BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2020. május 12. 09:11

Fokozatosan feloldaná az Európai Unión belüli utazási korlátozásokat az Európai Bizottság, és hamarosan újraindítaná az európai turizmust. Olaszországban eközben tovább lazítják a karantént.

Az Európai Bizottság szeretné fokról fokra feloldani a schengeni övezeten belül a koronavírus-járvány miatt elrendelt határellenőrzéseket és utazási korlátozásokat, írja a Handelsblatt a birtokába került tervezetre hivatkozva.

Pihenő emberek a Mondello strandon Palermóban 2020. május 8-án. EPA/IGOR PETYX Pihenő emberek a Mondello strandon Palermóban 2020. május 8-án. EPA/IGOR PETYX

A turizmust is újraindítanák

A német lap szerint Brüsszel szerdán fogja bemutatni az erre vonatkozó tervét, valamint azt, hogy miként indíthatják újra az európai turizmust.

A testület szerint fontos, hogy a tagállamok összehangolják a határok megnyitását, és ezáltal is segítsék a gazdaság helyreállítását.

Ha ez a folyamat túlságosan elhúzódna, az nem csak az uniós piac működését, hanem uniós polgárok millióinak életét is hátráltatná, áll az indoklásban.

Brüsszel ugyanakkor óva int attól, hogy a korlátozásokat egyik napról a másikra szüntessék meg, a túl gyors és koordinálatlan határnyitások miatt ugyanis hirtelen megugorhat a fertőzések száma.

Emiatt először csak azokban a régiókban nyitnák meg a határokat, ahol mindkét oldalon hasonló mértékben javult a járványhelyzet.

Az Európai Bizottság az utazóktól azt kérné, hogy az út teljes ideje alatt „tartsák a távolságot”.

Az utazási irodákat és a turisztikai célországokat pedig arra ösztönzi, hogy dolgozzanak ki biztonsági koncepciókat az egyes utazási típusokra.

Ha ezek beválnak, akkor egyes útvonalak esetében fel lehetne oldani a korlátozásokat. További konkrétumokat a testület nem közölt.

Bár például Németország még nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e a május 15-én lejáró utazási korlátozásokat, a gazdasági szereplők mielőbbi lazításokat szeretnének.

Az EU külső határain ugyanakkor minimum június közepéig valószínűleg érvényben maradnak az utazási korlátozások,

miután a Bizottság múlt héten egy hónapos hosszabbítást kért a tagállamoktól.

Így áll a járványhelyzet

Ami a számokat illeti, Európában a legtöbb áldozatot, 32,1 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig a vírussal összefüggésben. Olaszországban 30,7, Spanyolországban 26,7, Franciaországban 26,6 ezren hunytak el. Belgiumban 8700, Németországban csaknem 7700, Hollandiában csaknem 5500, Oroszországban 2000 áldozatot jegyeztek fel ma reggeli adatok szerint.

Olaszországban több mint két hónapos mélypontra süllyedt az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos esetek száma.

Május 18-tól a kereskedelmet, vendéglátást, fodrászatokat és strandokat is újranyitják.

Fokozatosan lazít a karanténon a többi közt Ausztria is. Egy osztrák statisztika kimutatta, hogy Bécsben a 65 év felettiek körében is a szokásos szinten maradt a halálozások száma a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban 3256 áldozatot regisztráltak eddig.

Bár Svédország nem vezetett be karantént, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy gazdasága kevésbé károsodik-e a többi országénál.

Globálisan az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ahol a halálos áldozatok száma csaknem 81 ezer.

Világszerte eddig csaknem 4,2 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben 286 ezren vesztették életüket, csaknem 1,5 millióan meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3313, 425-en hunytak el.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Örményországgal és Thaifölddel van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Kolumbiához és Ukrajnához van a legközelebb.

A 100 ezer lakosra jutó halálesetek számát nézve Romániával, Szlovéniával, Norvégiával és Finnországgal vagyunk körülbelül egy kategóriában.           

Egy német kutatás múlt héten világított rá arra, hogy a fertőzöttek hivatalos számát érdemes komoly fenntartásokkal kezelni, a valós szám ugyanis ennek sokszorosa lehet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a valós halálozási ráta jóval kisebb lehet a hivatalosnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél