Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A 65 év felettiek körében is a szokásos szinten maradt a halálozások száma a koronavírus-járvány kitörése óta az osztrák fővárosban. Ausztria március közepén vezetett be szigorú korlátozásokat a vírus lassítására. Idén a legtöbb heti halálesetet az influenza idején jegyezték fel.

Sem a 65 év alattiak, sem a 65 év felettiek körében nem ugrott meg a halálesetek száma az osztrák fővárosban a koronavírus-járvány kitörése óta, derül ki a Bécsi Statisztikai Hivatal adataiból.

Kutyasétáltató hölgy a bécsi Grabenen 2020. április 16-án.  EPA/CHRISTIAN BRUNA Kutyasétáltató hölgy a bécsi Grabenen 2020. április 16-án. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Bécsben eddig nem tapasztaltunk a szokásosnál magasabb halálozást. Az adatok azt mutatják, hogy a város eddig nagyon jól jött ki a válságból

– mondta Klemens Himpele, az intézet vezetője az osztrák állami hírügynökségnek.

Korábban voltak kiugró értékek

Az intézet nem csak a heti halálesetek abszolút számát veszi figyelembe, hanem a szezonális ingadozásokat, valamint a lakosság számának és átlagéletkorának változását is. Ez alapján minden időszakra előre meghatároz egy sávot, amelyen belül a halálozások száma szokásosnak tekinthető.

Az elmúlt öt évben több esetben is előfordult, hogy a halálesetek száma meghaladta a sáv felső értékét.

Az extrém hőséget hozó 2015-ös nyáron például voltak olyan hetek, amikor 315, illetve 317 65 év feletti vesztette életét, miközben az intézet 200-280 halálesetet prognosztizált.

2017 első hetében, az influenzajárvány idején pedig 393-an hunytak el ebben a korosztályban, miközben a szokásos érték 235 és 320 között lett volna.

Az alábbi ábrán jól látszanak a kiugró értékek:

 

A heti halálesetek száma az osztrák fővárosban 2015 és 2020 április vége között. Forrás: Bécsi Statisztikai HivatalA heti halálesetek száma az osztrák fővárosban 2015 és 2020 április vége között. Forrás: Bécsi Statisztikai Hivatal

Most nincs megugrás

Idén azonban április 26-ig bezárólag egyetlen hét mutatója sem lógott ki az intézet által meghatározott sávból – sem a 65 évnél fiatalabbakat, sem az annál idősebbeket tekintve.

Tehát a halálesetek száma a koronavírus-járvány ellenére is a szokásos értékek között maradt.

Ez az alábbi ábrán is látható:

A heti halálesetek száma az osztrák fővárosban az idei évben. Forrás: Bécsi Statisztikai HivatalA heti halálesetek száma az osztrák fővárosban az idei évben. Forrás: Bécsi Statisztikai Hivatal

 

Az adatokból kiderül az is, hogy idén a legtöbb heti halálesetet, több mint 300-at az év eleji influenzajárvány idején jegyezték fel a 65 év felettiek körében.

Márciusban ugyan meredeken emelkedni kezdett a halálesetek száma – Bécsben az első koronavírusos halálesetet március 12-én regisztrálták –,

de körülbelül egy héttel azután, hogy a kormány szigorú kijárási és egyéb korlátozásokat vezetett be a járvány lelassítására, jelentősen csökkenni kezdett ez a mutató. (A következő hetekben pedig ingadozott.) 

Április 20-26. között 238-an vesztették életüket, miközben a sáv felső határa 296 volt.

Az intézet vezetője szerint a heti halálozási szám azért fontos, mert jelezte volna, ha valamit nem vettek volna észre – például a nem diagnosztizált koronavírusos haláleseteket, valamint a vírus elleni küzdelem járulékos kárait (az elmaradt kezelések okozta egyéb haláleseteket).

Az osztrák kormány fokozatosan lazít a kijárási és egyéb korlátozásokon, miután az aktív regisztrált fertőzöttek száma jelentősen csökkent.

Ausztriában eddig mintegy 16 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak, az aktív fertőzöttek száma jelenleg mindössze 1200.

A vírussal összefüggésben 620-an vesztették életüket, több mint 14 ezren meggyógyultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság 97 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott januárban, mint decemberben
MTI | 2021. február 26. 11:32
A munkanélküliek száma pedig 38 ezerrel nőtt meg év elején, jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Újabb 500 ezer adag kínai vakcina érkezik márciusban
MTI | 2021. február 26. 10:55
Jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Friss
hírlevél