TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy német településen végzett kutatás megállapította, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma ötszöröse az addig ismert számnak, a valós halálozási ráta pedig 0,37 százalék. Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német országos adatnak. A településen a fertőzöttek ötöde tünetek nélkül vészelte át a vírust.

Megerősítette a korábban közölt eredményeket az a tanulmány, amelyet német kutatók végeztek egy koronavírussal jelentősen fertőzött német községben, az észak-rajna-vesztfáliai Gangeltben.  (Az előzetes eredményekről elsőként a Privátbankár.hu számolt be a magyar sajtóban.)

Piknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGER Piknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGER

Sokkal kisebb halálozási ráta 

A tanulmány tegnap bemutatott verziója, amelyet a Spiegel ismertetett, megállapította: a településen a koronavírus halálozási rátája (az elhunytak száma a diagnosztizált fertőzöttek számához képest) 0,37 százalék,

azaz 10 ezer azonosított fertőzöttből átlagban 37 veszíti életét.

Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német adatnak: a Robert Koch Intézet szerint Németországban a vírus halálozási rátája 3,8 százalék. Nemzetközi szinten még ennél is jóval magasabb értékeket jegyeztek fel: Olaszországban például sokáig 10 százalék körül mozgott a halálozási ráta, Magyarországon pedig jelenleg 11,8 százalék a hivatalos adatokból kiolvasható mutató.

A különbség nagyrészt azzal magyarázható, hogy a fertőzöttek valós száma többszöröse a diagnosztizáltak számának – a vírushordozók egy része ugyanis enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést –, ami automatikusan lejjebb nyomja a halálozási rátát.

Gangeltben a 919 tesztelt egyén 15 százalékánál mutatták ki a vírust –  ez ötszöröse az egészségügyi hatóságok által mért értéknek.

A tanulmány készítői – az általános gyakorlattal ellentétben – nem csak azokat az embereket tesztelték, akiknek tüneteik voltak, hanem szúrópróbaszerűen választottak ki egy reprezentatív mintát függetlenül attól, hogy a tesztelt egyének mutattak-e tüneteket vagy sem. Fontos szempont volt, hogy lehetőleg minden fertőzöttet azonosítsanak.

A tanulmányból kiderül az is, hogy

a diagnosztizált fertőzöttek ötöde nem tapasztalt magán tüneteket.

Ez azt is jelentheti, hogy egészséges emberek is lehetnek vírushordozók és fertőzők, miközben nem is tudnak róla – figyelmeztetnek a tanulmány készítői.

A kutatást, amely a tartományi kormány megbízásából készült, Hendrik Streeck virológus-professzor, a Bonni Egyetem Orvostudományi Kar Virológia- és HIV-kutató Intézetének vezetője irányította.

Adatainknak köszönhetően most először lehet nagyon jól megbecsülni, hogy mennyien fertőződtek meg egy járvány kitörése után

- közölte Hendrik Streeck. Az eredmények ugyanakkor nem reprezentatívak más régiókra, és nem lehet őket automatikusan rávetíteni az egész országra.   

Nagyon sok a rejtett fertőzött

A Spiegel szerint a tanulmány által közölt halálozási ráta alapján Németországban a fertőzöttek valós számát 1,8 millióra lehet becsülni – hétfőig hivatalosan 163 ezer vírushordozót diagnosztizáltak.

Azaz a valós érték több mint tízszerese lehet a hivatalos értéknek.   

Egy svéd kutatás pedig ezzel összhangban azt állapította meg, hogy Stockholmban 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél. Várakozások szerint a svéd főváros május folyamán elérheti a nyájvédettséget. 

Németországban eddig mintegy hétezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, a gyógyultak száma meghaladja a 135 ezret.

Ami a globális helyzetet illeti, a Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte csaknem 3,6  millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig több mint 250 ezren vesztették életüket, 1 millió 170 ezren meggyógyultak.

Európán belül a legtöbb diagnosztizált fertőzött (218 ezer) Spanyolországban van, itt a halálos áldozatok száma több mint 25,5 ezer.  Olaszországban és az Egyesült Királyságban mintegy 29-29 ezren, Franciaországban 25 ezren hunytak el. Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2769 áldozatot regisztráltak eddig.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 1 millió 180 ezer fertőzöttről tudnak, és 69 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3065, és 363-an hunytak el a vírussal összefüggésben.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Soha nem volt még ekkora a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 22. 14:33
Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - erősítette meg csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Nem lazít a kormány az új kata-szabályozáson
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 13:04
Negatív előjelű volt a GDP a harmadik negyedévben a kormány előzetes információi alapján.
Makro / Külgazdaság Kiderült: ennyibe kerülhet a Covid-védőoltás
Wéber Balázs | 2020. október 22. 11:26
Engedélyezett vakcina Nyugaton ugyan még nincs, de már szivárogtak ki hírek arról, mennyibe kerül egy oltás fejenként. Az ár általában 3 és 30 dollár között mozog.
hírlevél