<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy német településen végzett kutatás megállapította, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma ötszöröse az addig ismert számnak, a valós halálozási ráta pedig 0,37 százalék. Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német országos adatnak. A településen a fertőzöttek ötöde tünetek nélkül vészelte át a vírust.

Megerősítette a korábban közölt eredményeket az a tanulmány, amelyet német kutatók végeztek egy koronavírussal jelentősen fertőzött német községben, az észak-rajna-vesztfáliai Gangeltben.  (Az előzetes eredményekről elsőként a Privátbankár.hu számolt be a magyar sajtóban.)

Piknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGERPiknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGER

Sokkal kisebb halálozási ráta 

A tanulmány tegnap bemutatott verziója, amelyet a Spiegel ismertetett, megállapította: a településen a koronavírus halálozási rátája (az elhunytak száma a diagnosztizált fertőzöttek számához képest) 0,37 százalék,

azaz 10 ezer azonosított fertőzöttből átlagban 37 veszíti életét.

Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német adatnak: a Robert Koch Intézet szerint Németországban a vírus halálozási rátája 3,8 százalék. Nemzetközi szinten még ennél is jóval magasabb értékeket jegyeztek fel: Olaszországban például sokáig 10 százalék körül mozgott a halálozási ráta, Magyarországon pedig jelenleg 11,8 százalék a hivatalos adatokból kiolvasható mutató.

A különbség nagyrészt azzal magyarázható, hogy a fertőzöttek valós száma többszöröse a diagnosztizáltak számának – a vírushordozók egy része ugyanis enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést –, ami automatikusan lejjebb nyomja a halálozási rátát.

Gangeltben a 919 tesztelt egyén 15 százalékánál mutatták ki a vírust –  ez ötszöröse az egészségügyi hatóságok által mért értéknek.

A tanulmány készítői – az általános gyakorlattal ellentétben – nem csak azokat az embereket tesztelték, akiknek tüneteik voltak, hanem szúrópróbaszerűen választottak ki egy reprezentatív mintát függetlenül attól, hogy a tesztelt egyének mutattak-e tüneteket vagy sem. Fontos szempont volt, hogy lehetőleg minden fertőzöttet azonosítsanak.

A tanulmányból kiderül az is, hogy

a diagnosztizált fertőzöttek ötöde nem tapasztalt magán tüneteket.

Ez azt is jelentheti, hogy egészséges emberek is lehetnek vírushordozók és fertőzők, miközben nem is tudnak róla – figyelmeztetnek a tanulmány készítői.

A kutatást, amely a tartományi kormány megbízásából készült, Hendrik Streeck virológus-professzor, a Bonni Egyetem Orvostudományi Kar Virológia- és HIV-kutató Intézetének vezetője irányította.

Adatainknak köszönhetően most először lehet nagyon jól megbecsülni, hogy mennyien fertőződtek meg egy járvány kitörése után

- közölte Hendrik Streeck. Az eredmények ugyanakkor nem reprezentatívak más régiókra, és nem lehet őket automatikusan rávetíteni az egész országra.   

Nagyon sok a rejtett fertőzött

A Spiegel szerint a tanulmány által közölt halálozási ráta alapján Németországban a fertőzöttek valós számát 1,8 millióra lehet becsülni – hétfőig hivatalosan 163 ezer vírushordozót diagnosztizáltak.

Azaz a valós érték több mint tízszerese lehet a hivatalos értéknek.   

Egy svéd kutatás pedig ezzel összhangban azt állapította meg, hogy Stockholmban 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél. Várakozások szerint a svéd főváros május folyamán elérheti a nyájvédettséget. 

Németországban eddig mintegy hétezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, a gyógyultak száma meghaladja a 135 ezret.

Ami a globális helyzetet illeti, a Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte csaknem 3,6  millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig több mint 250 ezren vesztették életüket, 1 millió 170 ezren meggyógyultak.

Európán belül a legtöbb diagnosztizált fertőzött (218 ezer) Spanyolországban van, itt a halálos áldozatok száma több mint 25,5 ezer.  Olaszországban és az Egyesült Királyságban mintegy 29-29 ezren, Franciaországban 25 ezren hunytak el. Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2769 áldozatot regisztráltak eddig.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 1 millió 180 ezer fertőzöttről tudnak, és 69 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3065, és 363-an hunytak el a vírussal összefüggésben.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG