BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 5. 09:47

Egy német településen végzett kutatás megállapította, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma ötszöröse az addig ismert számnak, a valós halálozási ráta pedig 0,37 százalék. Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német országos adatnak. A településen a fertőzöttek ötöde tünetek nélkül vészelte át a vírust.

Megerősítette a korábban közölt eredményeket az a tanulmány, amelyet német kutatók végeztek egy koronavírussal jelentősen fertőzött német községben, az észak-rajna-vesztfáliai Gangeltben.  (Az előzetes eredményekről elsőként a Privátbankár.hu számolt be a magyar sajtóban.)

Piknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGER Piknikezők a berlini Tempelhofer Feld parkban 2020. április 12-én. EPA/OMER MESSINGER

Sokkal kisebb halálozási ráta 

A tanulmány tegnap bemutatott verziója, amelyet a Spiegel ismertetett, megállapította: a településen a koronavírus halálozási rátája (az elhunytak száma a diagnosztizált fertőzöttek számához képest) 0,37 százalék,

azaz 10 ezer azonosított fertőzöttből átlagban 37 veszíti életét.

Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német adatnak: a Robert Koch Intézet szerint Németországban a vírus halálozási rátája 3,8 százalék. Nemzetközi szinten még ennél is jóval magasabb értékeket jegyeztek fel: Olaszországban például sokáig 10 százalék körül mozgott a halálozási ráta, Magyarországon pedig jelenleg 11,8 százalék a hivatalos adatokból kiolvasható mutató.

A különbség nagyrészt azzal magyarázható, hogy a fertőzöttek valós száma többszöröse a diagnosztizáltak számának – a vírushordozók egy része ugyanis enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést –, ami automatikusan lejjebb nyomja a halálozási rátát.

Gangeltben a 919 tesztelt egyén 15 százalékánál mutatták ki a vírust –  ez ötszöröse az egészségügyi hatóságok által mért értéknek.

A tanulmány készítői – az általános gyakorlattal ellentétben – nem csak azokat az embereket tesztelték, akiknek tüneteik voltak, hanem szúrópróbaszerűen választottak ki egy reprezentatív mintát függetlenül attól, hogy a tesztelt egyének mutattak-e tüneteket vagy sem. Fontos szempont volt, hogy lehetőleg minden fertőzöttet azonosítsanak.

A tanulmányból kiderül az is, hogy

a diagnosztizált fertőzöttek ötöde nem tapasztalt magán tüneteket.

Ez azt is jelentheti, hogy egészséges emberek is lehetnek vírushordozók és fertőzők, miközben nem is tudnak róla – figyelmeztetnek a tanulmány készítői.

A kutatást, amely a tartományi kormány megbízásából készült, Hendrik Streeck virológus-professzor, a Bonni Egyetem Orvostudományi Kar Virológia- és HIV-kutató Intézetének vezetője irányította.

Adatainknak köszönhetően most először lehet nagyon jól megbecsülni, hogy mennyien fertőződtek meg egy járvány kitörése után

- közölte Hendrik Streeck. Az eredmények ugyanakkor nem reprezentatívak más régiókra, és nem lehet őket automatikusan rávetíteni az egész országra.   

Nagyon sok a rejtett fertőzött

A Spiegel szerint a tanulmány által közölt halálozási ráta alapján Németországban a fertőzöttek valós számát 1,8 millióra lehet becsülni – hétfőig hivatalosan 163 ezer vírushordozót diagnosztizáltak.

Azaz a valós érték több mint tízszerese lehet a hivatalos értéknek.   

Egy svéd kutatás pedig ezzel összhangban azt állapította meg, hogy Stockholmban 75-ször több fertőzött lehet az eddig ismertnél. Várakozások szerint a svéd főváros május folyamán elérheti a nyájvédettséget. 

Németországban eddig mintegy hétezren vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, a gyógyultak száma meghaladja a 135 ezret.

Ami a globális helyzetet illeti, a Johns Hopkins kórház adatai szerint világszerte csaknem 3,6  millió fertőzöttről tudnak. A koronavírussal összefüggésben eddig több mint 250 ezren vesztették életüket, 1 millió 170 ezren meggyógyultak.

Európán belül a legtöbb diagnosztizált fertőzött (218 ezer) Spanyolországban van, itt a halálos áldozatok száma több mint 25,5 ezer.  Olaszországban és az Egyesült Királyságban mintegy 29-29 ezren, Franciaországban 25 ezren hunytak el. Az egyetlen különutas válságkezelést folytató, nagyrészt karanténmentes nyugati államban, Svédországban 2769 áldozatot regisztráltak eddig.

Globálisan a legrosszabb a helyzet az Egyesült Államokban, ahol 1 millió 180 ezer fertőzöttről tudnak, és 69 ezren vesztették életüket.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3065, és 363-an hunytak el a vírussal összefüggésben.  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél