6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Tesla saját fő piacán, a kaliforniai San Francisco-ban mutatták be az Audi új, elektromos prémium autóját. Pár héten belül egy sor elektromos modellt mutatnak be a német autógyárak, bár egy igazán nagy lemaradást még mindig nem sikerült teljesen felszámolniuk. Lassú víz partot mos?

A Tesla sorsát nagyon nehéz előre jelezni, a cégről szinte naponta érkeznek hírek, bejelentések, vagy vezére, Elon Musk twittel valamit, esetleg az űrkutatásban vagy valamilyen extravagáns ötlettel hívja fel magára a figyelmet.

A Teslának és Musknak már-már fanatikus rajongói vannak, akik meggyőződése, hogy a vállalat nemsokára megoldja termelési, szervezési, értékesítési, pénzügyi gondjait, és idővel hatalmas, nyereséges autógyárrá növi ki magát. (Valamint a zseni űrcége a csillagokba repíti az emberiséget.)

Mások biztosak benne, hogy az óriási ütemű veszteség, a “pénzégetés”, a piac korlátozott volta (az adott árakon legalábbis), a gyártás, szállítás, szervizelés nehézségei és az idővel feltétlenül erősödő konkurencia előbb-utóbb elkerülhetetlenül a cég vesztét okozzák majd.

Európában előbb jön

Mostanában a konkurenciával kapcsolatban számos hír érkezik. Hétfőn az Audi bejelentett San Francisco-ban egy e-tron nevű, teljesen elektromos “közepes méretű SUV-ot”. Ennek ára 75 795 dollár lesz az USA-ban, egy 7500 dolláros adókedvezmény levonása előtt – írta a SeekingAlpha.

Az értékesítés jövőre indul az USA-ban, ez év végén azonban a modell Európában már megjelenhet. Az autó nyilvánvalóan a Tesla Model X járművével kíván versenyezni.

Erős szövetségest találtak

Az autó egyik legfontosabb paraméterét, a hatótávolságát nem jelentették be, de állítólag egy feltöltéssel biztosan többet fog majd tudni megtenni 295 mérföldnél – a hasonló Tesla hatósugaránál. Ami még érdekes, hogy az Audi az Amazonnal szövetkezett házi töltőállomásainak értékesítésére, amelyek ára 1000 dollár körül lesz.

A legnagyobbak akarnak lenni

A különböző európai prémium autógyártóktól elektromos modellek egész áradata indul meg a Reuters megfogalmazása szerint, A Volkswagen, a Mercedes-Benz (Daimler), a Jaguar Land Rover és a Volvo Cars is ilyenekkel készül. Mindegyikük szeretné a Tesla piacának egy részét megszerezni, a Tesla eddig szinte egyedüliként uralta a prémium elektromos szegmenst.

Scott Keogh, az Audi amerikai főnöke nem kevesebbet tűzött ki célul a hírügynökségnek nyilatkozva, minthogy az ország legnagyobb elektromosautó-gyártója legyen. A hírügynökség céloz arra, hogy a Space X űrvállalkozás hétfői eseményét – az első magán-űrturistájuk, egy japán milliárdos bejelentését – Elon Musk szándékosan tette pont az Audi rendezvénye idejére.

A Volkswagen is bővít

Az Amazon részvétele az Audi terveiben nemcsak azért érdekes, mert az első alkalom, hogy egy autógyártóval hasonló együttműködésbe kezd. Azért is, mert a töltőberendezések beszerelését is le fogja bonyolítani, vagyis a lapok megfogalmazása szerint ”kiterjeszti hatókörét az ügyfelek otthonaiba”.

Eközben az Electrify America, a Volkswagen leánycége is bővíteni készül jövőre nyilvános töltőállomás-hálózatát, 2000 egységre – a Teslának azonban 11 ezer van.

Nincs elég töltőállomás

A német Golem.de technológiai portál emlékeztet arra, hogy az e-tron nagyon hasonlít a Daimler szeptember elején bemutatott EQC-jéhez. Elvileg fél óra alatt 80 százalékra tölthető az új modell akkumulátora a 150 kWh-s gyorstöltőkkel, csak egy baj van ezzel: még alig vannak ilyen gyorstöltők.

Európában az Audi, a BMW és a Daimler az Ionity cégen keresztül év végéig 200 töltőállomás kiépítését tervezte, de ettől még messze vannak. A német lap szerint csak kilenc készült el kontinensünkön, és további 14 van folyamatban. (A Tesla 1342, 125 kWh-s gyorstöltőt tart világszerte üzemben.) Jó, ha száz lesz év végére.

Tízezer elkelt?

Az USA-ban azonban a dízelbotrány miatt, afféle ellentételezésként vagy kártérítésként a Volkswagen vállalta, hogy 484 gyorstöltő állomást épít 2019 végéig. Ebből majd a vállalatcsoport, amelynek az Audi is tagja, profitálni fog. Ám az állomásokon olyan adaptereket kell felszerelnie, amelyek segítségével, kisebb hatásfokkal ugyan, de japán elektromos autókat (Nissan) és Tesláékat is tudnak majd tölteni.

Annak ellenére, hogy a kiszolgáló infrastruktúrában nagy a lemaradás, és csak kisebb piacokon rendelhető, mint Ausztria és Svájc, az e-tronból a Golem.de szerint már tízezret előjegyeztek.

Volkswagen-modelldömping

A Volkswagen várhatóan 2020-ban jön ki ID-sorozatának teljesen elektromos változatával. De biztosan nem véletlenül tegnap reggelre időzítve, 2022-ben piacra dobandó számos modelljéről is éppen szivárogtatott ki információkat. A cég bevallott hosszabb távú terve az egész termékpalettáját átállítani elektromosra.

Nagyot zuhant ma a Tesla

A Tesla részvénye ma négy százalékhoz közeli mínuszban van arra a hírre, hogy bűnügyi vizsgálat folyik a cégnél. Ez ahhoz kapcsolódik, hogy nemrég Elon Musk azt mondta, a céget kivezetnék a tőzsdéről és zárt társasággá tennék, amihez már meg is van a szükséges fedezet. Erre a hírre óriásit ugrott a részvény ára, 380 dollár környékére, de később úgy tűnt, a bejelentés nem volt megalapozott. Ma 282 dollár az árfolyam. (Tőzsdei kivezetéshez megfelelő áron vételi ajánlatot kell tenni a részvényeseknek.)

A BMW jövőre egy Elektro-Mini modellel jelentkezik majd, valamint az X3 2020 elektromos változatával. Egy 2021-ben kijövő SUV-ot is a napokban mutattak be iNext néven. Úgy tűnik, mintha az egész német autóipar egyszerre mozdult volna meg ebben a hónapban.

Súlyosan veszteséges a Tesla

Közben sokan a Tesla végét jósolják, mostanában talán a szokásosnál is többen. Például a SeekingAlpha befektetési blog– és híroldal egyik szerzője most “végjáték” címmel írt a Tesláról. Itt kiderül, hogy a cég eredményessége, bárhogyan is növeli eladásait, nem javul, több autó eladása eddig alapvetően több költséggel járt, a veszteség változatlanul hatalmas. Még ha a mostani negyedévben csökkenhet is.

Negatív saját tőke

A cég finanszírozási helyzete várhatóan azért is romlani fog, mert a korábbi “ZEV Credit”-nek nevezett, a nulla károsanyag-kibocsátást ösztönző amerikai támogatási programok egyes államokban csökkennek, vagy megszűnnek. Gyorsan növekednek a tesla szervizelési és garanciális költségek is.

A cég kötelezettségei meghaladják a vagyonát, így saját tőkéje negatív. Biztosítékokkal alá nem támasztott kötvényeinek hozama magas, évi nyolc százalék feletti.

Állami segítség kell

A különböző elektromos és hibrid járművek piaca eközben lassabban nő a korábban vártnál, a kereslet egyre nagyobb része azonban Ázsiából érkezik, ahol azonban szintén hatalmas gyártók vannak. Elektromos autókat főleg olyan területeken tudnak eladni, mint Kalifornia, Norvégia, Kína, ahol ezt az állam valamilyen módon ösztönzi.

Fontosabb források: Reuters, Golem.de, Seekingalpha

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17710 17400 17795 +2,79% 0 0 10 989 203 785 HUF 2024-04-26 17:13:31
MOL 3004 2992 3028 +0,20% 0 0 1 533 831 664 HUF 2024-04-26 17:05:18
MTELEKOM 898 897 907 -0,44% 0 0 411 836 570 HUF 2024-04-26 17:05:04
RICHTER 9200 9070 9245 +1,38% 0 0 1 705 691 035 HUF 2024-04-26 17:07:36
OPUS 391 384 398 +1,03% 0 0 124 789 584 HUF 2024-04-26 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már hajnalban sorba áll, ha ránéz a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:03
Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.
Részvény / Deviza / Áru Nem volt fék a BUX-on
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 17:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:47
A közgyűlésen bemutatott 2023. évi üzleti beszámoló alapján a Tőzsde eredményes évet zárt: az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1 362 millió, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. A társaság 606 millió forint összegben fizet osztalékot, részvényenként 112 forintot.
Részvény / Deviza / Áru Nyugodtan várja a forint a megmérettetést, fontos határt lépett át a réz
Eidenpenz József | 2024. április 26. 12:28
A részvénypiacok felélénkültek a kedvező amerikai gyorsjelentések hatására, ma nagy fontosságú inflációs adat érkezik. A BUX-ot az OTP húzza, a forint alig mozdul egy péntek esti bejelentés előtt. Újra megindult az arany, a réz pedig átlépett egy több éve nem látott határt.
Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG