<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Németországban mintha nem is lenne járvány, úgy drágulnak tovább a lakások és a lakásbérleti díjak. De nem egyenletesen, a belvárosokban akár némi csökkenés is elképzelhető, miközben az elővárosok, kertvárosok, jó közlekedésű kisvárosok piaca virágzik. A kereslet egy része befektetési célú, és mivel a kamatok még sokáig gödörben maradhatnak, jó ideig kitarthat.

A koronavírus-járvány ellenére a lakásbérleti díjak emelkedésének nem akar vége szakadni Németországban – írja az N-tv.de hírportál. Bár 2021-ben a nagyvárosokban némileg csökkenhet a bérletidíj-emelkedés dinamikája, az elővárosokban, kertvárosokban, kisebb városokban olyan emelkedés várható, amely az eddigit is felülmúlja. A pandémia ugyanis erősíti azt a trendet, melynek során sokan kivándorolnak a nagyvárosokból a környékre.

A nagyvárosok belterületén már eddig is nagyon sokat emelkedtek a bérleti díjak, ott már kevesebb terét látják az emelkedésnek. A városkörnyék, a kertváros főleg a családosokat vonzza, akiknek több helyre van szükségük. A városokban főleg a kisebb háztartások maradnak, mint a fiatalok és az egyedül élők.

Elmaradoznak a külföldi lakásbérlők

Így vélekedik például a hamburgi Gewos Institut, amely szerint a magas árkülönbség a nagyvárosok és az elővárosok között emiatt csökkenhet. A befektetők is fokozottabb figyelmet fordítanak a nagyvárosok környékére. Már az első hullámban, tavasszal is alig csökkentek a lakásárak Németországban. A harmadik negyedévben pedig 3,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző év hasonló időszakához képest. A hét legnagyobb városban, köztük Berlinben, Hamburgban és Münchenben az emelkedés 4,5 százalékos volt. Igaz, 2019-ben 2018-hoz képest még nagyobb volt a drágulás.

(Fotó: Pixabay.com)(Fotó: Pixabay.com)

A családok kivándorlása a városokból azok vonzáskörzetébe egyébként már évek óta tart az országban. A nagyvárosok elsősorban a külföldi munkaerő beáramlása révén növekedtek eddig, akik azonban most a koronavírus-válság miatt kisebb számban érkezhetnek – idézik az IW kutatóintézetet, Michael Voigtländert.

Nyaralás helyett inkább lakásra költenek

Keresik az ingatlanokat az olyan kisvárosokban, ahol jó a kínálat óvodákból, iskolákból és bevásárlási lehetőségekből. Valamint jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek a metropoliszok felé. A home office terjedése is erősíti ezt a trendet, hiszen az emberek hosszabb ingázást is be tudnak vállalni, ha ritkábban kell bemenni az irodába. Könnyebben megengedhetnek maguknak vidéken egy egy szobával nagyobb lakást vagy egy kertet. Eközben az országban a home office bizonyos költségeit, például az áramfelhasználást levonhatják az adójukból.

A német lakáspiac eddig meglepően jól átvészelte a koronavírus-válságot, senki sem számít nagyobb összeomlása a bérleti díjakban vagy az ingatlanárakban. Úgy tűnik, nem annyira túlértékeltek az ingatlanok, mint korábban gondolták, és a lakáshiány fennmaradt. Ezen kívül most sok ember szívesebben költ nagyobb összegeket a lakhatásra a karanténok és más korlátozások időszakában. Pénz is jobban van rá, mert például az éttermek zárva vannak, és szabadságot sem igazán lehet tervezni – mondja Voigtländer.

Sohasem lesz vége az áremelkedésnek?

Még inkább befektetői szemmel nézi a lakáspiacot a Finanzen.net cikke. Ők is megállapítják, hogy a világjárvány ellenére a lakások ára és bérleti díja sok városban egyszerűen tovább emelkedett. A németek által a megtakarítási funkció miatt sokszor “betonaranynak” is nevezett ingatlanpiac egyáltalán nem unalmas, főleg, hogy 2021-re sokan még nagyobb emelkedést várnak, mint 2020-ban volt. Annak ellenére, hogy sokan attól tartanak, a gazdaságban még jókora csődhullám és a munkanélküliség további növekedése várható.

A Vonovia, a Deutsche Wohnen árfolyama és a DAX index (Tradingview.com)A Vonovia, a Deutsche Wohnen árfolyama és a DAX index (Tradingview.com)

A kereslet továbbra is határozottan meghaladja a kínálatot – véli Jürgen Michael Schick, az IVD ingatlanközvetítői szervezet elnöke. Néhány elemzőház korábban a válság miatt az árak esését várta, de már ők is módosították prognózisaikat és optimisták lettek.

Négymilliós négyzetméterár Münchenben

A hamburgi  F + B szerint az ország 401 városában és járásában a harmadik negyedévben 5,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző év hasonló negyedévéhez képest. A messze legdrágább németországi településen, Münchenben egy 75 négyzetméteres, tíz éves, átlagosnak tekinthető lakás négyzetméterét 7230 euróra teszik, azaz mintegy 1,9 millió forintra. De az újabb lakásoknál, a különösen felkapott városnegyedekben a 11 ezer eurós, azaz négymillió forintos négyzetméterár sem ritka.

Áldás és átok az alacsony kamat

Az áremelkedés okaként a szakemberek gyakran nevezik meg az alacsony kamatokat is, amelyek miatt kamatozó eszközökben nem érdemes megtakarítani. Ez kedvez a lakásbefektetéseknek és továbbra is magasan tartja az árakat. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy a következő tíz évben sem lehet majd igazán rendes kamatokra számítani, ami fenntarthatja az eddigi lakásár-trendet.

Az egyik példaként megnevezett egyetemi városban, Münsterben például a piaci árra vetítve mintegy három százalék a lakások bérletidíj-hozama, így ott még további áremelkedésre is számítanak. Közben a 10 éves német államkötvények hozama negatív, évente –0,6 százalék körüli.

Eközben ebben az évben egyébként 300 ezer új lakást építettek Németországban, ez a legmagasabb érték egészen 2002 óta.

Ingatlan helyett ingatlan-részvényt?

Miután a Finanzen.net hosszasan taglalja azokat a szempontokat, amelyek alapján Németországban lakásokat érdemes választani, felsorol néhány tőzsdei befektetést is. Akik nem akarnak közvetlenül lakásba fektetni, vehetnek például a Deutsche Wohnen és a Vonovia részvényeiből.

A Vonoviát Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett lakáskiadó vállalkozásának nevezik. Összesen 415 ezer lakást kezel, ennek jelentős részét azonban Svédországban, Ausztriában és Hollandiában. A Deutsche Wohnen 162 700 lakásban érdekelt, de egyéb, üzleti célú ingatlanai is vannak. Elsősorban Németországra fókuszál. Például idősotthonokkal diverzifikálja portfólióját. Ezenkívül ingatlanalapok is vannak ezen a piacon, mint a Fokus Wohnen Deutschland.

Az utóbbi egy évben a Vonovia részvénye 21 százalékos, a Deutsche Wohnen 17, a Fokus Wohnen Deutschland Fonds pedig 5,25 százalékos áremelkedést ért el.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló