7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.

Már tegnap este megnyugodtak az amerikai befektetők, az indexek zárásra csak szerény mínuszban voltak. Ma pedig Európában szépen emelkednek az árfolyamok, a német index 0,5, a francia 1,3, a londoni 0,8 százalékkal megy fel. Az európai hangulatot főleg vállalati hírek javították, amelyekről máris beszámolunk.

Miközben a lengyel vezető index 0,8 százalékkal megy fel, Budapesten a kezdeti plusz csökkent, már csak egy-két ezrelékes az emelkedés. A Richter és a Magyar Telekom 0,1, az OTP Bank 0,4, a Mol 0,5 százalékos emelkedésben van. A forint tovább gyengült, de már csak egy kicsit, 364,80 az euró, mintegy 30 fillérrel van az előző napi felett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megállni látszik a dollár erősödése, az arany és az ezüst emelkedik. Az olaj 0,8 százalékos süllyedését azzal magyarázzák, hogy az OPEC kartell egyelőre bizonytalannak látszik a folytatásban. Másrészt a koronavírus második hulláma miatt alacsonyabb kereslet várható. Egyébként ha hosszabb időre visszanézzük az árfolyamgrafikont, azt látjuk, hogy a fekete arany árfolyama lényegében június eleje óta nem ment sehova, szűk sávban maradt.

A Brent típusú olaj határidős árfolyama (Tradingview.com)

A Brent típusú olaj határidős árfolyama (Tradingview.com)
A Brent típusú olaj határidős árfolyama (Tradingview.com)

Forintgyengülés várható?

Technikailag további gyengülés várható a forintpárokban – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az euró-forint első körben a márciusi maximumig emelkedhet, amely 370 forint közelében van. A dollár-forint esetében a 315 forintos ellenállás lehet meghatározó. Tegnap egyhetes betéti tendert tartott az MNB. Az elemzői konszenzusnak megfelelően nem történt kamatmódosítás a tender feltételeiben, 0,75 százalékon fogadták be az ajánlatokat.

Hatástalan a remdesivir?

A Covid-19 vírus elleni remdesivir-kezelésnek nincs jelentős hatása a beteg túlélési esélyeire – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) klinikai vizsgálatából. Ez jelentős csapást jelent azokra a reményekre, amelyek a meglévő gyógyszerektől várják a megoldást a betegség kezelésére – írta a Financial Times. (A remdesivir gyártásában a Richter is részt vesz.)

A WHO úgy találta, hogy a remdesivir, a hidroxiklorokin, a lopinavir, az interferon és az interferon plusz lopinavir közül egyik sem csökkenti sem a kórházban töltött időt, sem a halálozási rátát írta az Erste Befektetési Zrt. Bár a kísérlet nem a hagyományos kritériumok szigorúságával készült, egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a remdesivir valójában nem annyira jó gyógyszer. Ugyanakkor a Regeneron vagy az AstraZencea antitest koktéljai sokkal ígéretesebbnek tűnnek.

Tömeges volt a Robinhood meghackelése?

Csaknem 2000 Robinhood-fiókot törhettek fel nemrégiben hackerek, elszippantva a számlákról az ügyfelek pénzét.

Ez azt jelenti, hogy a támadások szélesebb körűek voltak, mint korábban feltételezték. Amikor a Bloomberg.com a múlt héten először számolt be a feltörésekről, még csak fél tucatnyi eset volt ismert. A népszerű online brókercég pedig kevés részletet közölt, azt állította, hogy „korlátozott számú” ügyfél vált a számítógépes bűnözők áldozatául.

Az is felmerült egyébként, hogy nem is a Robinhood rendszerét törték fel, hanem az ügyfélazonosításhoz használt e-mail fiókokat.

Jó hír a Daimlertől

A német DAX indexet főleg a Daimler részvényei húzzák, amelyek 5,4 százalékos pluszban vannak. A befektetőket az autókonszern harmadik negyedéves, előzetes számai vidították fel, de az elemzők emiatt az egész autószektorral kapcsolatban optimistábbak lettek. A Daimler a jelek szerint jól reagált a koronavírus válságra és költségeit erőteljesen csökkenteni tudta. A bevételek és az eredmény is az elemzők várakozásai felett alakult, így az éves prognózis megemelése is valószínű.

Mercedes-belső (Pixabay.com)
Mercedes-belső (Pixabay.com)

Szeptemberben ráadásul megnőtt az új gépjárművek regisztrációja az Európai Unióban. Ez 2020-ban az első növekedést mutató adat éves alapú összehasonlításban. Így az egész európai autószektor emelkedik a tőzsdén.

A Louis Vuitton anyavállalata, az LVMH a várakozásoknál sokkal jobb eladásokról számolt be. Ez a luxusszektor többi részvényét is feljebb vitte.

Megmenekült az acél-zombivállalat?

A Thyssenkrupp részvényei is a nyertes oldalon állnak, miután kiderült, hogy a brit Liberty Steel érdeklődik az acélüzletága iránt. Az eladás a cégcsoport feldarabolásával lenne egyenértékű. Egyéb üzletágakat, például a lift üzletágat már eladtak, vagy tárgyalnak róla. A részvény tizenöt százalékos pluszban van, de volt korábban 25 százalékos emelkedésben is. Egy éves távlatban azonban még mindig 68 százalékos mínuszban van a papír.

A céget alaposan megtépázta a válság, néha egyenesen zombivállalatnak nevezik a sajtóban. Vannak, akik állami beavatkozást sürgetnek, mert az acél létfontosságú Németország híres autóipara számára. A Thyssenkrupp acélüzletága kilenc hónap alatt 700 millió eurós veszteséget ért el.

Ember nélküli robotkocsik San Francisco utcáin

A General Motors “Cruise” önvezető járműegysége bejelentette, hogy az év végéig eltávolítja autóiból az emberi felügyeletet San Francisco utcáin.

A vállalat csütörtökön engedélyt kapott az illetékes kaliforniai minisztériumtól arra, hogy az autókat önállóan engedjék közlekedni. A Cruise elérte azt a pontot, amikor bízik abban, hogy biztonságosan tud működni így is mondta Ray Wert szóvivő. De még nincs dátum, mikor tudnák megindítani önvezető autókölcsönző szolgáltatásukat, ehhez további kormányzati engedélyre van szükség írta a Barchart.com.

A lépés a Waymo múlt heti bejelentését követi, amely szerint emberi vezetők nélküli járművekkel nyitja meg autórendelő (“ride hailing”) szolgáltatását a Phoenix környéki fogyasztók előtt. A Waymo, az Alphabet (Google) egysége reméli, hogy a szolgáltatást Kaliforniára is kiterjesztheti, ahol már engedélye van az emberi személyzet nélküli közlekedésre.

Tesla, óvakodj a Volkswagentől

A kibontakozó versenyfutásban a Tesla sem maradhatott csendben. Pár napja bejelentették, hogy a jövő héten megengedik néhány fogyasztónak az önvezető szolgáltatások kipróbálását, “béta-tesztjét”. (A béta-teszt a szoftvereknél a nem teljesen kész, de a fogyasztók által is kipróbálható verziókat jelöli – a szerk.) Elon Musk pedig ismét elmondta, hogy az ő szolgáltatásuk miért lesz jobb, mint a versenytársaké. (Általánosabb, nem olyan speciális, teljesen emberi beavatkozás nélküli megoldás).

Erősödő versenyről, kibontakozó árversenyről szól az elektromosautó-szektorban a SeekingAlpha egyik elemzése.

Szerintük a Tesla újabb árengedményekre kényszerül majd, ha az éves eladási számait tartani szeretné. Az egyik ábrájukon a Volkswagen olcsóbb ID.3 modellje szeptemberben és októberben hetek alatt majdnem teljesen utolérte a Tesla értékesítési számait Norvégiában. Ráadásul az olcsóbb elektromos autók magasabb állami támogatásokat tesznek lehetővé.

Elhatárolódik a Nikola

A Financial Times szerint a Nikola lassan elhatárolódik alapítójának korábbi bejelentésétől, amely a pick-upok (könnyű kisteherautók) fejlesztéséről szól, és amely az árfolyam duplázódását okozta. A jövőben inkább eredeti elképzelésére, a nehézteherautókra koncentrálna. A céget nemrég csalással vádolta meg a Hindenburg nevű, shortolásra szakosodott vállalkozás, lenyomva a részvényárat.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG