Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék hangulata jó, különösen London szárnyal a Brexit-megállapodás miatt. A Teslának alighanem ezután is nehéz évei jönnek, konkurensei egymás után jelentik be az új gyártósorokat és modelleket. Itthon a BUX is szépen emelkedik, megtáltosodott az Opus és a Masterplast.

Újabb történelmi csúcson jártak tegnap a főbb amerikai tőzsdeindexek, ma pedig a DAX ér el friss rekordokat. Az emelkedés motorja továbbra is főleg a Brexit-megállapodás tető alá hozása, az amerikai gazdaságmentő csomag és az oltások megindulása lehet. A Stoxx 600 nyugat-európai index ötödik napja emelkedik, ma is egy százalék körüli mértékben.

A londoni tőzsde először nyitott ki a Brexit-megállapodás hétvégi tető alá hozása óta, így ma 2,3 százalékkal ugrott meg. Frankfurtban, Párizsban csak 0,3-0,4 százalékos az emelkedés. Az amerikai határidős indexek fél százalék körül kúsznak felfelé. Varsóban 0,6, Budapesten 0,8 százalékkal javít az index.

Búcsúpofon Trumpnak?

Ritkaságnak számító módon ma eddig az Opus és a Masterplast voltak a legnagyobb forgalmú részvények (mintegy 1,2 és 0,7 milliárd forinttal). Emelkedésük 9, illetve hat százalék körüli. Az OTP és  Richter 0,6, a Mol 1,0 százalékkal emelkedik. A forint a tegnapihoz hasonlóan gyenge, 363,70 az euró ára. A dollár gyengül, a kőolaj 1,4 százalékkal tovább drágul. Az Opus egyébként tegnap a Titásszal kapcsolatban jelentett be ajánlattételt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az amerikai képviselőház, részben saját pártjának szavazataival, kétharmados többséggel felülírta Donald Trump elnök vétóját a védelmi költségvetéssel kapcsolatban. Ha a szenátus is hasonlóan dönt, az nagy politikai kudarc lehet a leköszönő elnöknek. Elfogadták viszont a képviselők Trump azon javaslatát, amely szerint a fejenkénti 600 dolláros támogatás 2000 dollárra emelkedjen.

Tesla-vetélytárs a Toyotától

Épp tegnap írtunk arról, hogy a BMW gyorsítaná “elektromosautó-offenzíváját”, erre ma a japán Toyota is hasonló lépést jelentett be. Hat új modellt dobna piacra, köztük egy olyan, egyelőre névtelen SUV-ot, amely a Tesla komoly konkurense lehet – írja a Finanzen.net.

A Toyota eddig más stratégiát követett, mint a Tesla, és hibrid járművekre szakosodott. Ezt az ügyfelek jól fogadták, a hibrid hajtásoknak a tiszta elektromos meghajtásokkal szembeni előnyei számos vevőt meggyőztek. Állításuk szerint a japánok 1997 óta világszerte 15 millió hibrid járművet adtak el. A Toyota hű akar maradni ehhez a technológiához, de ambiciózus terveket kovácsol a tisztán elektromos autók szegmensében is. Az új SUV egy új, e-Tinga nevű gyártóplatformra épül. Japánban fogják gyártani a Subaruval együttműködve. Összesen hat járművet terveztek az e-Tinga platformra, így elektromos szedánt és elektromos meghajtású kisautót is.

Hibrid Toyota belseje (Pixabay.com)
Hibrid Toyota belseje (Pixabay.com)

Jöhet az Apple-autó is

Sokasodnak a jelei annak is, hogy az Apple belép az autópiacra, a pletykák szerint 2024-re vagy 2025-re piacra dobhat egy önvezető autót. Azt sem zárják ki, hogy egy másik gyártó meglévő modelljeibe építenék bele az Apple technológiáját. A cég nem kívánta kommentálni a híreket.

Ha még nem lenne elég az elektromosautó-hírekből, a Volkswagen is bejelentette, hogy az ID.4 modell januártól kapható lesz.

Szárnyal a légiipar

A német SAP tőzsdére vinné Qualtrics nevű leányvállalatát. A szoftvercég árfolyama 2,3 százalékos pluszban van.

A Lufthansa azért emelkedik öt százalékkal, mert leányvállalata, az Airline Swiss vezére optimistán nyilatkozott cége és az iparág jövőjéről. Jelentős fellendülést vár jövő nyárra, és nem gondolja, hogy a virtuális találkozók, konferenciák hosszú távon nagy hatást gyakorolnának a repülési szektorra. A Lufthansa mellett más európai légitársaságok és turisztikai cégek is szárnyalnak (például Easyjet, TUI, Norwegian).

Bennfentes kereskedelem miatt büntetett az MNB

Az MNB 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre bennfentes kereskedelem, illetve bennfentes információk jogosulatlan közzététele miatt. A vizsgált időszakban egyes Est Media (jelenleg Delta Technologies) és OTT1 részvényekre kötött ügyleteket egy magánszemély.

A bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések megsértése miatt az egyik ügyfélre 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot, míg a másik személyre a bennfentes információk jogosulatlan közzétételét, átadását tiltó jogszabályok áthágásáért tízmillió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Az MNB feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen közölte a felügyeleti szervezet. (Részletesebben itt írunk erről.)

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bezuhant az arany és az olaj ára
MTI | 2021. január 22. 18:34
Erősen esett pénteken a nemesfémek és az olaj világpiaci ára. A nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a részvénypiacokon, leeresztett a bitcoin-lufi ötöde
Eidenpenz József | 2021. január 22. 11:54
Elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, másnaposság jelei láthatók a Joe Biden beiktatásával kapcsolatos optimizmus után. De nemsokára a piacra jöhet sok százmilliárd dollárnyi új kereslet a lakosságnak kiosztott csekkekből. Pedig szinte mindenki úgy gondolja, hogy buborékot fújnak. Sok Teslát adtak el Kaliforniában, Kínára és elektromos autókra figyel a BMW. Több oka lehet a bitcoin-korrekciónak.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX - köszönhető a Richternek
MTI | 2021. január 21. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 147,03 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 44 250,43 ponton fejezte be a csütörtököt.
Részvény / Deviza / Áru Trump volt a tőzsdebajnok, vagy Obama? Megvan az eredmény
Eidenpenz József | 2021. január 21. 12:06
Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan zárták a szerdát a budapesti parketten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 19:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 506,60 pontos, 1,14 százalékos csökkenéssel, 44 103,40 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?
Eidenpenz József | 2021. január 20. 17:46
A legnagyobb kockázatot a koronavírus elleni oltás elérhetősége jelenti, az EU-ban csak a harmadik negyedév végére érhető el a gazdasági növekedés szempontjából is megnyugtató átoltottsági szint – mondja az Equilor Befektetési Zrt. Addig a korlátozások és azok feloldása maradnak fókuszban, amit a szolgáltatóipar és a turizmus szenvedhet meg leginkább. A magyar gazdaság felpattanhat idén, négy százalékos bővülés várható. Az euró maradhat a 355-365 forintos sávban, de év vége felé megcélozhatja a 370-es szintet.
Részvény / Deviza / Áru Ez a cég a multik álmát váltja valóra - automatizálják a pénzügyeket
MFC Equity | 2021. január 20. 16:05
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Workiva Inc, a világ vezető jelentés automatizálással foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, min szigorít Németország, már Biden második csomagjára készül a tőzsde
Eidenpenz József | 2021. január 20. 11:34
Jó a hangulat a tőzsdéken, miután az Államokban tervezgetik az újabb gazdaságélénkítő csomagokat és a pénzügyminiszter is támogatja azokat. A vírushírek vegyesek, miközben jó gyorsjelentések érkeztek. Budapesten viszont esik az index, a Mol és a Richter húzza le, de a forint erősödik. Előkerült az eltűnt Jack Ma, és furcsán másképp beszél, mint korábban.
Részvény / Deviza / Áru Legyártották az első kínai Tesla Y-t, előre örülnek Bidennek
Eidenpenz József | 2021. január 19. 11:51
Európában visszafogott a tőzsdék emelkedése, az amerikai határidős indexekből ítélve azonban délután szép tűzijáték várható. Pocsék évet zárt az európai autóipar, de jól szerepel az egyik kínai elektromos autó, és a Tesla is legyártotta az első Y modellt Kínában. Emelkedik a BUX, és erősödik a forint. A kriptodeviza-piacon ezúttal az ether lőtt ki.
Részvény / Deviza / Áru Tarolt az arany 2020-ban – megmarad idén is a lendület?
Király Béla | 2021. január 19. 05:37
2020-ban az egyik legjobban teljesítő eszköz az arany volt. Az idei év kapcsán ugyanakkor sok a kérdőjel, a további áremelkedés mellett éppen úgy sorolhatók érvek, ahogy egy esetleges visszaesés is megmagyarázható lesz.
Friss
hírlevél