6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Az európai tőzsdéken nehezen indul a hét, Budapesten az OTP emelkedése viszi újabb csúcsra az indexet. A Tesla visszamondott egy tervezett modellt, a kínai hatóságok pedig állítólag egy “kínai Elon Musk” megjelenésétől tartva zárták el a kriptodeviza-influenszerek médiahozzáféréseit. Lehet, hogy a bitcoin fogja fellendíteni a napelem-üzletágat?

Az európai részvények kissé lefelé csorognak hétfőn a pénteken elért mindenkori csúcspontokról, az esést az árupiaci és bányarészvények vezetik. A hangulat a vártnál gyengébb kínai külkereskedelmi adatok és az inflációval kapcsolatos aggodalmak miatt romlott el a nemzetközi sajtó szerint.

Németországban pedig az ipari megrendelésállomány lett a vártnál kisebb áprilisban a belföldi kereslet mérséklődése miatt. De az is számíthat, hogy a G7 megállapodott a minimális globális társasági adóról, ami csökkentheti sok konszern eredményét.

A német, francia index 0,1 százalékkal esik, a brit mutató viszont hasonló mértékben emelkedik késő délelőtt. Az amerikai határidős indexek is esnek valamelyest.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, ami az OTP 0,7 százalékos drágulásának köszönhető. Mindkettő történelmi csúcson van, az OTP új rekordja 16 450 forint volt napon belül (a pénteki csak 16 290). A Mol 0,1, a Richter 0,3 százalékkal süllyed, a Telekom negyed százalékkal emelkedett. A forint kissé gyengül, 346,10 az euró.

Árfolyamok és grafikonok

A török eszközök a nehéz múlt hét után korrigálnak, erősödik a líra és drágulnak a részvények Isztambulban.

Üdvözlik az adóemelést a szenvedő alanyok

Miután a G7 szervezet megegyezett a globális 15 százalékos minimumadó bevezetéséről, csak idő kérdése, hogy az OECD országok is átvegyék ezt és tényleg bevezessék a minimumadót – írja az Erste Bekfetetési Zrt.  Meglepetésre néhány nagy „adóelkerülő” cég, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon is üdvözölte a lépést.

A tiszta jogi keretek nekik is jobbak, mint a zavarosban való halászás, még ha ez egy picit drágább is lesz. Nehezebb lesz a nemzetközi cégeket alacsony adóval „elcsábítani”, ami rossz lehet az íreknek, de Magyarországot is kellemetlenül érintheti. A rendszert egyre sürgősebben felül kellene vizsgálni, mert így versenyhátrányba kerülhet a magyar gazdaság írja a brókercég.

Más hírek szerint az egyezményről júliusban tárgyal a G20 szervezet is.

Nehéz a bányászok élete

A bányarészvények Európában több mint egy százalékkal estek ma délelőtt, sőt az Anglo American például több mint kettővel, miután a réz ára a vártnál alacsonyabb kínai exportadatok nyomán újabb fél százalékkal süllyedt.

A réz árfolyama az USA-ban (Tradingview.com)A réz árfolyama az USA-ban (Tradingview.com)

Az olaj is szerény mínuszban van, de magas szinten tartja magát, a WTI bőven 69, a Brent 71 dollár felett van. A fekete arany ára az OPEC múlt heti ülése után kezdett el kissé gyengélkedni, ahol nem változtatott politikáján a szervezet. Továbbra is lebeg a piac feje felett az Irán és a nagyhatalmak között egy új nukleáris megállapodás, amely várhatóan növelni fogja a nyersolaj-kínálatot.

Elég nekik a világ leggyorsabb Teslája

Elon Musk vezérigazgató szerint nincs szükség a Tesla Model S Plaid+-ra, miután a sima Plaid “túl jó” – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Tegnap Twitteren jelentette be, hogy nem fognak Model S Plaid+-t gyártani. Musk hozzátette, hogy a Model S Plaid a valaha volt leggyorsabb autó, mely kevesebb mint 2 másodperc alatt éri el nulláról a száz kilométer per órás sebességet és a becsült hatótávja 630 kilométer.

Buterin-Musk csörte

Vitalik Buterin, az Ethereum rendszer vezető fejlesztője, annak fő megalkotója és Elon Musk Tesla-vezér azon vitatkozott a hétvégén, hogy a Dogecoin közelíthető-e az Ethereumhoz. A programozó eléggé szkeptikus. (A Dogecoin mémnek, viccnek indult, és műszakilag ma is több sebből vérzik, például nincs korlátja a létrehozható mennyiségnek, nem elég biztonságos és a Bitcoinhoz hasonlóan túl kicsi a rendszer áteresztő-képessége – a szerk.)

Elon Musk (Pixabay.com)Elon Musk (Pixabay.com)

A kriptodevizák egyébként a hétvégén megint estek, hogy a hét elején aztán újra kissé magukhoz térjenek, hasonló heti minta már több hete megfigyelhető. A bitcoin most 36 ezer, az ether 2760 dollár.

Nem kell a kínai Elon Musk

Az esés okaiként nevezik meg, hogy a kínai Weibo platform felfüggesztett néhány kriptodeviza-tárgyú regisztrációt, a Goldman felmérése pedig az intézményi elfogadottság lassúságáról szól – írta a Bloomberg.

Kriptopiaci influencereket töröltek a hétvégén a legnépszerűbb kínai közösségi oldalon, a Weibo-n törvénysértés indokával írta az Equilor Befektetési Zrt. Peking fokozza a bitcoin-kereskedéssel és bányászattal való küzdelmét, további intézkedések várhatók. A New York-i Egyetem professzora, Winston Ma szerint a kínai vezetés világossá tette, el akarja kerülni, hogy egy Elon Muskhoz hasonló kínai figura megjelenjen a hazai közösségi médiában.

A Tesla titkos terve a bitcoinnal?

A Tesla vezére, Elon Musk nem véletlenül vett korábban másfél millió dollárért bitcoint, lehet egy titkos, hosszú távú terve ezzel kapcsolatban, ez pedig a napelemeken alapszik – állítja egy elemző. Eszerint a bitcoint is arra használhatja fel, hogy sok felhasználót a megújuló energia felé csábítson.

Az Ark Invest, a Tesla egyik nagyrészvényese és egyben bitcoin-befektető nemrég jelentést tett közzé a napenergiáról és a bitcoin-bányászatról, ami Musk terveiről is irányt mutathat. A Tesla egyik fő tevékenysége a napelemek és akkumulátorok gyártása. A megfigyelő szerint a Tesla hamarosan bejelentheti, hogy lehetővé teszi a bitcoin bányászatát a Power Wall-ok által termelt, fel nem használt áram segítségével.

A találgatásban lehet valami, a bitcoin+napelem párosításban lehet üzlet. A Square, a Twitter-vezér Jack Dorsey cége például éppen bejelentette, hogy ötmillió dollárt fordít egy napelem-alapú bitcoin-bányász egység kifejlesztésére.

További tőzsdei vonatkozású cikkeink:

Rálépett a gázra a Daimler Kínában

Bitcoin-árfolyam a mennyben és a pokolban, kisszótár, mítoszirtás és szájbarágó

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16580 16360 16645 +1,62% 0 0 6 253 726 185 Ft 2021-06-23 17:07:40
MOL 2404 2362 2412 +1,09% 0 0 1 896 213 592 Ft 2021-06-23 17:14:45
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 0 0 32 371 780 Ft 2021-06-23 17:07:01
RICHTER 8190 8175 8305 -0,18% 0 0 706 089 850 Ft 2021-06-23 17:08:53
OPUS 243 243 250 -1,42% 0 0 30 368 620 Ft 2021-06-23 17:05:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint nőtt a BUX-index
MTI | 2021. június 23. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Még sokáig erősödhet a forint, biciklivel mennek a tőzsdére
Eidenpenz József | 2021. június 23. 11:34
Tegnap új rekord született az USA technológiai részvénypiacán, de ma Európában nem túl jó a hangulat. A BUX index átlagon felül teljesít, a forint folytatja a kamatdöntés utáni erősödését. A költségvetés alkoholizál, az eddig laza jegybank átmegy szigorú rendőrbe, a forinterősödésnek pedig nincs vége az egyik brókercég szerint. Kerékpár-kereskedő megy tőzsdére a németeknél, de nem túl jó áron.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom mellett gyengült ma a BUX
MTI | 2021. június 22. 17:31
A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszarendeződés folyik a részvénypiacon? A főszerepben Matolcsy és Powell
Eidenpenz József | 2021. június 22. 11:27
Vegyes a kép az európai tőzsdéken, és az amerikai határidős indexek is esnek, de Ázsiában a pluszok domináltak ma. A BUX stagnál, a forint gyengül, de a délután mindent megváltoztathat, hetekre kijelölheti a forint útját. Egy cég újabb dollár-százmilliókat fordított bitcoin-vásárlásra.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
depositphotos