1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nemcsak a Mol gondolja úgy, hogy a Nabucco-projekt túl sok pénzt emészthet fel, hanem a konzorciumban résztvevők is. A megoldás, hogy rövidítik a vezetéket és spórolnak, ehhez szükség lesz egy még meg nem épült török vezetékre is. A Mol esetleges kiszállása nem feltétlenül negatív fejlemény?

A Nabucco földgázvezetéknek egy rövidebb változata, az úgynevezett Nabucco West épülhet meg, amely a tervezett török transz-anatóliai gázvezetékkel (Tanap) együtt szállíthat majd földgázt a Kaszpi-tenger térségéből az Európai Unióba - írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.

Merre kacsintgat Magyarország?
Orbán az orosz gázhoz húz, miközben szabadulna Moszkvától

A FAZ uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy túl drága lenne a több mint 3 ezer kilométer hosszú vezeték megépítése, számítások szerint a beruházás 8 milliárd eurót emészthet fel, miközben a költségek akár magasabbra is emelkedhetnek. A projektre létrehozott konzorcium ezért most egy rövidebb változat, a Nabucco West megvalósíthatóságát vizsgálja. Ezt kedden az osztrák OMV is megerősítette.

A FAZ szerint a Törökország nyugati határától - a török-bolgár határtól - Ausztriáig húzódó Nabucco West a szintén még csak megépíteni tervezett Tanap török gázvezetékkel közösen szállíthat gázt a Kaszpi-térségből.

A lap idézte az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Günter Oettinger szóvivőjét, aki kifejtette: a brüsszeli bizottság számára fontos, hogy az unió egy új gázvezeték révén hozzáférést szerezzen a Kaszpi-térség földgázkészletéhez, a projekt konkrét megvalósulási formája pedig kevésbé lényeges kérdés.

A Mol Nyrt. esetleges kiszállása a projektből nem feltétlenül negatív fejlemény, ha sikerül találni egy újabb, tőkeerős partnert - tette hozzá.

A FAZ szerint a Bayerngas bajorországi gázszolgáltató társaság léphet be a konzorciumba, amiről már tavaly óta folynak tárgyalások.

Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben azt mondta, hogy a Mol szerinte kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. A Mol a kormányfő kijelentésére reagálva közölte, hogy a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. Hangsúlyozták: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG