<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Jelentős, 65 milliárd eurós megszorítást jelentett be a spanyol miniszterelnök. Adóemelés és több kedvezmény megszüntetése is szerepel az intézkedések között, amelyek célja, hogy minél előbb leszorítsák az államháztartás hiányát, hogy az megfeleljen az uniós követelményeknek. A bejelentésre nem volt érdemi piaci reakció, ugyanakkor a madridi tőzsde erősödik.

Spanyolországban 3 százalékponttal, 21 százalékra emelkedik az ÁFA, emelkednek az energián lévő adók, a munkanélküli támogatás összege fél év után drasztikusan csökken – egyebek között ez szerepel abban a megszorító csomagban, amit ma bontott ki az ország miniszterelnöke, Mariano Rajoy az ellenzék bekiabálásaitól hangos parlamentben azt mondta, hogy az intézkedések kellemetlenek, de szükségesek. Rajoy megtartotta azt a választási ígéretét, hogy nem nyúl a nyugdíjakhoz, ugyanakkor visszahozta a decemberben eltörölt ingatlanadót. Közben Madrid utcáin több száz bányász tiltakozott a bányaipari támogatás csökkentése miatt, ez a lépés ugyanis szerintük veszélybe sorolja az ágazat munkahelyeit.

Mariano Rajoy: megszorítások közepette kell bankot mentenie

Öt év stagnálása, illetve recessziója után, miközben a munkanélküliség 24,4 százalékra ugrott és csökkennek az adóbevételek, Spanyolország egyre messzebbre került attól, hogy leszorítsa az államháztartás hiányát. Közben a bankszektor kritikusan meggyengült, amiatt az Európai Unió 100 milliárd euróig terjedő mentőcsomaggal sietett a spanyol bankszektor megsegítésére. A spanyol 10 éves állampapír-hozamok az erősödő aggodalmak és bizalmatlanság miatt 7 százalék fölé emelkedtek többször is az elmúlt hetekben, ma 6,81 százalékig csökkentek. A legnagyobb aggodalom most azzal kapcsolatban van, hogy a társadalmi tiltakozás mennyire engedi a kormánynak megvalósítani a terveket.

A bejelentés várható volt, így nem okozott meglepetést a piacokon. A befektetők elsősorban az eredményeket várják. Az euró kicsit erősödött a hírre, de nem volt reakció a forint piacán.

Az európai részvénypiacokon nincsen egyértelmű irány, többnyire enyhe mínuszban vannak, viszont a madridi tőzsde 0,4 százalék körüli erősödést mutat. A budapesti tőzsde extrém alacsony (kb. 2 milliárdos) forgalomban 0,3 százalék körüli nyereségen áll.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG