<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Folytatódott a napok óta tartó gyengülés a forint piacán. A hazai deviza kettős nyomás alatt áll, egyrészt egyre rosszabb a nemzetközi hangulat, másrészt egyre nagyobb az aggodalom az IMF/EU tárgyalások csúszása miatt. Összegyűjtöttük, hogy mi áll a forint esésének hátterében.

298 forintig erősödött az euró a forinttal szemben délutánra, miközben a nemzetközi piacokon is egyre általánosabbá vált az eladói hullám. A dollár reggel óta ismét folyamatosan erősödik, a nyersanyagárak esnek, erősödik a japán jen is. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi áll a forint gyengülésnek hátterében, mik azok a hazai és nemzetközi hírek, amelyek a devizánkat gyengítik.

 

- A kínai külkermérleg váratlanul többletet mutatott, ennek hátterében azonban nem elsősorban a külpiacok keresletének megugrása, hanem a kínai kereslet csökkenése áll. Ez a hír önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy essenek a piacok.

- A japán jegybank hajnalban nem jelentette be a kötvényvásárlási programjának kibővítését, ez a múlt heti EKB és Fed hírekkel összhangban arra utal, hogy a világ nagy jegybankjai egyre inkább azon vannak, hogy felhagynak a lazító programokkal.

- Az általános eladói hullám erősíteni kezdte a kockázatkerülést, ami erősíti a dollárt, a jent és a svájci frankot, ezzel párhuzamosan esnek a nyersanyagárak és a kockázatosabb devizák, ez az egész folyamat általában öngerjesztő.

 

- Egyre feszültebb a hangulat ismét az európai adósságválság miatt, ma ismét nőttek a spanyol és az olasz állampapírok hozamai, ami automatikusan felveri szinte az összes kötvény hozamát, főleg az olyan szerencsétlen devizákét, mint a forint.

- Hat hetes csúcsra emelkedett a magyar és a török CDS árazás, előbbi az IMF/EU tárgyalások bizonytalansága, utóbbi a szíriai fegyveres konfliktus eszkalálódása miatt. Mivel a befektetők a legtöbbször „egy kalap alatt” kezelik a török lírát és a magyar forintot, egymás gyengülését is segítették.

- A kormány április 15. és 30. között hozza nyilvánosságra a konvergenciaprogramot. Ez gyakorlatilag feltétele a megállapodásnak a nemzetközi szervezetekkel, de az eddigi tapasztalatok alapján hosszú időhúzás kezdődhet ezután is. Korábban Pleschinger Gyula az NGM államtitkára a Privátbankárnak azt mondta, hogy elkerülhetetlen a megállapodás. Ez inkább forintpozitív hír volt.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG