<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt 30 év legnagyobb esésén van túl az arany. Csütörtök óta csaknem 15 százalékot zuhant a jegyzése. Most az a legnagyobb kérdés, hogy vissza tud-e erősíteni a korábbi szintre, vagy sem.

 

Az utóbbi két nap pánikszerű eladásai után kedden stabilizálódott az aranypiac, a fém unciáját a déli órákban 1388,60 dolláron jegyezték Londonban, 2,7 százalékkal magasabban, mint hétfőn.

Az arany ára több mint 100 dollárral, közel három éves mélypontra süllyedt hétfőn, és múlt csütörtök óta mintegy 15 százalékkal esett a jegyzése. Ezen a szinten azonban már megjelentek vásárlók és a Commerzbank elemzése szerint feltörekvő országok jegybankjai is kiléptek a piacra, hogy diverzifikálják tartalékaikat.

További árfolyamok >>

Ideges volt a piac

Az arany azokra az aggodalmakra indult meg meredekebben a lejtőn, hogy Ciprus és más európai válságországok aranytartalékaik piacra dobásával akarnak készpénzhez jutni, másrészt, hogy a Fed fokozatosan mérsékli a gazdaságba pumpált pénz mennyiségét. Az utóbbi lehetőség csökkenti az aranykeresletet, mert a fém védelmet nyújt a laza monetáris politika gerjesztette esetleges infláció ellen.

A Morgan Stanley elemzése szerint az aranyár esése az értékpapírpiacokra is kihatott, mert számos befektető kénytelen volt papírokat eladni, hogy fedezze a határidős aranypiaci pozícióiból származó veszteséget.

A többi nemesfém ára is emelkedett, az ezüst unciája 4,6 százalékkal 23,64 dollárra, a platina 2,8 százalékkal 1437,50 dollárra, a palládium pedig 4,8 százalékkal 681,60 dollárra drágult.

Sokáig tarthat a bizalom visszaállítása

Az árfolyam éveken át tartó emelkedésének ugyan vége, de még túl korai lenne kijelenteni, hogy teljesen megfordult a trend - áll a Saxo Bank, Privátbankárnak küldött elemzésében. Közleményük szerint a következő napok és hetek nagyon fontosak lesznek, mert ez már az "idegek harca". Most az a kérdés, hogy az eladások folytatására kényszerülnek-e az ETP-befektetők (ETP: tőzsdén kereskedett termékek), különösen a nagyobbak. A fedezeti alapok nettó eladási pozíciójával együtt ez a forgatókönyv további gyengüléshez vezethet.

Az elemzők az is lehet, hogy a lassuló gazdasági környezet végül valamelyest megtámasztja az árfolyamot. "A korábbi kitekintésekben már szóba került, hogy az arannyal kapcsolatos álláspontunk konstruktív volt, de annak is tudatában voltunk, hogy változhat a játék menete, ha 1 500 USD/uncia alá esik az árfolyam. A támasz kialakulását egy hosszan tartó konszolidációs szakasz után 1300 USD/uncia felé várjuk, az ellenállás pedig 1 550 USD környékén húzódhat."

Az elemzés ugyanakkor hozzáteszi, hogy a befektetői bizalom helyreállítása hosszú ideig tart majd, és még meg sem kezdődött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG