3p
Komoly izgalmak várnak ránk, éjfélig kellene tető alá hozni az amerikai költségvetést, erre egyelőre kevés esély látszik. A forint jól tartja magát, de alakul a hullámvasutazás.

13:15

Nemhogy tartja magát a forint, délelőtt fél 12-re nagyot erősödött a magyar deviza: az euró jegyzése egy pillanatra 297 forintig esett. Utoljára 10 napja, szeptember 20-án járt itt az árfolyam.

Friss árfolyamok >>

Innen azonban újra felfelé indult a jegyzés, délután 1 óra után már ismét 298 körül jár az euró árfolyama - ahogy a hangulat változik, úgy rángatják az árfolyamokat a piacon.

11:00

Egyelőre sem az európai sem az amerikai gondok nem hatnak negatívan a régiós devizákra. A 2014-es költségvetés ma ismertetett tervezete lehet meghatározó hazai hír a forint számára, melyből megtudhatjuk, hogy a nagyobb, de még mindig 3% alatti hiányterv és a tartalékok csökkenő szintje mellett mire számíthatunk jövőre. A nemzetközi adatoknak is lehet majd hatással a hangulaton keresztül az árfolyamra, de az elmúlt időszakra jellemző 296-303-as sáv lehet továbbra is jellemző - írja friss elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

Délelőtt egy pillanatra ugyan 299 fölé is benézett az euró árfolyama, innen viszont az euró szerény erősödéséből lendületet vett a magyar deviza is, 298,20-ig ereszkedett a jegyzés.

Friss árfolyamok >>

 

08:30

Egyelőre igencsak kevés esély mutatkozik arra, hogy az amerikai politikai erők éjfélig megegyezzenek a következő költségvetésről - márpedig ha a kongresszus október 1-ig nem tud megállapodni az év végéig szóló, áthidaló büdzséről, akkor az amerikai szövetségi kormány fizetésképtelenné válhat.

A republikánusok feltétele a költségvetés jóváhagyására az úgynevezett Obamacare, azaz az elnök által már korábban jóváhagyott egészségügyi reform elhalasztása, 2014 helyett csak egy évvel később terjesztenék ki az egészségbiztosítást mintegy 30 millió, jelenleg biztosítással nem rendelkező amerikaira.

Ezt a feltételt viszont Obama nem hajlandó elfogadni, ezért patthelyzet alakult ki, aminek következtében napokra megbénulhat az amerikai kormányzat, ami negatív hatással lehet az egyébként is törékeny amerikai növekedésre.

Ráadásul egyre közelít az adósságplafon is, az a szint, amit nem haladhat meg az államadósság szintje - ennek emeléséről vagy esetleges eltörléséről sem született még döntés.

Nyomást gyakorol még a piacokra az újabb olasz kormányválság is - ezzel friss fejlemény, hogy Enrico Letta miniszterelnök vasárnap este a Giorgio Napolitano államfővel tartott találkozót követően bejelentette, hogy szerdán kér bizalmi szavazást a felső- és alsóházban az olasz kormány munkájáról.

EUR/USD
Friss árfolyamok >>

 

A helyzet világszerte erősítheti a kockázatkerülő hangulatot, ami nem tesz jót az eurónak vagy a forintnak sem. Az euró dollárárfolyama a pénteki nagyobb esést követően egyelőre nem tér magához, de nem is ereszkedett tovább reggel - 1,3485 környékén jár a jegyzés.

EUR/HUF
Friss árfolyamok >>

 

A forint viszont a hétvége és a hétfő hajnal során csak keveset aditt vissza pénteken elért nyereségéből, az euró jegyzése továbbra is 299 forint alatt alakul a hét indításakor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG