<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Shell már az idén nyáron újrakezdené a kutatófurásokat az északi sarkkörön túli területeken, mihelyt megszerzi a szükséges engedélyeket és elhárulnak a jogi akadályok - írja a brit The Guardian hírportálja.

Egymilliárd dollárnyi befektetés vár bevetésre

A Greenpeace és más környezetvédő csoportok már többször tiltakoztak a Shell sarkkörön túli kutatásai ellen. Az olajkutatási program jelenleg a jogi fenntartások miatt szünetel. Ben van Beurde,n a Shell vezérigazgatója ugyanakkor jelezte, hogy nagyon csalódna, ha nem tudnák folytatni a kutatásokat. "Igen jelentős kapacitást tartunk készenlétben arra az esetre, ha megkezdődhet a munka" - fogalmazott. "Mihelyt megtehetjük, bele is vágunk" - szögezte le.

Az olajipari csoport tájékoztatása szerin a projekt - függetlenül attól, hogy megkezdik-e a fúrásokat vagy sem -, a hajóflotta és a szükséges logisztikai rendszer rendelkezésre állási költségei miatt egymilliárd dollárba kerül.

Tudják, mi van ott

Simon Henry pénzügyi igazgató szerint a térség rejti "a világ messze a legnagyobb feltáratlan folyékony energiahordozó készleteit" és meggyőződése szerint a Shell koncessziós területei ezek közül is a legjobbakat. 

"Már végeztünk fúrásokat arrafelé vagy 25 éve és tudjuk mi van ott" - mondta. Rámutatott, hogy a nehézséget nem is igazán a fúrás maga, hanem a kitermelés logisztikája, illetve a vállalat reputációját érő támadások kivédése jelenti. Olyanokkal kell egy eleve vesztes küzdelembe bocsátkozni, akik soha nem lesznek hajlandóak belátni, hogy szükséges és kivitelezhető megoldásról van szó. "Meg kell mutatnunk, hogy ez igenis lehetséges" - fogalmazott.

2C: lemond-e a fosszilis energiahordozók háromnegyedéről a világ?

A Shell egyébként támogatja részvényeseinek az üzleti modell átvilágítására tett javaslatát annak megállapítására, hogy az összhangban legyen a globális felmelegedést 2 Celsius-fokban korlátozó nemzetközi "2C" vállalással.

A 2C-korlát betartása globális szinten azt jelentené, hogy a Föld ismert és kitermelhető fosszilis energiahordozó készletének már csak egynegyedét lehet elégetni. A többi, mint energiahordozó így gyakorlatilag "veszendőbe menne", legalábbis az olajcégek szempontjából. Vállalati szinten pedig mindez annyit jelent, hogy a befektetők kezében lévő, nemzetközi szinten dollárban csak ezermilliárdokban kifejezhető olaj-, gáz- és szénvagyon nagy része egyik pillanatról a másikra elértéktelenedne. Ami egyúttal az újabb fosszilis energiahordozó készletek feltárását is értelmetlenné tenné.

JJ Traynor, a Shell alelnöke, befektetői kapcsolatokért felelős igazgató a részvényeseknek írott levelében a környezetvédő aktivista részvényesek indítványának elfogadására tett javaslatot. "Amennyiben a közgyűlés az indítványt elfogadja, az intézkedést életbe léptetjük" - fogalmazott. Az indítványnak 75 százalékos támogatást kell szereznie a Shell májusi közgyűlésén.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG