<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A nulla kamatú változattal és a gyermekszülésre járó kedvezménnyel ma már a Diákhitel olyan olcsó, hogy szinte nem éri meg nem felvenni. Őrült gyors a technikai fejlődés, minden a mobil körül forog, naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat, az új technológiák és folyamatok átalakítják a biztosítási üzletágat is.
A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Sokan ma is úgy gondolják, hogy hitelt felvenni, ha csak egy mód van rá, nem szabad. Ám nem ördögtől való eszköz a hitel, csak felelősen, ésszel kell felhasználni. Azért semmiképpen se maradj ki a felsőoktatásból, mert nincs pénzed – mondta el a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese.

A 2001 óta működő diákhitel-rendszer célja kettős, az egyik, hogy ne maradjon senki le a felsőoktatási rendszerről, aki egyébként képes lenne elvégezni egy felsőfokú iskolát. A másik, hogy aki már bent van, az ne a tanulmányai rovására vállaljon diákmunkát. Azaz ne bukdácsoljon kettessel, hármassal, mert folyton dolgoznia kell.

Chornitzer Péter (Fotó forrás: Privátbankár)

Befektetés, saját magunkba

Az egyik legjobb befektetés a diáknak saját magába – mondja a szakember. Középfokú végzettséggel ugyanis ma 223 ezer forintot lehet keresni, felsőfokú alapképzéssel 355 ezret, mesterképzéssel 485 ezer forintot átlagosan. Az átlagos diákhitel-törlesztőrészlet pedig havi 19 700 forint. A diákok átlagosan 7,3 évig fizetik vissza a hitelt, de van, aki többet fizet a minimumnál, ők jellemzően öt év alatt végeznek.

Már elindult a Diákhitel 2, amelynek kamatozása nulla százalék. Annyira kedvező, hogy majdhogynem bolond, aki ezt nem veszi fel – mondta Chornitzer Péter. Akik különösen hátrányos helyzetből érkeztek, azoknak pedig ez különösen nagy áldás, életmentő lehet.

Apákra nem vonatkozik

Ráadásul két gyermek vállalása esetén a hiteltartozás 50, három esetén 100 százalékát elengedik. Ha valakinek most van két gyermeke, annak még nem jár kedvezmény. De ha január 1-je után születik egy harmadik, eltörlik a teljes tartozását – hangzott el.

A kedvezmény csak a hölgyekre vonatkozik, az apákra nem, így döntött a kormány. Február 1-től egyébként 50-ről 70 ezer forintra növelték a havonta felvehető hitelösszeget is.

(Még ha valakinek nincs is rá szüksége, a nulla kamatozású hitelt akkor is fel lehet venni és azt, vagy az ezzel felszabaduló tőkét inflációkövető állampapírba fektetve, adómentes tbsz-számlán nyereséget lehet vele elérni. Később ráadásul adómentesen lehet fizetésből visszafizetni is. Miközben az infláció várhatóan évi 2-3 százalékkal csökkenti a tartozás értékét – a szerk.)

Mindenki netezik, mobilozik

Naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat egy felmérés szerint – mondta el Horváth Gergely, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A tabletet használó emberek 70 százaléka például netezik tévézés közben, többségünk használja mobilját várakozás közben, vagy a közösségi közlekedésnél. Szinte minden a mobileszközök körül forog.

Horváth Gergely. (Fotó forrás: Privátbankár)

Olyan mennyiségű információ keletkezik a világban naponta, amit minden üzletág igyekszik felhasználni. Az asztali számítógépek népszerűsége egy év alatt jelentősen csökkent, a tableteké stagnált, például a Generali egyre több ügyfelük nézte meg a hírlevelüket mobiltelefonon (egy év alatt 13 százalékkal bővült).

Teljes iroda egy laptopban

Az elmúlt 20 évben állítólag annyi fejlesztést történt a technikában, mint a teljes 20. században. Korábban az innovációk, új technológiák elterjedése évekig, évtizedekig is eltartott, ma már hónapok alatt megtörténhet, brutális gyorsasággal.

Az Angry Birds című játékot például 35 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le. Az egykor zsúfolt iroda – naptár, telefon, névjegytartó, tábla, újságok, irathalmok, könyvek, térkép, mappák, számlatömbök stb. – ma már lényegében egyetlen laptopban van benne.

A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Halálos őzikék

A változások a biztosítások világát is átalakítják. Az önjáró autók a gépjármű-biztosításokat fogják felforgatni. Az életbiztosításoknál az egyre tovább élő emberek, a városiasodás és a megtakarítások növekedése fontos folyamatok. Negatív példa a mobilhasználatból keletkező balesetek esete. Vannak őrültek, akik vezetés közben is megosztanak dolgokat a közösségi oldalakon, “láttam egy őzikét az út szélén”, amiből súlyos balesetek lesznek.

Az életbiztosításoknál az egészségtudatos életmódnak van egyre nagyobb szerepe, itt is bejönnek az okos eszközök, miközben az állami ellátás – legalábbis egyes országokban – romlik. Az új generációk, az Y és Z, már állandóan online van, és gyors, egyerű megoldásokra vágyik.

Ne mentsünk meg mindenkit

A hitelekről, hitelválságról beszélt a konferencián Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. A válságot részben az alacsony pénzügyi képzettség is okozta. A hitelt szerinte nem szabad eleve, minden esetben elvetni, de a megfelelő információk birtokában, pontosan fel mérni a következményeket. Amíg mindig megmentjük azokat, akik rossz pénzügyi döntéseket hoznak, addig az emberek sohasem fognak tanulni a hibáikból – mondta a szakember.

Felfalusi Péter. (Fotó forrás: Privátbankár)

A Zsebpénzügyes program a társaság eszköze arra, hogy felkészítsék a jövő generációját a ma társadalmi kihívásaira. Itt fiatalok szólítanak meg fiatalokat, egymásra épülő feladatok az alapoktól az egyre összetettebb problémák megoldásáig – mindez a háztartás napi pénzügyi folyamati mentén. A versenyhez vonzó nyeremények kapcsolódnak, eddig 229 regisztrált csapat indult, a döntő december 9-én lesz.

“Egyrészt kamatoztatjuk a magyar piacon szerzett közel 25 éves tapasztalatunkat. Ismerjük a magyar családokat, tudjuk, hogyan segíthetünk, hol vannak azok a pontok, amelyekben erősíthető tudásbázisuk. Másrészt Európa – a Lindorff egyesülés nyomán pedig a világ – egyik vezető credit management cégeként nemzetközi tudásunkat is kamatoztatjuk” – mondják a versenyről a szervezők.

A konferenciáról írt további összefoglalóinkat itt találja:

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni >>>

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk? >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
hírlevél
depositphotos