6p
A nulla kamatú változattal és a gyermekszülésre járó kedvezménnyel ma már a Diákhitel olyan olcsó, hogy szinte nem éri meg nem felvenni. Őrült gyors a technikai fejlődés, minden a mobil körül forog, naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat, az új technológiák és folyamatok átalakítják a biztosítási üzletágat is.
A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Sokan ma is úgy gondolják, hogy hitelt felvenni, ha csak egy mód van rá, nem szabad. Ám nem ördögtől való eszköz a hitel, csak felelősen, ésszel kell felhasználni. Azért semmiképpen se maradj ki a felsőoktatásból, mert nincs pénzed – mondta el a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese.

A 2001 óta működő diákhitel-rendszer célja kettős, az egyik, hogy ne maradjon senki le a felsőoktatási rendszerről, aki egyébként képes lenne elvégezni egy felsőfokú iskolát. A másik, hogy aki már bent van, az ne a tanulmányai rovására vállaljon diákmunkát. Azaz ne bukdácsoljon kettessel, hármassal, mert folyton dolgoznia kell.

Chornitzer Péter (Fotó forrás: Privátbankár)

Befektetés, saját magunkba

Az egyik legjobb befektetés a diáknak saját magába – mondja a szakember. Középfokú végzettséggel ugyanis ma 223 ezer forintot lehet keresni, felsőfokú alapképzéssel 355 ezret, mesterképzéssel 485 ezer forintot átlagosan. Az átlagos diákhitel-törlesztőrészlet pedig havi 19 700 forint. A diákok átlagosan 7,3 évig fizetik vissza a hitelt, de van, aki többet fizet a minimumnál, ők jellemzően öt év alatt végeznek.

Már elindult a Diákhitel 2, amelynek kamatozása nulla százalék. Annyira kedvező, hogy majdhogynem bolond, aki ezt nem veszi fel – mondta Chornitzer Péter. Akik különösen hátrányos helyzetből érkeztek, azoknak pedig ez különösen nagy áldás, életmentő lehet.

Apákra nem vonatkozik

Ráadásul két gyermek vállalása esetén a hiteltartozás 50, három esetén 100 százalékát elengedik. Ha valakinek most van két gyermeke, annak még nem jár kedvezmény. De ha január 1-je után születik egy harmadik, eltörlik a teljes tartozását – hangzott el.

A kedvezmény csak a hölgyekre vonatkozik, az apákra nem, így döntött a kormány. Február 1-től egyébként 50-ről 70 ezer forintra növelték a havonta felvehető hitelösszeget is.

(Még ha valakinek nincs is rá szüksége, a nulla kamatozású hitelt akkor is fel lehet venni és azt, vagy az ezzel felszabaduló tőkét inflációkövető állampapírba fektetve, adómentes tbsz-számlán nyereséget lehet vele elérni. Később ráadásul adómentesen lehet fizetésből visszafizetni is. Miközben az infláció várhatóan évi 2-3 százalékkal csökkenti a tartozás értékét – a szerk.)

Mindenki netezik, mobilozik

Naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat egy felmérés szerint – mondta el Horváth Gergely, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A tabletet használó emberek 70 százaléka például netezik tévézés közben, többségünk használja mobilját várakozás közben, vagy a közösségi közlekedésnél. Szinte minden a mobileszközök körül forog.

Horváth Gergely. (Fotó forrás: Privátbankár)

Olyan mennyiségű információ keletkezik a világban naponta, amit minden üzletág igyekszik felhasználni. Az asztali számítógépek népszerűsége egy év alatt jelentősen csökkent, a tableteké stagnált, például a Generali egyre több ügyfelük nézte meg a hírlevelüket mobiltelefonon (egy év alatt 13 százalékkal bővült).

Teljes iroda egy laptopban

Az elmúlt 20 évben állítólag annyi fejlesztést történt a technikában, mint a teljes 20. században. Korábban az innovációk, új technológiák elterjedése évekig, évtizedekig is eltartott, ma már hónapok alatt megtörténhet, brutális gyorsasággal.

Az Angry Birds című játékot például 35 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le. Az egykor zsúfolt iroda – naptár, telefon, névjegytartó, tábla, újságok, irathalmok, könyvek, térkép, mappák, számlatömbök stb. – ma már lényegében egyetlen laptopban van benne.

A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Halálos őzikék

A változások a biztosítások világát is átalakítják. Az önjáró autók a gépjármű-biztosításokat fogják felforgatni. Az életbiztosításoknál az egyre tovább élő emberek, a városiasodás és a megtakarítások növekedése fontos folyamatok. Negatív példa a mobilhasználatból keletkező balesetek esete. Vannak őrültek, akik vezetés közben is megosztanak dolgokat a közösségi oldalakon, “láttam egy őzikét az út szélén”, amiből súlyos balesetek lesznek.

Az életbiztosításoknál az egészségtudatos életmódnak van egyre nagyobb szerepe, itt is bejönnek az okos eszközök, miközben az állami ellátás – legalábbis egyes országokban – romlik. Az új generációk, az Y és Z, már állandóan online van, és gyors, egyerű megoldásokra vágyik.

Ne mentsünk meg mindenkit

A hitelekről, hitelválságról beszélt a konferencián Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. A válságot részben az alacsony pénzügyi képzettség is okozta. A hitelt szerinte nem szabad eleve, minden esetben elvetni, de a megfelelő információk birtokában, pontosan fel mérni a következményeket. Amíg mindig megmentjük azokat, akik rossz pénzügyi döntéseket hoznak, addig az emberek sohasem fognak tanulni a hibáikból – mondta a szakember.

Felfalusi Péter. (Fotó forrás: Privátbankár)

A Zsebpénzügyes program a társaság eszköze arra, hogy felkészítsék a jövő generációját a ma társadalmi kihívásaira. Itt fiatalok szólítanak meg fiatalokat, egymásra épülő feladatok az alapoktól az egyre összetettebb problémák megoldásáig – mindez a háztartás napi pénzügyi folyamati mentén. A versenyhez vonzó nyeremények kapcsolódnak, eddig 229 regisztrált csapat indult, a döntő december 9-én lesz.

“Egyrészt kamatoztatjuk a magyar piacon szerzett közel 25 éves tapasztalatunkat. Ismerjük a magyar családokat, tudjuk, hogyan segíthetünk, hol vannak azok a pontok, amelyekben erősíthető tudásbázisuk. Másrészt Európa – a Lindorff egyesülés nyomán pedig a világ – egyik vezető credit management cégeként nemzetközi tudásunkat is kamatoztatjuk” – mondják a versenyről a szervezők.

A konferenciáról írt további összefoglalóinkat itt találja:

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni >>>

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG