TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nulla kamatú változattal és a gyermekszülésre járó kedvezménnyel ma már a Diákhitel olyan olcsó, hogy szinte nem éri meg nem felvenni. Őrült gyors a technikai fejlődés, minden a mobil körül forog, naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat, az új technológiák és folyamatok átalakítják a biztosítási üzletágat is.
A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Sokan ma is úgy gondolják, hogy hitelt felvenni, ha csak egy mód van rá, nem szabad. Ám nem ördögtől való eszköz a hitel, csak felelősen, ésszel kell felhasználni. Azért semmiképpen se maradj ki a felsőoktatásból, mert nincs pénzed – mondta el a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese.

A 2001 óta működő diákhitel-rendszer célja kettős, az egyik, hogy ne maradjon senki le a felsőoktatási rendszerről, aki egyébként képes lenne elvégezni egy felsőfokú iskolát. A másik, hogy aki már bent van, az ne a tanulmányai rovására vállaljon diákmunkát. Azaz ne bukdácsoljon kettessel, hármassal, mert folyton dolgoznia kell.

Chornitzer Péter (Fotó forrás: Privátbankár)

Befektetés, saját magunkba

Az egyik legjobb befektetés a diáknak saját magába – mondja a szakember. Középfokú végzettséggel ugyanis ma 223 ezer forintot lehet keresni, felsőfokú alapképzéssel 355 ezret, mesterképzéssel 485 ezer forintot átlagosan. Az átlagos diákhitel-törlesztőrészlet pedig havi 19 700 forint. A diákok átlagosan 7,3 évig fizetik vissza a hitelt, de van, aki többet fizet a minimumnál, ők jellemzően öt év alatt végeznek.

Már elindult a Diákhitel 2, amelynek kamatozása nulla százalék. Annyira kedvező, hogy majdhogynem bolond, aki ezt nem veszi fel – mondta Chornitzer Péter. Akik különösen hátrányos helyzetből érkeztek, azoknak pedig ez különösen nagy áldás, életmentő lehet.

Apákra nem vonatkozik

Ráadásul két gyermek vállalása esetén a hiteltartozás 50, három esetén 100 százalékát elengedik. Ha valakinek most van két gyermeke, annak még nem jár kedvezmény. De ha január 1-je után születik egy harmadik, eltörlik a teljes tartozását – hangzott el.

A kedvezmény csak a hölgyekre vonatkozik, az apákra nem, így döntött a kormány. Február 1-től egyébként 50-ről 70 ezer forintra növelték a havonta felvehető hitelösszeget is.

(Még ha valakinek nincs is rá szüksége, a nulla kamatozású hitelt akkor is fel lehet venni és azt, vagy az ezzel felszabaduló tőkét inflációkövető állampapírba fektetve, adómentes tbsz-számlán nyereséget lehet vele elérni. Később ráadásul adómentesen lehet fizetésből visszafizetni is. Miközben az infláció várhatóan évi 2-3 százalékkal csökkenti a tartozás értékét – a szerk.)

Mindenki netezik, mobilozik

Naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat egy felmérés szerint – mondta el Horváth Gergely, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A tabletet használó emberek 70 százaléka például netezik tévézés közben, többségünk használja mobilját várakozás közben, vagy a közösségi közlekedésnél. Szinte minden a mobileszközök körül forog.

Horváth Gergely. (Fotó forrás: Privátbankár)

Olyan mennyiségű információ keletkezik a világban naponta, amit minden üzletág igyekszik felhasználni. Az asztali számítógépek népszerűsége egy év alatt jelentősen csökkent, a tableteké stagnált, például a Generali egyre több ügyfelük nézte meg a hírlevelüket mobiltelefonon (egy év alatt 13 százalékkal bővült).

Teljes iroda egy laptopban

Az elmúlt 20 évben állítólag annyi fejlesztést történt a technikában, mint a teljes 20. században. Korábban az innovációk, új technológiák elterjedése évekig, évtizedekig is eltartott, ma már hónapok alatt megtörténhet, brutális gyorsasággal.

Az Angry Birds című játékot például 35 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le. Az egykor zsúfolt iroda – naptár, telefon, névjegytartó, tábla, újságok, irathalmok, könyvek, térkép, mappák, számlatömbök stb. – ma már lényegében egyetlen laptopban van benne.

A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Halálos őzikék

A változások a biztosítások világát is átalakítják. Az önjáró autók a gépjármű-biztosításokat fogják felforgatni. Az életbiztosításoknál az egyre tovább élő emberek, a városiasodás és a megtakarítások növekedése fontos folyamatok. Negatív példa a mobilhasználatból keletkező balesetek esete. Vannak őrültek, akik vezetés közben is megosztanak dolgokat a közösségi oldalakon, “láttam egy őzikét az út szélén”, amiből súlyos balesetek lesznek.

Az életbiztosításoknál az egészségtudatos életmódnak van egyre nagyobb szerepe, itt is bejönnek az okos eszközök, miközben az állami ellátás – legalábbis egyes országokban – romlik. Az új generációk, az Y és Z, már állandóan online van, és gyors, egyerű megoldásokra vágyik.

Ne mentsünk meg mindenkit

A hitelekről, hitelválságról beszélt a konferencián Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. A válságot részben az alacsony pénzügyi képzettség is okozta. A hitelt szerinte nem szabad eleve, minden esetben elvetni, de a megfelelő információk birtokában, pontosan fel mérni a következményeket. Amíg mindig megmentjük azokat, akik rossz pénzügyi döntéseket hoznak, addig az emberek sohasem fognak tanulni a hibáikból – mondta a szakember.

Felfalusi Péter. (Fotó forrás: Privátbankár)

A Zsebpénzügyes program a társaság eszköze arra, hogy felkészítsék a jövő generációját a ma társadalmi kihívásaira. Itt fiatalok szólítanak meg fiatalokat, egymásra épülő feladatok az alapoktól az egyre összetettebb problémák megoldásáig – mindez a háztartás napi pénzügyi folyamati mentén. A versenyhez vonzó nyeremények kapcsolódnak, eddig 229 regisztrált csapat indult, a döntő december 9-én lesz.

“Egyrészt kamatoztatjuk a magyar piacon szerzett közel 25 éves tapasztalatunkat. Ismerjük a magyar családokat, tudjuk, hogyan segíthetünk, hol vannak azok a pontok, amelyekben erősíthető tudásbázisuk. Másrészt Európa – a Lindorff egyesülés nyomán pedig a világ – egyik vezető credit management cégeként nemzetközi tudásunkat is kamatoztatjuk” – mondják a versenyről a szervezők.

A konferenciáról írt további összefoglalóinkat itt találja:

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni >>>

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk? >>>

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél