Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nulla kamatú változattal és a gyermekszülésre járó kedvezménnyel ma már a Diákhitel olyan olcsó, hogy szinte nem éri meg nem felvenni. Őrült gyors a technikai fejlődés, minden a mobil körül forog, naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat, az új technológiák és folyamatok átalakítják a biztosítási üzletágat is.
A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Sokan ma is úgy gondolják, hogy hitelt felvenni, ha csak egy mód van rá, nem szabad. Ám nem ördögtől való eszköz a hitel, csak felelősen, ésszel kell felhasználni. Azért semmiképpen se maradj ki a felsőoktatásból, mert nincs pénzed – mondta el a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciáján Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese.

A 2001 óta működő diákhitel-rendszer célja kettős, az egyik, hogy ne maradjon senki le a felsőoktatási rendszerről, aki egyébként képes lenne elvégezni egy felsőfokú iskolát. A másik, hogy aki már bent van, az ne a tanulmányai rovására vállaljon diákmunkát. Azaz ne bukdácsoljon kettessel, hármassal, mert folyton dolgoznia kell.

Chornitzer Péter (Fotó forrás: Privátbankár)

Befektetés, saját magunkba

Az egyik legjobb befektetés a diáknak saját magába – mondja a szakember. Középfokú végzettséggel ugyanis ma 223 ezer forintot lehet keresni, felsőfokú alapképzéssel 355 ezret, mesterképzéssel 485 ezer forintot átlagosan. Az átlagos diákhitel-törlesztőrészlet pedig havi 19 700 forint. A diákok átlagosan 7,3 évig fizetik vissza a hitelt, de van, aki többet fizet a minimumnál, ők jellemzően öt év alatt végeznek.

Már elindult a Diákhitel 2, amelynek kamatozása nulla százalék. Annyira kedvező, hogy majdhogynem bolond, aki ezt nem veszi fel – mondta Chornitzer Péter. Akik különösen hátrányos helyzetből érkeztek, azoknak pedig ez különösen nagy áldás, életmentő lehet.

Apákra nem vonatkozik

Ráadásul két gyermek vállalása esetén a hiteltartozás 50, három esetén 100 százalékát elengedik. Ha valakinek most van két gyermeke, annak még nem jár kedvezmény. De ha január 1-je után születik egy harmadik, eltörlik a teljes tartozását – hangzott el.

A kedvezmény csak a hölgyekre vonatkozik, az apákra nem, így döntött a kormány. Február 1-től egyébként 50-ről 70 ezer forintra növelték a havonta felvehető hitelösszeget is.

(Még ha valakinek nincs is rá szüksége, a nulla kamatozású hitelt akkor is fel lehet venni és azt, vagy az ezzel felszabaduló tőkét inflációkövető állampapírba fektetve, adómentes tbsz-számlán nyereséget lehet vele elérni. Később ráadásul adómentesen lehet fizetésből visszafizetni is. Miközben az infláció várhatóan évi 2-3 százalékkal csökkenti a tartozás értékét – a szerk.)

Mindenki netezik, mobilozik

Naponta 150 alkalommal nézzük meg átlagosan a mobiltelefonunkat egy felmérés szerint – mondta el Horváth Gergely, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A tabletet használó emberek 70 százaléka például netezik tévézés közben, többségünk használja mobilját várakozás közben, vagy a közösségi közlekedésnél. Szinte minden a mobileszközök körül forog.

Horváth Gergely. (Fotó forrás: Privátbankár)

Olyan mennyiségű információ keletkezik a világban naponta, amit minden üzletág igyekszik felhasználni. Az asztali számítógépek népszerűsége egy év alatt jelentősen csökkent, a tableteké stagnált, például a Generali egyre több ügyfelük nézte meg a hírlevelüket mobiltelefonon (egy év alatt 13 százalékkal bővült).

Teljes iroda egy laptopban

Az elmúlt 20 évben állítólag annyi fejlesztést történt a technikában, mint a teljes 20. században. Korábban az innovációk, új technológiák elterjedése évekig, évtizedekig is eltartott, ma már hónapok alatt megtörténhet, brutális gyorsasággal.

Az Angry Birds című játékot például 35 nap alatt 50 millió felhasználó töltötte le. Az egykor zsúfolt iroda – naptár, telefon, névjegytartó, tábla, újságok, irathalmok, könyvek, térkép, mappák, számlatömbök stb. – ma már lényegében egyetlen laptopban van benne.

A Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Fórum konferenciája (Fotó forrás: Privátbankár)

Halálos őzikék

A változások a biztosítások világát is átalakítják. Az önjáró autók a gépjármű-biztosításokat fogják felforgatni. Az életbiztosításoknál az egyre tovább élő emberek, a városiasodás és a megtakarítások növekedése fontos folyamatok. Negatív példa a mobilhasználatból keletkező balesetek esete. Vannak őrültek, akik vezetés közben is megosztanak dolgokat a közösségi oldalakon, “láttam egy őzikét az út szélén”, amiből súlyos balesetek lesznek.

Az életbiztosításoknál az egészségtudatos életmódnak van egyre nagyobb szerepe, itt is bejönnek az okos eszközök, miközben az állami ellátás – legalábbis egyes országokban – romlik. Az új generációk, az Y és Z, már állandóan online van, és gyors, egyerű megoldásokra vágyik.

Ne mentsünk meg mindenkit

A hitelekről, hitelválságról beszélt a konferencián Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója. A válságot részben az alacsony pénzügyi képzettség is okozta. A hitelt szerinte nem szabad eleve, minden esetben elvetni, de a megfelelő információk birtokában, pontosan fel mérni a következményeket. Amíg mindig megmentjük azokat, akik rossz pénzügyi döntéseket hoznak, addig az emberek sohasem fognak tanulni a hibáikból – mondta a szakember.

Felfalusi Péter. (Fotó forrás: Privátbankár)

A Zsebpénzügyes program a társaság eszköze arra, hogy felkészítsék a jövő generációját a ma társadalmi kihívásaira. Itt fiatalok szólítanak meg fiatalokat, egymásra épülő feladatok az alapoktól az egyre összetettebb problémák megoldásáig – mindez a háztartás napi pénzügyi folyamati mentén. A versenyhez vonzó nyeremények kapcsolódnak, eddig 229 regisztrált csapat indult, a döntő december 9-én lesz.

“Egyrészt kamatoztatjuk a magyar piacon szerzett közel 25 éves tapasztalatunkat. Ismerjük a magyar családokat, tudjuk, hogyan segíthetünk, hol vannak azok a pontok, amelyekben erősíthető tudásbázisuk. Másrészt Európa – a Lindorff egyesülés nyomán pedig a világ – egyik vezető credit management cégeként nemzetközi tudásunkat is kamatoztatjuk” – mondják a versenyről a szervezők.

A konferenciáról írt további összefoglalóinkat itt találja:

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni >>>

Lehet, hogy pár évtized, és nem is kell már dolgoznunk? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.