<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kihirdették a ponthatárokat, a fiatalság már nagyban készül az egyetemre és a főiskolára. Ez az időszak az albérletkeresésről, ráhangolódásról szól, a szülőknek azonban adott esetben nem csak a tandíjat, de a gyerek zsebpénzét is finanszírozni kell. Márpedig ebből egy világba kiszabaduló fiatal annyit képes kérni, amennyit nem szégyell. De miből tudhatjuk, hogy a pénz tényleg tankönyvre ment és nem a hallgatói klub kocsmájában landolt? Adunk pár tippet, hogy ne apadjon el a családi kassza.
(Fotó: 123rf.com)

Persze, egy rendes családban sosem történhet ilyesmi, ugyanakkor nem a bohémabb fiatalok szüleinek megnyugvást adhat, ha tudják, mit csinál a frissen kiröppent csemete az egyetemen és a kollégiumban. Bár bízunk abban, hogy a túlköltekezés egy igazi fejlettvilág-probléma (first world problem), és a magyar fiatalság ennél egy kicsit ésszerűbben kezeli a pénzügyeit, ennek ellenére néhány jó tanács mindig jól jön, ha a bohémabb réteget kell megfékezni. Szerencsére vannak már olyan pénzügyi megoldások, amikkel nyomon követhetjük az utalt összegeket és persze azt, hogy mire is kellett olyan gyorsan az apanázs – ezekből szemezgetett a Marketwatch.

Közös bankszámla

Ugyan már léteznek kifejezetten diákszámlák, amit a gyerek maga tud kezelni, ráadásul erre különböző kedvezményeket is adnak a bankok, még mindig jó megoldás, ha a szülő számlájához rendelnek hozzá egy másik alszámlát vagy társkártyát. Így a szülő, akárcsak a saját költéseiről, a gyerekét is látja, így pontosan tudja, hogy mikor, mekkora összeg vándorolt el a számláról.

Külön segítség, ha némi plusz pénzért előfizetünk SMS vagy e-mail szolgáltatásra – ez egyébként a saját dolgunkat is megkönnyíti, pláne, ha ellopják a kártyánkat. Ez akkor is jelez, ha például a kártyahasználó túllépi a megadott limitet. A módszer különösen az amerikai szülőknek nagyon fontos: a 18-25 év közötti amerikai fiatalok többsége rendszeresen túlköltekezik, komoly adósságokat halmozva fel a saját vagy a szülei bankszámláján. Ezzel a megoldással még időben fülön lehet csípni a bohém gyereket, mielőtt elveri a családi házat is a fejünk felől.

Egyszer használatosban a jövő?

Nálunk ugyan még nem terjedt el az egyszer használatos, anonim bankkártya, a nyugati országokban és Amerikában azonban különösen népszerűek. Ezek olyan, gyakorlatilag ajándékkártya jellegű termékek, amik egy előre meghatározott, fix összeggel bírnak, és amikor az elfogy, akkor gyakorlatilag el is dobhatjuk a kártyát – nem használható tovább. Ilyen eszközökkel szintén elejét lehet venni a túlköltekezésnek.

Ülj le vele beszélni

Az albérletet keresőknek most a rémálom időszaka jön, szeptemberig esély sem lesz ésszerű áron lakást találni. >>>

Ha már olyan szerencsés helyzetben van a gyerek, hogy nem magának kell előteremtenie a továbbtanulásra/albérletre a pénzt, annyit talán elvárhat a szülő, hogy őszinte legyen hozzá. Fontos, hogy a költekezés szabályait még azelőtt lefektessük, hogy a gyerek egyetemre megy: érdemes összeszedni, hogy mik azok a létfontosságú dolgok, amire a fiataloknak szüksége lehet (lakbér vagy kollégiumpénz, tandíj, vizsgadíjak, kosztpénz, stb.), és hogy ezen felül mennyi zsebpénz fér bele.

Tartsuk magunkat ehhez a kerethez, adott esetben intézze a szülő maga a vizsgadíj, tandíj befizetését az egyetemi rendszereken keresztül vagy a lakbér utalását – a többi már ezen felül van. Annyi szabadságot pedig talán kaphat egy fiatal, hogy eldöntse, hogy elbulizza a heti kosztpénzt, vagy beosztja – ez is egy lépés a felnőtté válás rögös útján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG