<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kihirdették a ponthatárokat, a fiatalság már nagyban készül az egyetemre és a főiskolára. Ez az időszak az albérletkeresésről, ráhangolódásról szól, a szülőknek azonban adott esetben nem csak a tandíjat, de a gyerek zsebpénzét is finanszírozni kell. Márpedig ebből egy világba kiszabaduló fiatal annyit képes kérni, amennyit nem szégyell. De miből tudhatjuk, hogy a pénz tényleg tankönyvre ment és nem a hallgatói klub kocsmájában landolt? Adunk pár tippet, hogy ne apadjon el a családi kassza.
(Fotó: 123rf.com)

Persze, egy rendes családban sosem történhet ilyesmi, ugyanakkor nem a bohémabb fiatalok szüleinek megnyugvást adhat, ha tudják, mit csinál a frissen kiröppent csemete az egyetemen és a kollégiumban. Bár bízunk abban, hogy a túlköltekezés egy igazi fejlettvilág-probléma (first world problem), és a magyar fiatalság ennél egy kicsit ésszerűbben kezeli a pénzügyeit, ennek ellenére néhány jó tanács mindig jól jön, ha a bohémabb réteget kell megfékezni. Szerencsére vannak már olyan pénzügyi megoldások, amikkel nyomon követhetjük az utalt összegeket és persze azt, hogy mire is kellett olyan gyorsan az apanázs – ezekből szemezgetett a Marketwatch.

Közös bankszámla

Ugyan már léteznek kifejezetten diákszámlák, amit a gyerek maga tud kezelni, ráadásul erre különböző kedvezményeket is adnak a bankok, még mindig jó megoldás, ha a szülő számlájához rendelnek hozzá egy másik alszámlát vagy társkártyát. Így a szülő, akárcsak a saját költéseiről, a gyerekét is látja, így pontosan tudja, hogy mikor, mekkora összeg vándorolt el a számláról.

Külön segítség, ha némi plusz pénzért előfizetünk SMS vagy e-mail szolgáltatásra – ez egyébként a saját dolgunkat is megkönnyíti, pláne, ha ellopják a kártyánkat. Ez akkor is jelez, ha például a kártyahasználó túllépi a megadott limitet. A módszer különösen az amerikai szülőknek nagyon fontos: a 18-25 év közötti amerikai fiatalok többsége rendszeresen túlköltekezik, komoly adósságokat halmozva fel a saját vagy a szülei bankszámláján. Ezzel a megoldással még időben fülön lehet csípni a bohém gyereket, mielőtt elveri a családi házat is a fejünk felől.

Egyszer használatosban a jövő?

Nálunk ugyan még nem terjedt el az egyszer használatos, anonim bankkártya, a nyugati országokban és Amerikában azonban különösen népszerűek. Ezek olyan, gyakorlatilag ajándékkártya jellegű termékek, amik egy előre meghatározott, fix összeggel bírnak, és amikor az elfogy, akkor gyakorlatilag el is dobhatjuk a kártyát – nem használható tovább. Ilyen eszközökkel szintén elejét lehet venni a túlköltekezésnek.

Ülj le vele beszélni

Az albérletet keresőknek most a rémálom időszaka jön, szeptemberig esély sem lesz ésszerű áron lakást találni. >>>

Ha már olyan szerencsés helyzetben van a gyerek, hogy nem magának kell előteremtenie a továbbtanulásra/albérletre a pénzt, annyit talán elvárhat a szülő, hogy őszinte legyen hozzá. Fontos, hogy a költekezés szabályait még azelőtt lefektessük, hogy a gyerek egyetemre megy: érdemes összeszedni, hogy mik azok a létfontosságú dolgok, amire a fiataloknak szüksége lehet (lakbér vagy kollégiumpénz, tandíj, vizsgadíjak, kosztpénz, stb.), és hogy ezen felül mennyi zsebpénz fér bele.

Tartsuk magunkat ehhez a kerethez, adott esetben intézze a szülő maga a vizsgadíj, tandíj befizetését az egyetemi rendszereken keresztül vagy a lakbér utalását – a többi már ezen felül van. Annyi szabadságot pedig talán kaphat egy fiatal, hogy eldöntse, hogy elbulizza a heti kosztpénzt, vagy beosztja – ez is egy lépés a felnőtté válás rögös útján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG