4p

Az egészségkasszák sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot. A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály.

A magánorvosi szolgáltatások már régóta nem számítanak luxuskiadásnak. Az emberek ma már nem azért kezeltetik magukat magánúton, mert nincs kedvük vagy idejük az SZTK-ban várakozni, vagy mert a fotelt előnyben részesítik a műanyag székekkel szemben. Az állami ellátásban tapasztalható hosszú várólisták miatt sokak számára egyszerűen nincs más módja annak, hogy időben megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak. A probléma ott kezdődik, amikor már ezt sem engedhetik meg maguknak. Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint van egy módja, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat.

A lakosság igyekszik tenni a növekvő árak ellen

Az egészségpénztárak továbbra is sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot. A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály. Nem számítanak arra, hogy az állami egészségügy majd ellátja őket, ha megbetegszenek, igyekeznek a sorsukat saját kezükbe venni.

Jó alternatívát kínálnak a kasszák. Fotó: Depositphotos
Jó alternatívát kínálnak a kasszák. Fotó: Depositphotos

Az egészségpénztárak 2023 első félévében is kiemelkedően teljesítettek Most először haladta meg az egészségpénztári befizetések volumene a magán-nyugdíjpénztári befizetésekét. Az egészségpénztári tagok száma pedig meghaladja az 1 millió főt.

Még így is spórolni kell

„Az egészségpénztár eleve a takarékoskodás egyik legjobb módja, ha az egészséget érintő költségekről van szó – mondja Simondán Eszter – hiszen a tagok a pénztári befizetéseik 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetnek a személyi jövedelemadójukból.”

Ugyanakkor az látszik, hogy a pénztártagok további megtakarításra kényszerülnek úgy, hogy közben összességében egyre többet kell a családjuk egészségére költeni. Tehát bár a volumenek így is nagyok, egyre kevesebbet költenek táplálékkiegészítők vásárlására, kevesebbet járnak magánorvoshoz, az önsegélyező szolgáltatásokat pedig – a lakáshitel törlesztésén kívül – jóval kisebb mértékben veszik igénybe.

Az egészségbiztosítás plusz biztonságot adhat

Több egészségpénztár kínál havi pár száz forintért egészségbiztosításokat. Ezek közül a legolcsóbb mindössze havi 85 forint, míg a legdrágább 395 forintba kerül. A legtöbb pénztárnál a biztosításhoz a belépéskor automatikusan csatlakoznak a tagok, és a biztosítás mindaddig él, amíg a tag számláján a havi díjnak megfelelő fedezet van.

Ezek az egészségbiztosítások a leginkább rettegett betegségekre nyújtanak fedezetet a szerződésben meghatározott, de általában több százezer forintos keret erejéig. Ilyen betegség például a rák, a szívroham vagy a stroke. A biztosítás fedezi nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét is, például a CT, PET/CT vagy MR vizsgálatok díját. Ezenkívül térítheti egynapos sebészeti eljárás költségét is. Némelyik pénztár által kínált egészségbiztosítás további egyedi elemeket is tartalmaz. „Az ilyen egészségbiztosítás havonta jóformán semmibe se kerül, mégis védelmet nyújthat azokra a betegségekre, amelyektől leginkább tartunk. Ráadásul ezek díja, mint minden más befizetés után is jár a 20 százalék adó-visszatérítés.” – teszi hozzá Simondán Eszter.

Az OTP Egészségpénztár Helló Egészség Bázis egészségbiztosítása havonta 119 forintba kerül, és a belépéstől automatikusan jár. Orvosi Call Centert, egynapos sebészeti ellátást térít 200 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások díját téríti 300 ezer forintig, és 23 kritikus betegség kezelési költségét 1 millió forintig.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár Bázis szolidáris egészségbiztosítása havi 118 forintért ingyenes ellátásszervezést és egynapos sebészeti ellátást térít 450 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai vizsgálatok költségét 300 ezer forintig, és 35 féle rettegett betegség kezelési díját 600 ezer forint értékben.

A Generali Egészségpénztár Navigátor egészségbiztosítás csomagja havi 100 forintos díj ellenében egynapos sebészeti eljárás díját téríti 350 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét 300 forintig, és vállalja mozgásképtelen betegek szállítását a fenti vizsgálatokra.  Az alap egészségbiztosításokon túl több egészségpénztár kínál választható egészségbiztosítási csomagokat. A legtöbb esetben ezek a családtagokra is kiterjeszthetők, és a díjuk alacsonyabb, mint a közvetlenül a biztosítók által elérhető egészségbiztosításoké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvan a győztes!
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 15:04
December 7-én tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.
Személyes pénzügyek Ide-oda cikázott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG