<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.

Egymást érik a fogyasztási őrületek, Kínában nemrég volt a szinglik 11 napos vásárlási fesztiválja, Nyugaton következik a Fekete Péntek (a jövő hét végén). Majd jön a karácsonyi láz, a bronz, ezüst, arany vasárnapok. De van másik út is.

Emberek milliói csatlakoznak az utóbbi időben olyan online fogyasztói csoportokhoz, amelyek segítenek nekik megszerezni a szükséges dolgokat egyetlen fillér nélkül – írja a Wall Street Journal. Ugyanis az infláció az USA-ban 31 éves csúcsra ugrott, más országokban is hasonlóan magas, és az ellátási láncok ismert problémái megnehezítik az emberek számára, hogy időben megszerezzék a kívánt árukat.

Sokan olyan csoportokban keresik a megoldásokat, ahol a tagok ingyen adják át a termékeket egymásnak. A Buy Nothing Project (“Ne vásárolj semmit” kezdeményezés) augusztusra elérte a 4,27 millió tagot. Az emberek az ennek keretén belül létrehozott csoportokban elajándékozzák vagy kölcsönadják egymásnak a tárgyaikat.

A tolószéktől a gofrisütőig

Rengetegféle termékről lehet szó az élelmiszerektől a ruhákon és bútorokon, kerékpárokon át különleges esetekig, mint a levágott haj, amit parókában lehet felhasználni. Előfordult például elektromos lombfúvó, strandszékek, paradicsomkarók, képzőművészeti könyvek. De a skála nagyon széles, tolószék, gofrisütő, polcok, edények és ünnepi dekoráció, még fél pár zokni is előfordult a listákon.

De itt a vásárlás, eladás és még a cserekereskedelem sem megengedett. Más, a barátok és szomszédok közötti informális ajándékozást segítő csoportok évek óta léteznek online és az interneten kívül is. A legtöbb ilyen csoport a Facebookon található.

A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.

A mozgalmakat a kiadások csökkentésén kívül más vágyak is táplálják, mint hogy csökkentsék a hulladék képződését vagy kapcsolatba lépjenek a szomszédaikkal. A helyi csoportokban gyakran keresnek például gyermekjátékokat, amelyeket csak korlátozott ideig szoktak használni. Vagy megnézik, vannak-e a közelben feleslegessé vált bútorok, díszpárnák, vagy épp egy mobiltelefon-töltő, mielőtt megrendelnének egyet az Amazonról. (Ahol egyébként a pandémia nyomán az online vásárlások ugrásszerűen megnövekedtek.)

Egy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalonEgy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalon

Durván emelkedett a bútorok ára

A Buy Nothing projekt 2020 márciusa és 2021 októbere között kétmillió taggal bővült, és világszerte közel 7000 közösség működik, körülbelül 44 országban. Greg McBride, a Bankrate elemzője szerint az infláció miatt a fogyasztók is gyakrabban keresnek olcsó alternatívákat. Például az egyik leggyakoribb cikkcsoportnál, a ruházati cikkeknél 4,3 százalékkal mentek fel az árak októbertől októberig az Egyesült Államokban, a nappali-, konyha- és étkezőbútorok ára pedig 13,1 százalékkal emelkedett.

Részben alighanem az alapanyagárak miatt, lásd:

A hulladékcsökkentés, újrahasznosítás iránti vágy azért is növeli a tagságot ezekben a csoportokban, mert a legtöbb tag erkölcsi kényszert érez. A részvétel gyakran erősíti a közösségi érzést.

Sokszor nem jó az időzítés

hirdetés

Ha a magas infláció a következő évekre is áthúzódik, még többen igyekeznek majd az otthonuk környékén ingyenes árukat keresni – mondta a Buy Nothing egyik munkatársa. A cikk által megszólaltatott szakemberek szerint azonban az ingyenes árucikkek csak korlátozottan használhatók az infláció elleni védelemként.

Ingyen elvihető játékok az egyik hazai online piactérenIngyen elvihető játékok az egyik hazai online piactéren

Előfordul, hogy az emberek soha nem találják meg, amit keresnek, de az is gyakori, hogy rossz az időzítés. Amikor például sürgős szükségük van egy cikkre, mondjuk egy másik hűtőszekrényre, akkor épp nincs. Amikor egy másik tag felajánlja azt, akkor meg már nem kell. A csoportok lelkes tagjai is arról panaszkodnak, hogy a tárgyak keresése és az átvétel megszervezése is mennyire időigényes.

Magyarország – a kiskutyától a betongarázsig

„Az árak emelkednek, és ki ne szeretne pénzt spórolni” – idézett egy fogyasztót a Wall Street Journal. Azt már mi tesszük hozzá, hogy közgazdaságilag alig van különbség aközött, ha ingyen, vagy ha nagyon olcsón, esetleg jelképes áron szerzünk meg egy használt cikket. Természetvédelmi szempontból is az a lényeg, hogy újra hasznosuljon és ne menjen a szemétbe, ne kelljen helyette vadonatúj terméket venni.

Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)

Így összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol Magyarországon ingyen vagy nagyon olcsón lehet adni, kapni. Online használtcikk-fórumokon erre külön szekciókat is találtunk. Ruhadarabok, kiskutya, tűzifának alkalmas fahulladék, fenyőfa bútor, festmények, játékok, parabolaantenna, traktorgumi stb., stb., az egyik helyen még egy komplett betongarázs is “ingyen elvihető”.

Kapcsolódó weboldalak, szervezetek Magyarországon

 

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Személyes pénzügyek Pénzesőben bíznak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:37
A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökken számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.
Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor jövő nyárig bebetonozta az áram árát
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 07:48
Jövő tavasszal meg választás lesz.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor bejelentette: 200 ezer lesz a minimálbér jövőre
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 17:11
A kormányfő Facebookra feltöltött videójában beszélt erről.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló