<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.

Egymást érik a fogyasztási őrületek, Kínában nemrég volt a szinglik 11 napos vásárlási fesztiválja, Nyugaton következik a Fekete Péntek (a jövő hét végén). Majd jön a karácsonyi láz, a bronz, ezüst, arany vasárnapok. De van másik út is.

Emberek milliói csatlakoznak az utóbbi időben olyan online fogyasztói csoportokhoz, amelyek segítenek nekik megszerezni a szükséges dolgokat egyetlen fillér nélkül – írja a Wall Street Journal. Ugyanis az infláció az USA-ban 31 éves csúcsra ugrott, más országokban is hasonlóan magas, és az ellátási láncok ismert problémái megnehezítik az emberek számára, hogy időben megszerezzék a kívánt árukat.

Sokan olyan csoportokban keresik a megoldásokat, ahol a tagok ingyen adják át a termékeket egymásnak. A Buy Nothing Project (“Ne vásárolj semmit” kezdeményezés) augusztusra elérte a 4,27 millió tagot. Az emberek az ennek keretén belül létrehozott csoportokban elajándékozzák vagy kölcsönadják egymásnak a tárgyaikat.

A tolószéktől a gofrisütőig

Rengetegféle termékről lehet szó az élelmiszerektől a ruhákon és bútorokon, kerékpárokon át különleges esetekig, mint a levágott haj, amit parókában lehet felhasználni. Előfordult például elektromos lombfúvó, strandszékek, paradicsomkarók, képzőművészeti könyvek. De a skála nagyon széles, tolószék, gofrisütő, polcok, edények és ünnepi dekoráció, még fél pár zokni is előfordult a listákon.

De itt a vásárlás, eladás és még a cserekereskedelem sem megengedett. Más, a barátok és szomszédok közötti informális ajándékozást segítő csoportok évek óta léteznek online és az interneten kívül is. A legtöbb ilyen csoport a Facebookon található.

A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.

A mozgalmakat a kiadások csökkentésén kívül más vágyak is táplálják, mint hogy csökkentsék a hulladék képződését vagy kapcsolatba lépjenek a szomszédaikkal. A helyi csoportokban gyakran keresnek például gyermekjátékokat, amelyeket csak korlátozott ideig szoktak használni. Vagy megnézik, vannak-e a közelben feleslegessé vált bútorok, díszpárnák, vagy épp egy mobiltelefon-töltő, mielőtt megrendelnének egyet az Amazonról. (Ahol egyébként a pandémia nyomán az online vásárlások ugrásszerűen megnövekedtek.)

Egy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalonEgy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalon

Durván emelkedett a bútorok ára

A Buy Nothing projekt 2020 márciusa és 2021 októbere között kétmillió taggal bővült, és világszerte közel 7000 közösség működik, körülbelül 44 országban. Greg McBride, a Bankrate elemzője szerint az infláció miatt a fogyasztók is gyakrabban keresnek olcsó alternatívákat. Például az egyik leggyakoribb cikkcsoportnál, a ruházati cikkeknél 4,3 százalékkal mentek fel az árak októbertől októberig az Egyesült Államokban, a nappali-, konyha- és étkezőbútorok ára pedig 13,1 százalékkal emelkedett.

Részben alighanem az alapanyagárak miatt, lásd:

A hulladékcsökkentés, újrahasznosítás iránti vágy azért is növeli a tagságot ezekben a csoportokban, mert a legtöbb tag erkölcsi kényszert érez. A részvétel gyakran erősíti a közösségi érzést.

Sokszor nem jó az időzítés

Ha a magas infláció a következő évekre is áthúzódik, még többen igyekeznek majd az otthonuk környékén ingyenes árukat keresni – mondta a Buy Nothing egyik munkatársa. A cikk által megszólaltatott szakemberek szerint azonban az ingyenes árucikkek csak korlátozottan használhatók az infláció elleni védelemként.

Ingyen elvihető játékok az egyik hazai online piactérenIngyen elvihető játékok az egyik hazai online piactéren

Előfordul, hogy az emberek soha nem találják meg, amit keresnek, de az is gyakori, hogy rossz az időzítés. Amikor például sürgős szükségük van egy cikkre, mondjuk egy másik hűtőszekrényre, akkor épp nincs. Amikor egy másik tag felajánlja azt, akkor meg már nem kell. A csoportok lelkes tagjai is arról panaszkodnak, hogy a tárgyak keresése és az átvétel megszervezése is mennyire időigényes.

Magyarország – a kiskutyától a betongarázsig

„Az árak emelkednek, és ki ne szeretne pénzt spórolni” – idézett egy fogyasztót a Wall Street Journal. Azt már mi tesszük hozzá, hogy közgazdaságilag alig van különbség aközött, ha ingyen, vagy ha nagyon olcsón, esetleg jelképes áron szerzünk meg egy használt cikket. Természetvédelmi szempontból is az a lényeg, hogy újra hasznosuljon és ne menjen a szemétbe, ne kelljen helyette vadonatúj terméket venni.

Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)

Így összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol Magyarországon ingyen vagy nagyon olcsón lehet adni, kapni. Online használtcikk-fórumokon erre külön szekciókat is találtunk. Ruhadarabok, kiskutya, tűzifának alkalmas fahulladék, fenyőfa bútor, festmények, játékok, parabolaantenna, traktorgumi stb., stb., az egyik helyen még egy komplett betongarázs is “ingyen elvihető”.

Kapcsolódó weboldalak, szervezetek Magyarországon

 

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
hírlevél
Ingatlantájoló