5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.

Egymást érik a fogyasztási őrületek, Kínában nemrég volt a szinglik 11 napos vásárlási fesztiválja, Nyugaton következik a Fekete Péntek (a jövő hét végén). Majd jön a karácsonyi láz, a bronz, ezüst, arany vasárnapok. De van másik út is.

Emberek milliói csatlakoznak az utóbbi időben olyan online fogyasztói csoportokhoz, amelyek segítenek nekik megszerezni a szükséges dolgokat egyetlen fillér nélkül – írja a Wall Street Journal. Ugyanis az infláció az USA-ban 31 éves csúcsra ugrott, más országokban is hasonlóan magas, és az ellátási láncok ismert problémái megnehezítik az emberek számára, hogy időben megszerezzék a kívánt árukat.

Sokan olyan csoportokban keresik a megoldásokat, ahol a tagok ingyen adják át a termékeket egymásnak. A Buy Nothing Project (“Ne vásárolj semmit” kezdeményezés) augusztusra elérte a 4,27 millió tagot. Az emberek az ennek keretén belül létrehozott csoportokban elajándékozzák vagy kölcsönadják egymásnak a tárgyaikat.

A tolószéktől a gofrisütőig

Rengetegféle termékről lehet szó az élelmiszerektől a ruhákon és bútorokon, kerékpárokon át különleges esetekig, mint a levágott haj, amit parókában lehet felhasználni. Előfordult például elektromos lombfúvó, strandszékek, paradicsomkarók, képzőművészeti könyvek. De a skála nagyon széles, tolószék, gofrisütő, polcok, edények és ünnepi dekoráció, még fél pár zokni is előfordult a listákon.

De itt a vásárlás, eladás és még a cserekereskedelem sem megengedett. Más, a barátok és szomszédok közötti informális ajándékozást segítő csoportok évek óta léteznek online és az interneten kívül is. A legtöbb ilyen csoport a Facebookon található.

A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.
A “Buy Nothing Project” honlapja. Mobilapplikáció is segíti a beszerzést.

A mozgalmakat a kiadások csökkentésén kívül más vágyak is táplálják, mint hogy csökkentsék a hulladék képződését vagy kapcsolatba lépjenek a szomszédaikkal. A helyi csoportokban gyakran keresnek például gyermekjátékokat, amelyeket csak korlátozott ideig szoktak használni. Vagy megnézik, vannak-e a közelben feleslegessé vált bútorok, díszpárnák, vagy épp egy mobiltelefon-töltő, mielőtt megrendelnének egyet az Amazonról. (Ahol egyébként a pandémia nyomán az online vásárlások ugrásszerűen megnövekedtek.)

Egy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalon
Egy forintos kikiáltási árú termékek egy magyar oldalon

Durván emelkedett a bútorok ára

A Buy Nothing projekt 2020 márciusa és 2021 októbere között kétmillió taggal bővült, és világszerte közel 7000 közösség működik, körülbelül 44 országban. Greg McBride, a Bankrate elemzője szerint az infláció miatt a fogyasztók is gyakrabban keresnek olcsó alternatívákat. Például az egyik leggyakoribb cikkcsoportnál, a ruházati cikkeknél 4,3 százalékkal mentek fel az árak októbertől októberig az Egyesült Államokban, a nappali-, konyha- és étkezőbútorok ára pedig 13,1 százalékkal emelkedett.

Részben alighanem az alapanyagárak miatt, lásd:

A hulladékcsökkentés, újrahasznosítás iránti vágy azért is növeli a tagságot ezekben a csoportokban, mert a legtöbb tag erkölcsi kényszert érez. A részvétel gyakran erősíti a közösségi érzést.

Sokszor nem jó az időzítés

Ha a magas infláció a következő évekre is áthúzódik, még többen igyekeznek majd az otthonuk környékén ingyenes árukat keresni – mondta a Buy Nothing egyik munkatársa. A cikk által megszólaltatott szakemberek szerint azonban az ingyenes árucikkek csak korlátozottan használhatók az infláció elleni védelemként.

Ingyen elvihető játékok az egyik hazai online piactéren
Ingyen elvihető játékok az egyik hazai online piactéren

Előfordul, hogy az emberek soha nem találják meg, amit keresnek, de az is gyakori, hogy rossz az időzítés. Amikor például sürgős szükségük van egy cikkre, mondjuk egy másik hűtőszekrényre, akkor épp nincs. Amikor egy másik tag felajánlja azt, akkor meg már nem kell. A csoportok lelkes tagjai is arról panaszkodnak, hogy a tárgyak keresése és az átvétel megszervezése is mennyire időigényes.

Magyarország – a kiskutyától a betongarázsig

„Az árak emelkednek, és ki ne szeretne pénzt spórolni” – idézett egy fogyasztót a Wall Street Journal. Azt már mi tesszük hozzá, hogy közgazdaságilag alig van különbség aközött, ha ingyen, vagy ha nagyon olcsón, esetleg jelképes áron szerzünk meg egy használt cikket. Természetvédelmi szempontból is az a lényeg, hogy újra hasznosuljon és ne menjen a szemétbe, ne kelljen helyette vadonatúj terméket venni.

Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)
Betongarázs elvihető (egy hazai apróhirdetési oldalról)

Így összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol Magyarországon ingyen vagy nagyon olcsón lehet adni, kapni. Online használtcikk-fórumokon erre külön szekciókat is találtunk. Ruhadarabok, kiskutya, tűzifának alkalmas fahulladék, fenyőfa bútor, festmények, játékok, parabolaantenna, traktorgumi stb., stb., az egyik helyen még egy komplett betongarázs is “ingyen elvihető”.

Kapcsolódó weboldalak, szervezetek Magyarországon

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG