<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tengerentúlon most kezd népszerű béren kívüli juttatássá válni a diákhitel-törlesztés. Magyarországon már 10 éve is felmerült az ötlet, a jelenlegi gazdasági miniszter is javasolta, hogy kerüljön be az adómentes juttatások közé, 2012-ben pedig állítólag épp a diáktüntetések söpörték el az elképzelést. Van egy ötletünk, mivel lehetne még itthon tartani a fiatalokat.
(Fotó: Diákhitel Központ)

Besegítenek, hogy könnyebb legyen életed első adósságát törleszteni

A PricewaterhouseCoopers cégcsoport újfajta juttatást vezetett be kezdő dolgozói egy részénél: besegítenek a diákhitel törlesztésébe. A Bloomberg által ismertetett példa szerint a havi 250 dolláros törlesztőből 100 dollárt a cég fizet ki. A PwC-hez hasonló programot jelentett be nemrég a Natixis alapkezelő vállalat, amely 10 ezer dollárt szán diákhitel-törlesztésre azon 525 dolgozója körében, akik legalább 5 éve a cégnél dolgoznak. 5 év után 5 ezer dollárt adnak törlesztésre, onnantól pedig évente 1000 dollárt.

Ez a fajta juttatás egyelőre az Egyesült Államokban is ritkaság, egy felmérés szerint csak a cégek 3 százalékánál volt elérhető. A szakértői várakozások szerint azonban ez biztosan változni fog a közeljövőben, különösen azoknál a cégeknél, akik frissen végzett fiatal munkavállalókkal szeretnék feltölteni az állományt.

Így csábíthatják el a legjobb frissdiplomásokat

Komoly verseny folyik a cégek között a legjobb képességű frissdiplomásokért, ebben a versenyben pedig a (béren kívüli) juttatásoknak jelentős szerepe van. Márpedig aki hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy kisebb teherrel kezdjenek neki az önálló életnek, azt szívesebben választják munkáltatónak. A cégeknek tehát igazából ez egy befektetés, amitől komoly megtérülést várnak.

A Bloomberg egy másik előnyt is megemlít: ha esetleg pénzügyi nehézségekbe ütközik a cég, a juttatásokat sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas megvágni, mint a béreket visszafogni - a rendszer így sokkal rugalmasabb.

A diákhitel-törlesztés már csak azért is fog biztosan felfutni, mert erős igény van rá: egy felmérés szerint a megkérdezettek 80 százaléka örömmel választaná ezt a juttatást. Egyelőre azonban a cégek kivárnak, megnézik, hogy az eddig meghirdetett hasonló programok hozzák-e a várt eredményt.

10 éve még a Fidesz is adómentes juttatást akart

A cégek persze akkor választanak a legszívesebben egy béren kívüli juttatást, ha némi adóterhet is megspórolhatnak vele. Magyarországon is felmerült már az ötlet: 2005 áprilisában, több mint 10 éve adott be 4 fideszes képviselő (köztük Varga Mihály jelenlegi nemzetgazdasági miniszter) egy olyan törvénymódosító javaslatot, ami adómentessé tette volna a munkáltató által a munkavállaló nevében befizetett törlesztés illetve előtörlesztés összegét. Magyarán akár a teljes összeget is visszafizethette volna a munkáltató helyettünk. A módosító javaslatot azonban (190 nem, 125 igen és 1 tartózkodás mellett) leszavazták.

Az ötlet aztán 2012-ben merült fel legközelebb:  Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt arról a parlamentben, hogy a kormány megteremti a jogi és a pénzügyi lehetőségét annak, hogy az állam visszatérítse a diákhitel összegét azoknak a fiataloknak, akik önköltséggel szereznek jogi vagy közgazdasági diplomát, és állami szolgálatba állnak. A kormány ezzel tompította volna annak hatását, hogy drasztikusan csökkentetteni tervezték az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat.

2012-ben is meg akarták csinálni, de aztán mégse

A keretszámok megvágása miatt kirobbant diáktüntetésekre válaszul a kormány átalakította az elképzeléseit, a keretszámok rendszerét eltörölték. Ezután egy interjúban azonban Orbán Viktor elárulta: a koncepciójuk része lett volna az is, hogy a diákhitelt visszafizetik, illetve visszafizettetik a munkáltatókkal.

Eszerint a diákoknak fel kellett volna venniük ugyan az állami diákhitelt, de azt a tanulmányok után a közszférában való elhelyezkedés esetén az állam azonnal kiváltotta volna, a magánszektorban pedig a munkaadónak kellett volna fizetnie a kölcsönt, úgy, hogy ezt az állam elismeri az adó- és járulékfizetésnél. Ezeknek az elképzeléseknek a megvitatása azonban elmaradt a diákok körében kialakult félelem miatt - mondta akkor.

Adómentes diákhitel-törlesztési juttatás tehát azóta sincs, pedig a lakáshitel-törlesztésre már vezetett be hasonlót a kormány. Mivel a frissen végzett fiatal szakemberek itthon tartása egyre égetőbb kérdése a magyar gazdaságnak (legyen szó akár orvosokról, akár programozókról), érdemes lenne újra elővenni ezt a kérdést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
hírlevél
Ingatlantájoló