4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben Budapesten is az egymillió forintos átlagos lakásár réme fenyeget, és nem tudni, mikor válnak megfizethetetlenek a lakások, másutt már állami beavatkozással, árszabályozással próbálkoznak. Maffiapénzek is felfelé tornásszák az árakat Európában, Németországban.
Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

Németországban már régóta nagy probléma a magas lakásár, bérleti díj, az ottani helyzetet a bevándorlás is súlyosbítja. Bár egyes városokban korábban is bevezettek egy bérletidíj-emelési plafont, de az nem bizonyult eléggé hatékonynak.

Ma a hírek szerint Katarina Barley (SPD) igazságügy-miniszter benyújtott egy új tervezetet az áremelkedések korlátozásáról, az úgynevezett “bérletidíj-fékről” (Mietpreisbremse) és más, a bérlőket védő intézkedésekről.

Ezentúl például a bérbe adónak kellene felvilágosítania a lakásbérlőt, ha az általa követelt bérleti díj a hasonló bérleti díjakat kiugróan meghaladja. Eddig az ügyfélnek kellett tájékozódnia.

A régi törvény nem működik

Eddig a tulajok a lakásfelújítás költségeinek 11 százalékát is elkérhették a bérlőtől, ezt most az alacsonyabb jelzálog-kamatszintre hivatkozva 8 százalékra mérséklik. Korlátoznák azt is, mennyivel lehet emelni a bérleti díjat a felújításokra, modernizációra hivatkozva. Azt is megnehezítenék, hogy felújítások miatt valakit kiszorítsanak az ingatlanból.

Németországban még 2015-ben bevezettek egy olyan korlátot, amely megszabta, hogy az adott településen szokásosnál maximum tíz százalékponttal magasabb bérleti díj kérhető. A szokásos mértéket egy négy éves átlag alapján számolták ki. Ám ez a rendelkezés hatástalannak bizonyult, nem volt megfelelő szankciós mechanizmus.

Nálunk is egyre rosszabb

A CDU /CSU és SPD nagykoalíciós szerződésben vállalta, hogy lakásépítési programokat indítanak, illetve fékezik a bérleti díjak emelkedését.

Ma írtuk, hogy 2020-ra egymillió forint feletti négyzetméterárakkal kell Budapest belvárosában számolni a Duna House előrejelzése szerint. Már amennyiben a jelenlegi ütemben drágulnak tovább az ingatlanok.

Trükköznek, ahol tudnak

Németországban óriási különbségek vannak a bérleti díjak között, egyes városok megfizethetetlenek. A bérbe adók sokszor próbálnak szerződést módosítani felfelé, vagy ha az nem megy, különböző trükkökkel emelést kicsikarni  vagy megszabadulni a bérlőtől.

Már külön szó is van az egyikre, “herausmodernisieren”, azaz kimodernizálni valakit – ha drága felújításokkal más kategóriába kerül a lakás, akkor már meg lehet emelni az árat.

Tőzsde és maffia

Nagyon sok befektető vásárol a biztos kikötőnek számító, gazdag, fejlődő Németországban ingatlant befektetési céllal. A Tagesspiegel adata szerint már egymillió német lakás van befektetési alapok és tőzsdén jegyzett vállalatok kezében, de az olasz és orosz maffia pénzei is feltűntek a piacon.

A magas hozam és az átláthatatlanság erősen vonzza a fekete pénzeket a német ingatlanpiacra. Évi 20-30 milliárd euróra becsülik ezek értékét.

A jegybank az oka

Zsiday Viktor alapkezelő szerint pedig általános európai probléma, hogy a legtöbb fiatalnak esélye sincs lakáshoz jutni, amiről jelentős részben a jegybankok tehetnek. A jegybankok ugyanis leviszik a kamatot, hogy csökkenjen a lakossági megtakarítási hajlandóság, többet költsenek az emberek, élénküljön a gazdaság.

De az elmúlt években kiderült, hogy ez az összefüggés egy bizonyos kamatszint alatt nem működik. A nulla kamatszinthez közeledve egyre több káros hatása van: a nyugdíj felé tartók elkezdenek aggódni, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk, így a kamatcsökkenés nem hogy növelné, hanem megemeli a megtakarítási hajlandóságukat. (Erről itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG