3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Összefogott Európa és Amerika, közös, hatékonyabb töltőállomás-hálózatot építenek ki a közeljövőben.

Az elektromos autók elterjedését a magas áron kívül az is gátolja, hogy nem túl messze lehet egy töltéssel eljutni, kevés a töltőállomás és sokáig tart a töltés. (Várhatóan 2024 körül azonban mindenképpen bekövetkezik az áttörés, erről itt írtunk.) Európai autógyárak egy csoportja most szövetséget készül kötni a töltés forradalmasítására.

A német közszolgálati Tagesschau.de tudósítása szerint a német Daimler, a BMW, a Volkswagen gyárak (az Audi és Porsche leányvállalatokkal), valamint az amerikai Ford szándéknyilatkozatot írtak alá egy közös vállalkozásról. Az első ütemben 2017-ben Európa legfontosabb közlekedési útvonalai mentén 400 elektromos töltőállomást állítanának fel. Majd 2020-ig több ezer töltőállomáshoz férhetnek hozzá a fogyasztók.

A öltőállomásokat az autópályákon és a legfontosabb összekötő utak mellett építenék fel, hogy az akkumulátorokkal működő elektromos autók sokkal nagyobb távolságokra is eljussanak. A kezdeményezés párhuzamos azzal, hogy Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter 400 gyorstöltő állomás felszerelését tervezi autópálya-pihenőhelyeken. A német szövetségi állam 2020-ig 300 millió eurót szán a töltőhálózat javítására.

Az autógyárak ezzel a Tesla példáját követik, amely Európában már mintegy 744 töltőállomást üzemeltet mintegy 4700 férőhellyel, és eddig ingyen adta ügyfeleinek az áramot. (Ez jövőre az új ügyfelek számára megváltozik.) A német gyárak szövetsége nem tervezi az ingyenes tankolás bevezetését, az árakról azonban még nem tudtak nyilatkozni.

Az új töltőállomásokon a CSS-rendszerű csatlakozókat használják majd, 3500 kilowatt teljesítménnyel, és percek alatt 80 százalékra lehet majd feltölteni az akkumulátorokat – írják. Az otthoni töltés ezzel szemben 7-8 órán keresztül tart.

A német állam által néhány hónapja bevezetett 4000 eurós autónkénti támogatásra október végéig 5800 kérelem érkezett be – írják. A támogatás ellenére az elektromos autók terjedése lassan halad.

A német autóipart a dízelbotrány is felrázta, és egyre nagyobb hatótávolságú elektromos autókkal áll elő – írta a hír kapcsán a Süddeutsche Zeitung. Emlékeztetnek arra, hogy a Tesla állomásai csak 120 kilowatt teljesítménnyel töltenek, és fél óra alatt töltik meg 270 kilométeres távolságra elegendő energiával az akkumulátorokat.

A megbízható, ultragyors töltőállomás-hálózat fontos ahhoz, hogy az ügyfelek elfogadják és így az elektromos autó széles körben elterjedhessen – írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagy segítséget kaphatnak azok a fiatalok, aki saját lakást szeretnének
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:09
Több tényező miatt is nagyon megnőhet a babaváró hitelek igénylése.
Személyes pénzügyek Ne reménykedjünk, hogy hazatérnek az Ausztriában dolgozók
Eidenpenz József | 2024. február 23. 05:44
A számok, a hosszú idősorok alapján nyoma sincs annak, hogy az Ausztriában dolgozó vagy letelepedett magyarok haza akarnának térni. Ehelyett inkább újabb és újabb rekordok dőlnek, de így van ez sok más ország állampolgárai esetében is. A Covid is csak ideiglenesen akasztotta meg ezt a történelmi léptékű folyamatot.
Személyes pénzügyek Rendesen megemberelte magát a forint
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:31
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Személyes pénzügyek Újabb banknál jön az inflációs feketeleves, ennyivel emelik a díjakat május 1-jétől
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 12:37
Azt mondják, ennél többet is emelhettek volna.
Személyes pénzügyek Egymás lábát tapossák a bankok, hogy olcsóbb lakáshitelt adhassanak, de ki tudott mindenki alá ígérni?
Privátbankár.hu | 2024. február 16. 10:38
Februárban tovább vágják a kamatokat a bankok, már közelítik a 6 százalékot, de hol kaphatjuk most a legjobb ajánlatot?
Személyes pénzügyek Na, már ilyen is van: CSOK Plusz mellé banki jóváírás
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 11:45
A januárban indult CSOK Plusz versenyt gerjesztett a pénzintézetek között, az egyik hazai bank már jóváírással csábítja magához a lakáshitelre vágyókat.
Személyes pénzügyek Új korszak kezdődik, a magyarok százbillió forintos vagyona a tét
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 14:22
Új korszak indul a magyarországi lakásbiztosítási piacon - márciusban ugyanis mindenki lecserélheti a meglévő lakásbiztosítását, ennek eredményeként javulhat a helyzet az alulbiztosítottság szempontjából - közölte a Netrisk.
Személyes pénzügyek Besült a kormány családtámogatási csodafegyvere?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:15
Tíz százalékkal kevesebben igényelték ezt a forrást, mint egy évvel korábban.
Személyes pénzügyek Egy különös kormányzati honlap nyugdíjasoknak
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 11:07
Ha valaki bemegy a világ legnagyobb internetes keresőjébe, a Google-be és ott beírja a nyugdíj szót, akkor a második helyen mindjárt a magyar kormány nyugdíjasokkal foglalkozó honlapját találja. Aztán ha belekattint akkor sorjáznak a meglepetések. Folytatjuk laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsorát a Nyugdíjszervizt Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2024 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 16:22
Regisztráció a március 5-i online találkozóra. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG