<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az energia, gáz, és villanyárak idei drámai emelkedése a magyar háztartásokban sokakat ráébresztett a hatékony energiafelhasználás fontosságára. Miközben a legnagyobb megtakarítást a hőszigeteléssel lehet elérni, igencsak megélénkült a kereslet a napelemek, a hőszivattyúk és a különféle okosotthon megoldások iránt. Az Ingatlantájoló összeállítása.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy megmutassuk, miként tudunk akár 20 százalék rezsicsökkentést is elérni okosotthon megoldásokkal, nézzük a tényeket.

A magyar háztartásokban az energiafelhasználás legnagyobb része, 71 százaléka a fűtésre megy el. Ez a magas arány sajnos részben annak köszönhető, hogy alacsony a megfelelő hőszigeteléssel ellátott háztartások aránya.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A hűtésre a statisztikák szerint elhanyagolható mennyiséget fordítunk, ami nem meglepő, hiszen az ingatlanok alig 4 százalékában van légkondicionáló berendezés.

Kedvező áron fenntartható otthont keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

Ez magyarázza azt is, hogy a hivatalos adatokban szinte nem is jelenik meg a lakások hűtésének energiaigénye, ami persze félrevezető, hiszen ahol van légkondi, ott a rezsin belül ez szemmel látható tétel. Az Egyesült Államok azon területein, amelyek klímája Magyarországhoz hasonlít és a háztartások 90 százaléka van ellátva légkondicionálóval, a háztartási energia 12 százalékát fordítják hűtésre.

Forrás: US Energy Information Administration
Forrás: US Energy Information Administration

Használati melegvízre 13 százaléknyi energiát fordítunk, főzésre 6-ot, világításra és egyéb háztartás elektronikai készülékre, beleértve mosógép, mosogatógép, szárítógépek, multimédia, 10 százalékot.

A legnagyobb megtakarítást a fűtésen lehet elérni

Ha már túl vagyunk a hőszigetelésen, vagy éppen hiányzik hozzá az az 5-10 millió forint, amiből ez megoldható, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy miképpen tudnánk hatékonyabban használni a háztartási energiát.

Az OOTT okosotthon rendszer segítségével a fűtésen, a hűtésen, a háztartási elektronikán, és világításokon sok energiát és így rezsit meg tudunk takarítani.

  1. rezsicsökkentés tipp: használjunk okos fűtésvezérlést!

A fűtés programozásával, okos termosztátok és okos termofejek használatával, szobánként, vagy radiátoronkénti szabályozásával, időzítésével akár a fűtési költség 13-20 százaléka megtakarítható. Minél rosszabb a hőszigetelés, annál többet tudunk megtakarítani az időzítéssel és a szobánkénti szabályozással.

Ha a lakásunk már okos termosztátokkal, és/vagy okos termofejekkel van felszerelve, akkor kezdhetjük azzal, hogy végiggondoljuk, a család mikor van otthon általában.

Hétköznapokon, amikor mindenki dolgozik, vagy az iskolában tanul, nem szükséges fűteni a lakást. Ha délután ötig nincs otthon senki, akkor reggeltől 4-ig akár 16 fokig is engedhetjük lehűlni a lakást, elég a 21 fokot akkora elérni, amikor a család hazaér.

Nem is minden szobában van szükség egyforma hőmérsékletre. Miközben a nappaliban, az étkezőben és a dolgozószobában 21-22 fokot szeretnénk, a hálószobában bőven elég a 18-19 fok az alváshoz.

Úgy lehet számolni, hogy ha folyamatosan 1 fokkal lejjebb vennénk a fűtést, akkor 2-5 százalékot tudunk megtakarítani a fűtési energiából. Az előbb bemutatott programozással nem a nap 24 órájában csökkentjük a hőmérsékletet, csak meghatározott idősávokban, akkor viszont több mint 1 fokot is engedhetünk.

 

Alacsony rezsijű, kis lakást keresel?

Válogass 1-2 szobás lakások között, az Ingatlantájolón!

 

1. Okos használattal a hűtési költségek fele megtakarítható

Programozott árnyékolással, és a légkondicionálók időzítésével akár a hűtésre fordított költségek 50 százalékát is megtakaríthatjuk. A programozott árnyékolás figyeli a kinti fényerőt, a nap állását és ennek megfelelően árnyékolja a lakást, vagy házat.

2. rezsicsökkentés tipp: használjunk okos árnyékolást!

A fénymérő a keleti, vagy déli oldalon van elhelyezve, ha a fényerő egy előre meghatározott Lux értéket meghalad – ezt tapasztalati úton kell megtalálni – akkor élesedik az automatikus árnyékolás. A keleti oldalon a redőnyök, vagy zsalúziák napkelte után 2-3 órával lemennek, delelés előtt 1-2 órával árnyékolnak a déli redőnyök, majd delelés után 1-2 órával már nyitnak a keleti árnyékolók, és végül delelés után 3-4 órával nyitnak a déli árnyékolók is.

3. rezsicsökkentés tipp: szellőztetéshez szereljünk fel okos nyitásérzékelőt!

Nyitásérzékelőkkel letilthatjuk a légkondi működését miközben szellőztetünk, vagy kinyitjuk az ablakot, így nem vész kárba a nyitott ablakok mellett a hűtési teljesítmény.

Ezzel a technikával egészen szélsőséges mértékben 50-75 százalékkal csökkenthető a légkondicionáló működési ideje és ezzel az áramfelhasználása.

4. rezsicsökkentés tipp: áramtalanítsunk okos konnektorral!

A használati melegvíz, például bojlerek időzítésével az erre fordított energiafelhasználás akár 25 százaléka is megspórolható.

A bojlerek folyamatosan 40-55 fokon tartják a tárolt használati melegvizet. Olyankor is, amikor nincs rá szükség. A reggeli és esti használat között és éjszaka fölöslegesen fűtenek. Valójában elegendő a reggeli és esti használat előtt 1 órával bekapcsolniuk, így akkor van meleg víz, amikor szükség van rá.

A háztartási elektronika szabályozásával, azaz használaton kívüli áramtalanításával ezek energiafelhasználása akár 30 százalékkal is csökkenthető.

A tévék, set top boxok, számítógépek, egyéb multimédia berendezések alvó állapotban is érdemi, összesen akár több tucat wattnyi teljesítményt is felvehetnek. Ez éves szinten több 10 ezer forintos tétel is lehet, amelynek egy részét meg tudjuk takarítani, ha ezeket okos konnektorral vezéreljük, használaton kívül teljesen lekapcsoljuk a hálózatról.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG