TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kevésbé ismert tény, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások közül a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást is támogatja az adórendszer - a cafeterián keresztül. Itthon mégis csak egy szolgáltatónál lehet ilyet igénybe venni, holott Nyugat-Európában már rég bevett gyakorlat.

Az elkövetkező hetek a legtöbb cégnél az idei év lezárása mellett a jövő év tervezésével is telnek majd. Ez az az időszak, amikor a legtöbb vállalat számba veszi a pénzügyi gazdálkodásának eredményességét, humán erőforrásainak helyzetét, felméri üzleti környezetét és immáron a 2012-es adótörvények ismeretében megtervezi béren kívüli juttatási rendszerét.  A fejlett nyugat-európai és angolszász országokban már évtizedes hagyományokkal rendelkező, hazánkban a QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. által egyedüliként kínált foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás motiváló és munkaerő megtartó képességén keresztül hatékony eleme lehet a juttatási rendszereknek.

A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer. Részletek >>>

Az év vége felé közeledve a legtöbb helyen ezekben a napokban zárul le az a jövő évre szóló tervezési folyamat, amelynek fontos része a cégek és vállalatok rövid,- és hosszú távú javadalmazási stratégiájának újragondolása, az esetleges szükséges módosítások elvégzése.

A cafeteria-rendszerek szükségszerű átalakítása jó alkalom arra, hogy a cégek beemeljék a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást a béren kívüli juttatási rendszerükbe, amivel egy komplex, hozzáadott értéket képviselő, költséghatékony menedzsment eszközhöz juthatnak, míg a dolgozóikat pedig egy modern, valóban nyugdíj célú megtakarításként funkcionáló, értékes juttatásban részesíthetik.

A nagy előny: az adókedvezmény

A foglalkoztatói nyugdíjprogram lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató jelentős mértékű nyugdíjcélú megtakarítást képezzen dolgozói számára, ugyanakkor a juttatásra a munkavállaló csak akkor válik jogosulttá, ha az un. feltételes jogszerzési időtartam leteltéig, azaz a foglalkoztató által meghatározott 1-5 évig a vállalatnál marad - nem mellesleg a kulcsemberek, a vezetők és a törzsgárda tagok motivációja pedig növelhető a befizetés mértékének differenciálásán keresztül.

Mindezt pedig úgy, hogy a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóba teljesített befizetéshez 2012-ben is a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező adókörnyezet társul, azaz azonos munkáltatói költség mellett a dolgozó juttatása 20-30%-kal magasabb, mint bérkifizetés esetén.

Sőt, a nyugdíjcélú előtakarékosságnak a kevesek közül ez az egyik alternatívája, amit az adórendszer is támogat. A lapunknak korábban nyilatkozó pénzügyi szolgáltatók rendre arra panaszkodnak, hogy a magyar adórendszer nem megtakarítási célt támogat. Éppen ezért nem lennénk meglepve, ha egyre több pénzintézet indítana hasonló szolgáltatást a jövőben.

Hosszú távú megtakarítások, melyeket támogat az adórendszer
Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár magánszemély tagja a személyi jövedelemadó bevallásban tett nyilatkozata alapján rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéről, meghatározott összegek átutalásáról a következők szerint.

Az önkéntes nyugdíjpénztár az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel 2011. évben befizetett összeg,  20%-a, amely maximum évi 100 ezer forint, (nyugdíj és egészségpénztári tagság esetén együttesen maximum 120 ezer forint), illetve azon tagok esetében, akik 2020. január 1-je előtt érik el, vagy már elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, a felső határ évi 130 ezer forint (nyugdíj és egészségpénztári tagság esetén együttesen maximum 150 ezer forint).

Azok, akik a magánnyugdíjpénzárból visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, valamint reálhozamukat és/vagy tagdíj-kiegészítésüket önkéntes nyugdíjpénztárba kérik átutalni, az átutalt összeg 20%-a – legfeljebb 300 000 Ft – után adóvisszatérítést kapnak.Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél