TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ígérete ellenére nem tervezi a kormány, hogy egyéni számlákat alakít ki az állami nyugdíjrendszerben, noha 2 évvel ezelőtt ezzel az "ajánlattal" csábított vissza 3,1 millió magánnyugíjpénztári tagot a társadalombiztosításba. Az egyéni számlás rendszer bevezetése még a második Széll-tervben is szerepelt - a kormányzati ciklus végéig biztosan nem lesz belőle semmi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Világgazdaság által feltett kérdésekre azt a választ adta, hogy a kormány nem tervezi a nyugdíjrendszer reformját. „A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. A nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak” - válaszolta a minisztérium a lap azon kérdésére, hogy milyen változtatásokat terveznek a nyugdíjrendszerben a választásokig.

Borult az eredeti forgatókönyv

A szaktárca tájékoztatása szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ezért nem indokolt sürgős módosítás. Vagyis az szinte biztos, hogy ebben a ciklusban nem fogják kialakítani az egyéni számlás nyugdíjrendszert, bár a korábbi ígéretek nem erről szóltak. A Privátbankár még tavasszal azt a választ kapta a nyugdíjreform menetrendjét firtató kérdésére, hogy nyáron valószínűleg kiderül, miként kerülnek kialakításra az egyéni számlák. Információink szerint azonban az is késedelmet szenvedett, hogy eldöntsék, melyik hatóság kezelje ezeket a számlákat, a PSZÁF vagy a NAV - miközben a számlák kialakításához elegendő adat állt rendelkezésre a nyugdíjpénztáraktól átvett adatok alapján. Technikai akadálya tehát biztosan nem volt az új rendszer kialakításának.

Gazdátlan terület lett a nyugdíjügy

A reformlendületben azonban - úgy tudjuk - elakadt a kormányzat is, mely korábban a svéd modellt preferálta, de később, az NGM egyik tanulmánya alapján az derült ki, inkább a német pontrendszer vezetnék be Magyarországon. Jellemző, hogy bár a nyugdíjügyek az erőforrás minisztériumhoz tartoznak, az újságírók korábban a nemzetgazdasági tárca elemzései alapján próbáltak információhoz jutni, mi is várható reform címszó alatt (valamint a pénztári vagyonok átirányítását is az NGM végezte). Mintha a területnek nem is lenne igazi gazdája a kormányzati hierarchiában.

Még a Széll 2.0-ban is szerepelt az egyéni számla

Hogy miért nem sürgős a nyugdíjrendszer átalakítása? „Ezt azzal lehetett megalapozni, hogy a korhatár előtti ellátásokat tavaly leválasztottuk a nyugdíjrendszerről, és a rokkantsági rendszer is átalakult” - írja a szaktárca. Mint fogalmaztak: „Az elvégzett átalakítások hatásának vizsgálatát követően hosszabb távon lehet majd megfontolni, hogy a rendszer milyen átalakítása szükséges”.

Vagyis, a nyugdíjrendszer további átalakítása 2014-ig biztosan lekerül a napirendről. Ez nem is csoda, főleg ha az egyéni számlás rendszer bevezetésére gondolunk (Svédországban csak az átállás 10 évet vett igénybe), szakértők már korábban is hangsúlyozták, hogy a nyugdíjrendszer további átalakítását már nem halogathatja a kabinet, ha ugyan még ebben a ciklusban a végére akar érni a rendszer átalakításának.

Érdekes az a gondolat a minisztérium válaszában, hogy majd ezek után lehet átgondolni, milyen változások szükségesek a nyugdíjrendszerben. A második Széll-terv ugyanis egyértelműen kijelöli az irányt: „ki kell alakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást”. Sőt, a Világgazdaság emlékeztet rá, a tervben az is szerepel, hogy „a nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek […] meghirdetése 2012-ben esedékes”.

3000 milliárd forint - eddig ennyi a reform mérlege

A kormányváltás után kezdett neki a nyugdíjrendszer átalakításának első szakaszához a kormány, lehetőséget teremtett rá, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok átléphessenek az állami tb-rendszerbe - mindezt azzal az ígérettel, hogy az egyéni számlájukon felhalmozódott összeget majd jóváírják a tb-ben létrejövő számlájukon. Az állam így kapásból 3000 milliárdnyi vagyonhoz jutott, melyet mára tulajdonképpen felélt. A kormányzati ciklus feléhez közeledve arról szóltak a hírek, hogy az ún. svéd modell helyett a kormány inkább a német pontrendszert preferálná. A nyugdíjreform következő állomása ugyanis az kellett volna hogy legyen, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztári tagok vagyonát valamilyen módon átvezessék egy állami, virtuális számlára, mely egyénenként eltérő a befizetések nagysága szerint. Az új rendszer lényege az lett volna, hogy az egyéni befizetések beleszámítottak volna abba, hogyan indexálják később a nyugdíjakat: vagyis aki többet fizet, az többet is kap később ellátmányként.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél