<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz külügyminiszter a hanyatló nyugat termékeiben pózolva gúnyolódott a nyugati médián.

A délelőtt egyik izgalmas híreként járta körbe a magyar- és a világsajtót a hír, hogy a G20-as csúcstalálkozóra Balira érkezett Szergej Lavrov külügyminiszter az AP hírügynökség információi szerint kórházba került. Az orosz külügyminisztérium aztán egy Maria Zaharova külügyi szóvivő által a Telegramra posztolt videóval cáfolta ezeket az értesüléseket.

"Itt vagyunk Szergej Viktoroviccsal Indonéziában, olvassuk a táviratokat, és nem hiszünk a szemünknek: kiderült, hogy kórházba vitték! Ez természetesen a fake news legmagasabb szintje. Na, tessék!"

- kezdődik a videó, amelyben az indonéziai hotel teraszán üldögélő Lavrov aztán azon is viccelődik, hogy Putyinról is tíz éve írogatja a nyugati sajtó, hogy beteg, illetve azt is megjegyzi, hogy a kórházba szállításáról szóló hírek bizonyára "valamifajta játszma" részeként értelmezhetők. Igaz, azt egyébként nem mondta ki, hogy nem is járt kórházban, és később az is kiderült, hogy valóban járt az orosz külügyminiszter Balin kórházban, ahol a helyi kormányzó szerint "rutin kivizsgáláson" vett részt, ahol mindent rendben találtak, és rögtön ezután távozott is.

Az viszont Lavrov egészségi állapotától függetlenül figyelemre méltó, hogy a "hanyatló Nyugatot" rendszeresen ostorozó orosz külügyminiszter ezt a jó hangulatú videót egy Apple Watch órában, az asztalán egy iPhone készülékkel, valamint egy fekete amerikai sztárművész, a 27 évesen, kábítószer-túladagolás következtében meghalt, barátnője szerint az emberekhez nemüktől függetlenül szexuális vonzódásra képes Jean-Michel Basquiat nevével és rajzával díszített pólóban vette fel. (Az Apple egyébként a nyugati szankciókkal összhangban hivatalosan szünetelteti termékeinek oroszországi árusítását, de azok minden bizonnyal szürkeimportból továbbra is elérhetők az orosz vásárlók, akár éppen a külügyminiszter számára is.) A kellemes nyaralós hangulatot közvetítő rövidnadrágról sajnos ennyiből nem lehet megállapítani, hogy az is a bűnös nyugatról származik-e.

Lavrov egyébként akár orosz mobiltelefonnal (például a méltán híres Rostec AYYA T1-gyel)  is demonstrálhatná a világverő orosz elektronikai ipar melletti elkötelezettségét, mindenesetre biztosan nem az elmúlt években nyugati fogyasztói társadalom jelképévé vált "almás" készülékek a legszerencsésebb választások, ha valakinek a nyugati társadalmak hanyatlása az egyik kedvenc témája.

 

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG