<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Bár többnyire arról esik szó, hányan várnak arra, hogy Amerikában telepedhessenek le és kapjanak munkavállalási engedélyt, nem kevesen éppen, hogy elhagynák az Újvilágot. Sok amerikai vágyálma ez, vagy, mert unalmasnak tartják környezetüket, vagy csak egyszerűen szeretnének másutt, izgalmasabb helyen lakni.

Az USA külügyminisztériuma szerint amerikaiak milliói élnek külföldön. A repülés, az internet és a távmunka miatt megnövekedett szabadság révén ez ma könnyebb, mint valaha. A külföldre költözés különösen vonzó lehet, ha valaki Z generációs vállalkozó, más kontinensen kapott munkát, vagy leendő nyugdíjas, aki a legtöbbet kívánja kihozni aranyéveiből.

A home office idején Dél-Koreából is lehet dolgozni

Travel and Leisure összeállítása felsorolja az első 10 ajánlott országot, olyan szempontokat figyelembevéve, mint

  • a biztonság,
  • a barátságosság,
  • az életminőség,
  • a kultúrához és szabadtéri tevékenységekhez való hozzáférés,
  • valamint a megélhetési költségek.

Spanyolországban amerikai szemmel alacsonyak a megélhetési költségek.  Fotó: EPA/Quique GarciaSpanyolországban amerikai szemmel alacsonyak a megélhetési költségek. Fotó: EPA/Quique Garcia

Egy ennyire globalizált világban előfordulhat, hogy problémás kapcsolatban maradni a különböző időzónákban élő kollégákkal és ügyfelekkel, ami elszigeteltséghez és kimerültséghez vezethet. Olyan országot kell tehát találni, amely egészséges és eredményes egyensúlyt kínál a munka és a magánélet között. 

Érdeklődj a co-working terek, a közösségi események, klubok, edzőtermek, futócsoportok, főzőtanfolyamok és nyelvtanfolyamok megléte iránt, hogy barátságot köss a helybéliekkel és a többi ki-, illetve bevándorlóval – tanácsolja a szakértő. Fontos szempont az is, hogy az adott országban mennyire lehet boldogulni az angol nyelvvel – a helyi nyelv megtanulása sok amerikainak elképzelhetetlen.

A külföldre költözés mérlegelésekor, az ország kiválasztásánál fontos, ha nem a legfontosabb tényező, hogy mekkorák a megélhetési költségek. Ez természetesen magában foglalja a lakhatás árát, de az egészségügyet, az adókat, a közlekedést, illetve az olyan napi szükségletek árait is, mint az internet, az élelmiszerek, a vásárlás, a vendéglői étkezés vagy akár egy napi cappuccino is. 

Ha a főváros drágának tűnik, vedd fontolóra a kisebb városokat és a feltörekvő technológiai központokat – javasolja a szaklap.

Az első ország, amelyet ajánlanak, Portugália. A Spanyolországtól nyugatra eső trendalakító ország továbbra is vonzza a fiatal emigránsokat, különösen a vállalkozókat, tekintettel a megélhetési költségekre és az üzleti ösztönzőkre, általában Lisszabon az első választás, de érdemes figyelembe venni a kreatív energiáktól nyüzsgő Portót is. Ahol a munkalehetőségek mellett turistáskodni is nagyszerű, élvezve a város dombos, macskaköves utcáit, a bájos kávézókat, a régi templomokat és a kikötői kocsmákat. Nem utolsósorban hajókázhatsz a Douro-völgyben, Európa legrégebbi borvidékén.

Portótól alig egy órányira található Portugália harmadik városa, Braga, amely kedvezményes adókulcsot kínál az induló vállalkozások számára, valamint vonzó zöldterületeket, nemzetközi iskolákat és high-tech cégeket is. Délebbre található a tengerparti Comporta, sok külföldi családdal. A Portugáliához tartozó Azori-szigetek ösztönzőket kínálnak az induló vállalkozások vonzására.

Egzotikum és egy szelet Európa

Costa Ricáról Európában keveset tudunk, de az amerikaiak számára jól bejáratott hely ez a Csendes-óceán és a Karib-tenger partjai között található közép-amerikai nemzet, egzotikus vulkánjaival, esőerdőivel és különleges állatvilágával. A döntés mellett szól, hogy az ország könnyen elintézheti az ott tartózkodást, megfizethető az egészségügyi ellátás, és gyakoriak a légi járatokat két amerikai nemzetközi repülőtérről is. 

Dél-Korea nemcsak távolságban esik messze az USA-tól, de ezer dologban teljesen más, mégis vannak olyan amerikaiak, akiket a K-Pop, a K-barbeque, a K-beauty és a 24 órás jjimjilbangs (koreai fürdőházak) intézménye vonz. Bár a többséget inkább Szöul felhőkarcolói, Ázsia harmadik leginkább fejlődő gazdasága, a csúcstechnológiás élettér ténye vonzza, ahol a világ minden nemzete képviselteti magát, és ahol bírják a kemény munkát. Busant, Dél-Korea második legnagyobb városát különösen ajánlják, felhívva a figyelmet a sokszínű kulturális életére és a rangos filmfesztiváljára. Dél-Koreában alacsony a bűnözési ráta, és viszonylag biztonságos az élet – állítja a Travel and Leisure.

A többséget Szöul felhőkarcolói vonzzák. Fotó: EPA/Quique GarciaA többséget Szöul felhőkarcolói vonzzák. Fotó: EPA/Quique Garcia

Könnyen megközelíthető és mindenki beszél angolul: Kanada továbbra is az amerikai emigránsok első számú befutója, hiszen megfizethető az oktatás, sokszínű a kulturális élet, stabil a politikai helyzet, ugyanakkor számtalan kaland várja az oda érkezőt az érintetlen vadonban. Torontót gyakran a Big Apple-hez hasonlítják. Calgary megfizethetőbb, a francia hangulatú városok, Montreal és Quebec City azok számára vonzó, akik egy szelet Európára vágynak, anélkül, hogy órákig hosszan repüljenek. Különösen egyszerű a helyzet, ha a kivándorló valamelyik szülője vagy nagyszülője ott született.

Ausztria nemcsak a német vagy osztrák származásúaknak lehet kedves: Bécs gyakran elismert életminőségéről és alacsony bűnözési arányáról, valamint izgalmas étel- és borvilágáról, és sok helyütt a bio-, helyi alapanyagokra összpontosítanak. A szaklap dicséri a megfizethető árú egészségügyi ellátást és oktatást, valamint örömmel ajánlja Graz fiatalos városát is.

Az ausztriai élet fent említett örömein túl, beleértve a munkalehetőségeket a különböző magas szintű ágazatokban, sokak szívét megdobogtatja az a gondolat, hogy Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia közel van Ausztriához.

A volt rabszolgák mai utódai hazamennének

Ghána számunkra talán meglepő célpontnak tűnik, de az afroamerikaiak számára fontos. Főleg azoknak, akik őseit onnan hurcolták el rabszolgának. Ennek a nyugat-afrikai nemzetnek a sokszínű emigráns közössége évről-évre tovább növekszik. 2019-ben az ország a Visszatérés évét ünnepelte, 400 éve ugyanis, hogy az első afrikai rabszolgákat behozták Amerikába. Ennek kapcsán elindítottak egy többéves programot, amely a virágzó üzleti lehetőségekre vágyó, az alacsony bűnözési arányt és a stabil demokráciát kereső amerikai emigránsokat fogadja. A program egy gyorsított állampolgárság megszerzését foglalja magában az Egyesült Államok elhagyását tervező afroamerikaiak számára, valamint arra csábítja a lakosokat, hogy legalább 10 évig tartózkodjanak, dolgozzanak az országban. Accra nyüzsgő fővárosa kiváló életminőséget kínál a képzett munkavállalók számára, míg az állásvadászok és a digitális nomádok választhatnak a szociális támogató csoportok, hálózati események és egyesületek közül, További plusz: Ghána az angolt használja hivatalos nyelvként.

Az afroamerikaiak számára fontos Ghána. Fotó: EPA/Quique GarciaAz afroamerikaiak számára fontos Ghána. Fotó: EPA/Quique Garcia

Szingapúr a legjobb célpontok közé tartozik a kivándorlók számára, ahol élhetnek és dolgozhatnak, köszönhetően a munkahely biztonságának, a magas színvonalú iskoláknak és a világ egyik leghatékonyabb tömegközlekedési rendszerének, amellyel a város minden pontjára eljuthat. 

A kultúrák olvasztótégelyének az éjszakai piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig, hatalmas bevásárlóközpontokig és fenntartható felhőkarcolókig. Ráadásul Thaiföld, Vietnam és Bali csak egy ugrás, de már a Changi repülőtér önmagában egy élmény. Ugyanakkor Szingapúr nem olcsó. 

Meglepő, vagy kissé morbid inkább, hogy a lap emigrálási céllal Thaiföld mellett Vietnamot is ajánlja… igaz, azóta már felnőttek új generációk.

Fenntarthatóság és szülési szabadság az apáknak

Svédország minden tekintetben ideális célpont a bevándorlásra. Az ország gyönyörű, magas a higiéniaszint, Stockholm mintavárosnak tekinthető, friss a levegő, kicsi a népsűrűség és mindenki beszél angolul. Svédország megfizethetőbb második városát, Göteborgot a Global Destination Sustainability Index több egymást követő évben a világ legfenntarthatóbb úti céljának nevezte ki. Dániába, Norvégiába és Finnországba pár óra alatt elrepülhetünk.

Svédországban természetes könnyedséggel kezelik a munka és a magánélet egyensúlyát. Kezdetben a legtöbb alkalmazott öt hét fizetett szabadságot kap. A fiatal szülők hónapokig tartó fizetett szülési és apasági szabadságban részesülnek – amelyre még az USA-ban sincs példa.

Új-Zéland biztonsága, barátságossága és magas életminősége, nem utolsósorban pedig az angol nyelv használata amerikaiak ezreit vonzza. A világ egyik legszebb turista-paradicsoma   rengeteg munkalehetőséget is kínál. 

Végül nem maradhat ki a napfényes Spanyolország sem, Európán belül itt elég alacsonyak a megélhetési költségek, legalábbis amerikai szemmel. A vállalkozói lehetőségek vonzók a szabadúszók és digitális nomádok számára. A meleg emigránsok kedvenc célpontja a nyitott szemléletű Malaga, Picasso szülőhelye, ahol több mint 30 múzeum található.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG