3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Már hónapokkal ezelőtt belengette a brit kormány, hogy szigorítanak a vízumrendszeren, most pedig azt közölte a miniszterelnök, hogy felemelik a vízumok árát, mivel a közszféra béremelését várhatóan e plusz bevételből fogják fedezni.

Ha a közeljövőben szeretne brit vízumot igényelni, az többe kerülhet, mint amire eddig számított. Az ország Rishi Sunak miniszterelnök júliusi bejelentését követően október 4-től megemeli a legtöbb vízum árát – beleértve a diákokét és a turistákét is - adta hírül az euronews.

Ez az intézkedés természetesen csak azokra az utazókra vonatkozik, akiknek vízumra van szükségük az Egyesült Királyságba való belépéshez vagy ott tartózkodáshoz. A döntés még az Egyesült Királyság új elektronikus utazási engedélyezési vízumrendszerének elindítása előtt született meg.

A tranzitvízumok nem drágulnak

Milyenek lesznek a tarifák? Például a hat hónapnál rövidebb időre szóló vizitvízum ára 15 fonttal (18 euróval) 115 fontra (133 euróra) emelkedik. A két-, öt- és tízéves vizitvízum díja is emelkedni fog. Az Egyesült Királyságon kívülről érkező diákok számára szintén jelentősen drágább lesz a beutazási engedély. 

Drágább lesz a londoni kiruccanás. Fotó: Depositphotos
Drágább lesz a londoni kiruccanás. Fotó: Depositphotos

Várhatóan nem drágulnak viszont a tranzitvízumok, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki ideiglenesen beléphessen az ország területére, például ott váltson repülőjáratot, vagy más közlekedési formában, átszállással érjen el úti céljáig. Az új díjakat október 4-től kell bevezetni, a parlament jóváhagyása esetén.

Egymilliárd font plusz bevételre számítanak

Már júliusban bejelentette a brit miniszterelnök, hogy a vízumköltségek emelkedni fognak, hogy fedezzék a közszféra béremelését. Ez az intézkedés ez több mint 1 milliárd fontot fog hozni az országnak – hangsúlyozta akkor.

A bevándorlási egészségügyi pótdíj – amely az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának fizetendő díj – mértéke szintén emelkedni fog. A Belügyminisztérium szerint azonban ezt a változást várhatóan csak később - de még most ősszel - vezetik be.

A honosítás is drágább lesz

Az Egyesült Királyság belügyminisztériuma szerint a munka- és látogató belépési engedélyek ára átlagosan 15 százalékkal emelkedik. Az elsőbbségi, valamint tanulmányi vízumok legalább 20 százalékkal drágulnak.

A döntés a legtöbb ott tartózkodási engedélyt érinti, beleértve a brit állampolgárként való regisztrálást és a honosítás iránti kérelmeket is.

A vízumok részletes új árlistája ezen a honlapon is elérhető.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Hatalmasat kaszált a Magyarországon is aktív szállodalánc, 800 millió dollárt is visszaoszthatnak
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 11:52
Jól futott tavaly a 19 márkát és 6300 szállodát összefogó óriáscég.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Turizmus Váratlanul lemondott az Expedia vezérigazgatója
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:16
Ariane Gorin lesz az utódja.
Turizmus Gyorsabban telnek a romániai hotelek és panziók, mint hittük volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 15:49
Romániában tavaly 9,8 százalékkal, 29,171 millióra nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet (INS). A világjárvány előtt, 2019-ben 29,870 millió vendégéjszakát jegyeztek fel Romániában a kiadó szobák és lakások adatai nélkül.
Turizmus Több lett a külföldi vendég
Privátbankár.hu | 2024. január 30. 12:05
Két számjegyű bővüléssel zárta a decembert a magyar turizmus. 
Turizmus Gigantikus reptérfejlesztést jelentettek be Madridban
Privátbankár.hu | 2024. január 26. 15:15
Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőteret 2,4 milliárd euró értékű munkálatokkal bővítik. 
Turizmus A törökök eltörölték az amerikaiak vízumkötelezettségét, a brazilok bevezették
Elek Lenke | 2024. január 26. 14:49
Törökország eddig is virágzó turisztikai nagyhatalom volt, többek között a magyar turistáknak is az egyik kedvenc üdülőhelye. A helyi hatóságok most még inkább megkönnyítik az ide tartók dolgát: a Törökországba utazó amerikai és kanadai turistáknak már idén január 1-jétől nincs szükségük vízumra, így minden eddiginél egyszerűbb lesz odalátogatni.
Turizmus Hajózni muszáj – idén is tengerre szállnak az úszó szállodák
Elek Lenke | 2024. január 22. 18:54
A Covid talán leginkább a tengerjárókat sújtotta, hiszen amíg a városi szállodákban a járvány idején is laktak üzletemberek, addig ezeket a hajókat teljesen leállították.
Turizmus Velencébe menne? Fontos változások jönnek
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 12:43
Nagyon kellemetlen meglepetésbe futhat bele, aki elfelejt regisztrálni és fizetni.
Turizmus Kétarcú Kuba: luxusszálló és jegyrendszer
Elek Lenke | 2024. január 7. 13:51
Van is embargó, meg nincs is, kell is a külföldi bevétel és tőke, meg nem is. A kubai gazdasági rendszer ma is ennek számtalan változatú keverékét alkotja. Miközben papíron él az amerikai kereskedelmi embargó, a helyiek számára alapvető cikkeket illetően is él a jegyrendszer, naponta többször indulnak járatok az USA-ból Kubába. Sőt, luxusszálloda is nyílik, no nem a helybélieknek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG