<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az American Express Travel elnöke szerint több és drágább utazásokra fognak költeni az általuk vizsgált hét ország utazói. A célpontok kiválasztásában szerepe van a médiának, de az öntudatos világlátás is fontossá vált, elsősorban a fiatalabbak körében.

Az amerikaiak utazási célpontjai és tematikái minden európai és ázsiai utaztatót érdekelnek, hiszen az Újvilágból kelnek útra a legtöbben, jóllehet, csupán a népesség 10 százaléka tekinthető rendszeres utazónak. A tekintélyes American Express Travel most adta közre a legfrissebb trendeket.

Többször utaznak, és sokat is költenek

Idén minden eddiginél többször és hosszabb ideig fognak utazni, legalábbis ez a véleménye az American Express Travel elnökének. Nemrégiben közzétett jelentése szerint a válaszadók többsége azt állítja, hogy idén nemcsak többször fog útra kelni, mint tavaly, de tetemesebb pénzt is költ turizmusra, mint 2022-ben.

„Soha nem volt ekkora igény a személyre szabott élményekre, amelyeket az utazók szenvedélyei, szórakozási kedvencei és speciális érdeklődési területei határoznak meg”

– mondta Audrey Hendley, az American Express Travel elnöke a Travel + Leisure-nek adott interjújában.

Az Amex által megrendelt tanulmány az utazási szokásokat és az utazástervezést hét országban kutatta, Ausztrália, Kanada, Mexikó, Japán, India, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok részvételével.

Hollywood meg a streaming hatása

Az úticélokat nagy mértékben befolyásolja egy-egy hollywoodi vagy – a streaming betörésével – akár európai film. A szórakoztatásra összpontosító turizmus felfutásban van, és az elkövetkező évben minden eddiginél jobban fog fejlődni.

A Z generáció tagjai és az úgynevezett millenniumi nemzedék 70 százaléka azután kap ihletet egy úti cél kiválasztásához, miután azt egy tévéműsorban, hírforrásban vagy filmben látta.

Hendley szerint „az emberek olyan célpontokra foglalnak utakat, mint például Yellowstone, Párizs vagy Szicília, melyekre kedvenc tévéműsoraik inspirálták őket. Az utazók manapság azokat a városokat, szállodákat és élményeket keresik, amelyek többek között olyan programokban szerepeltek, mint a The White Lotus vagy az Emily Párizsban”.

Mindez a streaming szolgáltatók jelentős behatását jelzi, anélkül, hogy szándékukban állna reklámozni turisztikai célból egy országot vagy várost.

Öntudatos világlátás az új divat

A tipikusan amerikai, szűkkörű és drága jetset utazás mellett új hangsúlyt kap az élelmiszer-központú világjárás, amely önmagában is számos ágazatot takar, kezdve a Michelin-csillagos éttermek felfedezésétől és a borturizmustól azokig, akik a helyi ételekre, valamint a kézműves termelőkre, kisboltokra, piacokra kíváncsiak.

A wellness változatlanul fontos, de

előretör az öntudatos világlátás: a megkérdezett utazók azt mondják, hogy szeretnének a helyi kisvállalkozásokban vásárolni, és többet költenek a nyaralás alatt, ha tudják, hogy ezzel támogatják a helyi közösséget.

A helyi dolgok iránt érdeklődnek korunk utazói. Fotó: Unsplash
A helyi dolgok iránt érdeklődnek korunk utazói. Fotó: Unsplash

A felsorolt trendek elsősorban a fiatal utazókra jellemzők. A megkérdezett 84 százaléka szívesebben költ egy álomnyaralásra, mint egy luxuscikk vásárlására, és 79 százalékuk egyetért azzal, hogy az utazás fontos szerepet tölt be a családi költségvetésben.

E gondolatkört azzal egészítette ki az elnök, hogy minden eddiginél jobban kell figyelni a fiatal generációk ebbéli szokásaira, mert az ő érdeklődési körük formálja leginkább a turizmus mai arculatát.

Újra gondosan megtervezik a nyaralást

Az elmúlt években az utazásai trendeket nehéz volt megjósolni, különösen a Covid-korlátozások miatt, 2023-ban azonban már sokkal könnyebben barangolhatunk a világban. (Már persze ott, ahol éppen nem dúl háború, tegyük hozzá.) Hendley emlékeztet rá, hogy március közepén Kína is újra megnyílt a turisták előtt.

Közben az is tapasztalható, hogy az előre tervezés visszatér.

„Növekedést tapasztalunk a hosszú távú foglalások számában, mindegyik generáció körében. A felmérésben résztvevők közül tízből csaknem heten nyilatkoztak úgy, hogy három-hat hónappal előre szeretik megtervezni az utazásukat”

– emelte ki az elnök. – Ezzel párhuzamosan növekszik azoknak a száma is, akik hosszabb időtartamú, akár több hetes utakat foglalnak le.

Turizmus Bajban két kaliforniai hotelóriás, nem fizetik tovább a hiteleket
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:06
Ez sem jó hír a hányatott sorsú amerikai ingatlanpiac és banki szektor háza tájáról.
Turizmus Ha külföldi nyaralásra készül, ezt érdemes elolvasnia
Mester Nándor | 2023. június 7. 15:24
Van, amiben Dublin sokkal rosszabb, mint Budapest vagy Prága. Ez a városi közlekedési rendszer és a tarifák. Három európai fővárosban már ingyenes az utazás majdnem mindenkinek.
Turizmus A hét kérdése: jelentkezik-e Mészáros Lőrinc a világ legdrágább luxusutazására?
Elek Lenke | 2023. június 5. 19:36
Mit kérsz a szülinapodra drágám? Egy kis borpincét vagy inkább egy világkörüli utat? Az utóbbi uncsi? Aligha. Merthogy ugyanannyiba kerülne mindkét meglepetés. A luxuspiac egyik slágere most a White Desert World által szervezett háromhetes világkörüli utazás. Vajon melyik magyar milliárdos jelentkezik rá elsőként a leggazdagabb honfitársaink közül?
Turizmus A kínai turista egy hétre érkezik hozzánk és sokat költ
Elek Lenke | 2023. június 4. 11:33
Járt már valaha a China Townban? No, nem New Yorkban, hanem Kőbányán. A főváros egyik legkülönlegesebb, zárt világába pillanthatunk be, ahogy a 28-as villamosról leszállunk a Mázsa utcai megállóban. Rögtön feltűnik egy egykori terménymagtár ötszintes, hatalmas épülete, rajta felirat: Wanhao. Ez az iránytű, ami felé indulunk, amely nemcsak étterem, de a helyi kínai közösség egyik központja is.
Turizmus Mégsem zártak be tömegesen a magyar szálláshelyek
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 12:37
Nem igazolódtak be a tömeges bezárástól való félelmek a hazai turizmusban. A forgalmat a kínai turisták kereslete mellett az atlétikai Vb és Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe is megdobhatja, kockázatot jelent viszont a fizetőképes kereslet csökkenése.
Turizmus Nagyot esett a belföldi turizmus - kerülni kezdték a szállodákat a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 09:12
Változott a KSH adatközlése a turizmusról - a magánszálláshelyek kicsit szépítik a képet, de a szállodák visszaeső belföldi forgalma alapján látszik, hogy a magyarok kevesebb utazgatást engedhetnek meg maguknak.
Turizmus Őrületes luxus: ez a világ 10 legdrágább szállodája
Kollár Dóra | 2023. május 29. 15:38
Ahogy jön a nyár, egyre többen utaznak majd el, van azonban egy olyan árkategória a szállodáknál, amelyet tényleg csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak.
Turizmus Felborult egy turistahajó Olaszországban, többen meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 10:44
Felborult egy turistahajó az Olaszország északi részén lévő Maggiore-tavon, a hatóságok hétfői közlése szerint négyen meghaltak.
Turizmus Mindegy hova, csak irány a tenger – Megélénkült az orosz turizmus
Elek Lenke | 2023. május 27. 18:29
A turisztikai programok bővülése és a járatok számának növekedése megélénkíti az oroszországi kiutazó turizmust a nyári szezonban. Gyakorlatilag mindegy hova, milyen géppel és milyen áron, de idén nyáron útra kelnének az oroszok. A háború sokkal kevésbé befolyásolja az ottani életet – hiába halt meg sok ezer ember – mint hinnénk.
Turizmus Szerencsefüggők paradicsoma – Íme, a világ legmenőbb játékszállodái
Elek Lenke | 2023. május 27. 12:13
Mindenféle szállodatípus létezik ma már a világon. Vannak például olyan hotelek, amelyek kifejezetten a szerencse- és videójátékfüggésben szenvedőket célozzák meg. Nem, nem csupán Las Vegasra gondolunk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG