<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.

A külföldre látogató utazó sok mindenre vevő, szenvedélyesen gyűjti az élményeket, olyanokat is, amelyekre talán nem is pillantana rá, ha azok a lakhelyétől 100 méterre lennének. Az expressen.se összegyűjtötte a szerintük legfurcsább látnivalókat, amelyek száma persze tetszőlegesen bővíthető.

1. Dragon Gate

A svéd Älvkarleby nevű városában található ez az üzleti és kulturális központ, ahol a kínai és a svéd kultúra találkozik. Az épületben eredetileg a Hotel Älvkarleby működött, de 2004-ben az ingatlant Li Jingchun kínai üzletember vásárolta meg. A szúnyogirtó szerek eladásából meggazdagodott vállalkozó a szálloda nevét Dragon Gate-re változtatta. Hamarosan az egész épület kínai stílusúvá változott.

Ma már nemcsak a híres agyagkatonák 200 másolata látható itt, hanem buddhista szobor, üzletközpont, étterem, szálloda, múzeum, Shaolin templom és kung fu iskola is helyet kapott.

2. Rágógumi fal, Seattle

A The Market Theatre Gum Wall nem más, mint egy fal, amelyet színes és művészileg rögzített rágógumik borítanak, és amely az amerikai Seattle belvárosának megkerülhetetlen helyévé vált.
A furcsa hagyomány 1993 körül kezdődött, amikor a közelben dolgozó emberek ismeretlen okból rágógumit kezdtek a falra ragasztani, és egy érmét csomagoltak a gumikba.

1999-ben a fal már turisztikai látványosságnak számított, ma is rengetegen zarándokolnak ide, megnézni, illetve saját rágógumival kiegészíteni a gyűjteményt. Többször próbálták megtisztítani a falat, de hiába, a szokás makacsul tartja magát.

3. Carhenge, Nebraska

Senki sem tudja, ki állította Anglia világhírű kő emlékművét, a Stonehenge-et, de az a fickó, akinek eszébe jutott, hogy régi autókból épített másolatot állítson fel, Jim Reinders amerikai művész volt. Rekonstrukciója 38, szürkére festett veterán amerikai autóból áll, és a Stonehenge mintájára építette fel a kompozíciót.

Különleges látnivaló. Fotó: Pixabay
Különleges látnivaló. Fotó: Pixabay

4. Larry, a homár, Kingston

Ausztráliában sok giccses műemlék található – állítja az expressen.se cikkírója –, de a legvadabb az összes közül Larry, a homár. A 17 méter magas figurát 1979-ben állították fel, tisztelegve a régió hagyományos halászati iparága előtt. Az alsó szinten Larry egy turisztikai létesítménynek ad otthont, étteremmel és ajándékbolttal.

5. Garden of Hell, Thaiföld

A bejárati tábla mindent elmond: Üdvözöljük a pokolban. Majd beljebb lépve, gigantikus és groteszk szobrok hosszú sora mutatja be a legapróbb részletekig, milyen szörnyűségek történnek a bűnösökkel a halál után. A park - neve: Wang Saen Suk - egy buddhista kolostor szomszédságában található, Pattaya északi részén.

6. Kerti törpe parádé, Hartland

A britek különleges kapcsolatot ápolnak a kerti törpékkel. A Devon megyei Hartland egyik parkjában több mint ezer törpével és egyéb mesefigurával találkozhatunk, amelyek akár a saját kertünkben is jól mutathatnának, ha rajongói lennénk e műfajnak. A múzeumban még több antik manócskával láthatunk. A Garden Elves rezervátum bejáratánál ingyen lehet kalapokat kölcsönözni, „hogy ne hozzuk zavarba a manókat”.

7. Dinoszauruszok életnagyságban, Palm Springs

Mivel itt csak két dinoszaurusz van, nem igazán versenyezhetnek a Jurassic Parkkal. De azok, akik egy Tyrannosaurus rex szemével szeretnék látni Kaliforniát, felmászhatnak a hatalmas dínó belsejében kialakított négy emeletnyi magasságba, és onnan nézhetik a panorámát. A gigantikus műanyag maketteket Claude K. Bell szobrász állította fel Palm Springs mellett, a 60-as években.

Életnagyságban. Fotó: Cabazon Dinosaur
Életnagyságban. Fotó: Cabazon Dinosaur

8. Tésztamúzeum, Yokohama

A tészta az egyik legnépszerűbb étel Japánban, így természetes, hogy kedvenc fogásuknak múzeumot szentelnek. Ebben a yokohamai létesítményben mindent megtudunk a tésztakészítés módjáról, különféle fajtáiról és az instant változat bevezetésének hatalmas sikeréről. Egy tésztaárusokkal teli utca életnagyságú másolata is található itt, ahol különféle japán régióból származó fogásokból kínálnak kóstolót.

9. Pénisz Múzeum, Izland

Izland mindig valami extremitással rukkol elő. Az Izlandi Phallológiai Múzeum családi vállalkozás. Annak az embernek a fia vezeti, aki pár évtizede elhatározta, hogy izlandi emlősök hím nemi szervét kezdi gyűjteni. Idővel a gyűjtemény gyarapodott, és ma már egy férfi pénisz is található itt, amely egy végrendeletből származó adomány.  A múzeum népszerűsége egyre nő, tavaly több mint 20 ezer látogatója volt.

10. A világ legnagyobb ananásza, Dél-Afrika

A világ legnagyobb mesterséges ananásza 16,7 méter magas, üvegszálból készült, és a legfelső emeleten található egy kilátó. A furcsa alkotást a 90-es évek elején állították fel, tisztelegve a térség sikeres gyümölcsipara előtt. A gigantikus ananász Bathurst városában található, Dél-Afrika legdélibb részén.

Egy ilyen lista természetesen mindig szubjektív, és attól függ, hogy összeállítója mennyire tájékozott a világban. A vilniusi pályaudvar többszörös életnagyságú Tony Soprano szobra, vagy a zágrábi Szakítások múzeuma legalább ennyire jó helyezést értek volna el…

Címkék: Turizmus Turizmus

Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Turizmus Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig - száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda
Elek Lenke | 2023. február 4. 18:49
Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.
Turizmus Végképp visszatértek a külföldi turisták
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:19
Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázis, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpanást okozott a turizmus helyreállásában. Az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenállóképességét mutatja. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 4,3 százalékkal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja.
Turizmus Megnyílt a világ legálmosítóbb szállodája
Elek Lenke | 2023. január 28. 16:29
Hol másutt, mint Stockholmban, ahol az év hat hónapjában szinte alig süt a nap, és hosszúak az éjszakák. Januárban-februárban élik az év legsötétebb időszakát, hiába a sok gyönyörű, formatervezett mécses meg lámpa. Az állandó sötétségtől sokan fáradtak, és forgolódnak az ágyaikban. Ezt a hátrányt persze előnnyé lehet formálni, ha valamelyik hotellánc egy szállodát éppen az alvás jegyében nyit meg.
Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG