<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.

A külföldre látogató utazó sok mindenre vevő, szenvedélyesen gyűjti az élményeket, olyanokat is, amelyekre talán nem is pillantana rá, ha azok a lakhelyétől 100 méterre lennének. Az expressen.se összegyűjtötte a szerintük legfurcsább látnivalókat, amelyek száma persze tetszőlegesen bővíthető.

1. Dragon Gate

A svéd Älvkarleby nevű városában található ez az üzleti és kulturális központ, ahol a kínai és a svéd kultúra találkozik. Az épületben eredetileg a Hotel Älvkarleby működött, de 2004-ben az ingatlant Li Jingchun kínai üzletember vásárolta meg. A szúnyogirtó szerek eladásából meggazdagodott vállalkozó a szálloda nevét Dragon Gate-re változtatta. Hamarosan az egész épület kínai stílusúvá változott.

Ma már nemcsak a híres agyagkatonák 200 másolata látható itt, hanem buddhista szobor, üzletközpont, étterem, szálloda, múzeum, Shaolin templom és kung fu iskola is helyet kapott.

2. Rágógumi fal, Seattle

A The Market Theatre Gum Wall nem más, mint egy fal, amelyet színes és művészileg rögzített rágógumik borítanak, és amely az amerikai Seattle belvárosának megkerülhetetlen helyévé vált.
A furcsa hagyomány 1993 körül kezdődött, amikor a közelben dolgozó emberek ismeretlen okból rágógumit kezdtek a falra ragasztani, és egy érmét csomagoltak a gumikba.

1999-ben a fal már turisztikai látványosságnak számított, ma is rengetegen zarándokolnak ide, megnézni, illetve saját rágógumival kiegészíteni a gyűjteményt. Többször próbálták megtisztítani a falat, de hiába, a szokás makacsul tartja magát.

3. Carhenge, Nebraska

Senki sem tudja, ki állította Anglia világhírű kő emlékművét, a Stonehenge-et, de az a fickó, akinek eszébe jutott, hogy régi autókból épített másolatot állítson fel, Jim Reinders amerikai művész volt. Rekonstrukciója 38, szürkére festett veterán amerikai autóból áll, és a Stonehenge mintájára építette fel a kompozíciót.

Különleges látnivaló. Fotó: PixabayKülönleges látnivaló. Fotó: Pixabay

4. Larry, a homár, Kingston

Ausztráliában sok giccses műemlék található – állítja az expressen.se cikkírója –, de a legvadabb az összes közül Larry, a homár. A 17 méter magas figurát 1979-ben állították fel, tisztelegve a régió hagyományos halászati iparága előtt. Az alsó szinten Larry egy turisztikai létesítménynek ad otthont, étteremmel és ajándékbolttal.

5. Garden of Hell, Thaiföld

A bejárati tábla mindent elmond: Üdvözöljük a pokolban. Majd beljebb lépve, gigantikus és groteszk szobrok hosszú sora mutatja be a legapróbb részletekig, milyen szörnyűségek történnek a bűnösökkel a halál után. A park - neve: Wang Saen Suk - egy buddhista kolostor szomszédságában található, Pattaya északi részén.

6. Kerti törpe parádé, Hartland

A britek különleges kapcsolatot ápolnak a kerti törpékkel. A Devon megyei Hartland egyik parkjában több mint ezer törpével és egyéb mesefigurával találkozhatunk, amelyek akár a saját kertünkben is jól mutathatnának, ha rajongói lennénk e műfajnak. A múzeumban még több antik manócskával láthatunk. A Garden Elves rezervátum bejáratánál ingyen lehet kalapokat kölcsönözni, „hogy ne hozzuk zavarba a manókat”.

7. Dinoszauruszok életnagyságban, Palm Springs

Mivel itt csak két dinoszaurusz van, nem igazán versenyezhetnek a Jurassic Parkkal. De azok, akik egy Tyrannosaurus rex szemével szeretnék látni Kaliforniát, felmászhatnak a hatalmas dínó belsejében kialakított négy emeletnyi magasságba, és onnan nézhetik a panorámát. A gigantikus műanyag maketteket Claude K. Bell szobrász állította fel Palm Springs mellett, a 60-as években.

Életnagyságban. Fotó: Cabazon DinosaurÉletnagyságban. Fotó: Cabazon Dinosaur

8. Tésztamúzeum, Yokohama

A tészta az egyik legnépszerűbb étel Japánban, így természetes, hogy kedvenc fogásuknak múzeumot szentelnek. Ebben a yokohamai létesítményben mindent megtudunk a tésztakészítés módjáról, különféle fajtáiról és az instant változat bevezetésének hatalmas sikeréről. Egy tésztaárusokkal teli utca életnagyságú másolata is található itt, ahol különféle japán régióból származó fogásokból kínálnak kóstolót.

9. Pénisz Múzeum, Izland

Izland mindig valami extremitással rukkol elő. Az Izlandi Phallológiai Múzeum családi vállalkozás. Annak az embernek a fia vezeti, aki pár évtizede elhatározta, hogy izlandi emlősök hím nemi szervét kezdi gyűjteni. Idővel a gyűjtemény gyarapodott, és ma már egy férfi pénisz is található itt, amely egy végrendeletből származó adomány.  A múzeum népszerűsége egyre nő, tavaly több mint 20 ezer látogatója volt.

10. A világ legnagyobb ananásza, Dél-Afrika

A világ legnagyobb mesterséges ananásza 16,7 méter magas, üvegszálból készült, és a legfelső emeleten található egy kilátó. A furcsa alkotást a 90-es évek elején állították fel, tisztelegve a térség sikeres gyümölcsipara előtt. A gigantikus ananász Bathurst városában található, Dél-Afrika legdélibb részén.

Egy ilyen lista természetesen mindig szubjektív, és attól függ, hogy összeállítója mennyire tájékozott a világban. A vilniusi pályaudvar többszörös életnagyságú Tony Soprano szobra, vagy a zágrábi Szakítások múzeuma legalább ennyire jó helyezést értek volna el…

Címkék: Turizmus Turizmus

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
Turizmus Rengetegen kerülhetnek utcára a vendéglátásban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 13. 09:51
Pedig a júliusi számok még jók voltak, de a kilátások már kevésbé rózsásak.
Turizmus Az Esterházy birodalom, ma - Virágzó turisztikai nagyvállalat Burgenlandban
Elek Lenke | 2022. szeptember 11. 18:13
Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?
Turizmus Jók a turizmus számai, de az energiaárak bezárásokat hozhatnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 10:21
A külföldiek jönnek, a magyarok mennek, a szektor talpraállása folytatódott - eddig.
Turizmus Jön egy újabb Concorde-utód szuper repülőgép
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 21. 09:50
Egy lépésre a kétszeres hangsebességtől.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG