<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Idén nincsenek könnyű helyzetben sem azok, akik a nyaralásukat próbálják megszervezni, sem pedig azok a turisztikai szolgáltatók és vendéglátók, akik szeretnének valami értelmezhető bevételt összehozni. A bizonytalanság miatt sokan még mindig nem tudják, hova menjenek - akinek még nincs szállása, ne essen kétségbe. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.

Hol fogunk nyaralni idén, külföldön vagy belföldön? Mennyire lesz drága a nyári pihenés? Egyáltalán lesz, aki kihozza a kávénkat, megsüsse a lángosunkat? A Klasszis Podcast legfrissebb műsorában Vágó Ágnessel, a Turizmusonline.hu főszerkesztőjével jártuk körül a nyár legégetőbb turisztikai és gasztronómiai kérdéseit.

A beszélgetésből kiderült: bár rengetegen akarják tudni, mikor lenne (lett volna?) érdemes eurót váltani, valójában sokkal nagyobb arányban választják idén a belföldi nyaralást a magyarok, mint a korábbi években - beleértve a Covid előtti időket is. Egyelőre még mindig rengetegen kivárnak a foglalással: a szakember szerint mostanra a "last minute" lett a normális, annyi bizonytalanság övezi a nyaralás megtervezését - nincs tehát elkésve, akinek még nincs lefoglalt szállása.

Vágó Ágnes, a Turizmus Online főszerkesztője és Gáspár András lapigazgató a Klasszis Podcast felvételén. Fotó: Izsó MártonVágó Ágnes, a Turizmus Online főszerkesztője és Gáspár András lapigazgató a Klasszis Podcast felvételén. Fotó: Izsó Márton

A koronavírus-járvány idején rengeteg magyarországi szálláshelyet felújítottak, és számos új szálloda is épült, így pazar körülmények között pihenhetnek azok, akik belföldi úticélt választanak. Az viszont már más kérdés, hogy mennyire lesz zökkenőmentes az ellátásunk: soha nem látott mértékű szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátós szakma is, időnként már az is kérdéses, hogy egyáltalán ki tudják-e szolgálni a vendégeket - már jelentkezők sincsenek az álláshirdetésekre, 500 ezer forintos havi fizetésért sem találni felszolgálót budapesti fine dining éttermekbe. Nem csak magas fizetés kell a helyzet megoldásához: elengedhetetlen a szemléletváltás és az oktatás teljes reformja is.

Az idei nyaralásra mindenképp árnyékot vet az elszabaduló infláció - belföldön és külföldön is. A szakértő úgy látja: vannak, akik már a minőséget is lejjebb viszik, hogy valamennyire tartani tudják az árakat. A vendégektől megértést kérnek - de vajon ki fogadná el csuklás nélkül, ha 30-40 százalékkal több pénzért gyengébb minőséget kap?

Az összes nehezítő körülménnyel együtt Vágó Ágnes úgy látja: az emberek ki akarnak szabadulni végre otthonról, élményekre vágynak, utazni akarnak és fognak is - csak most nehezebb meghozni a döntést arról, mikor és hova menjenek.

Melyek most a legvonzóbb külföldi nyaralási célpontok? Autóval vagy repülővel éri meg vajon jobban utazni? Utazási irodával vagy inkább magunknak szervezzük pihenésünket? Mi köze az orosz-ukrán háborúnak a magyar turizmushoz? Teljes képtelenség meghosszabbítani a szezont a Balatonon? Hol tölti a nyarat az, aki egész évben a turizmussal foglalkozik? Mindez kiderül a Klasszis podcast legfrissebb műsorából - hallgassa meg és iratkozzon fel a csatornánkra!

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

 

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG