4p

Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.

A hely vonzereje több mint fél évszázad után is felülmúlhatatlan, hiszen annak idején, 1969-ben, úgy hallgatta itt majdnem félmillió ember a világ akkori legmenőbb zenekarait, három napon keresztül, hogy komolyabb botrány vagy baleset nem történt. Ami annak is köszönhető – fogalmaz a Wikipedia – hogy „engedélyezték a kábítószer használatát…” Ennyi embert úgysem lehetett volna megmotozni, a koncertsorozat szabadtéren zajlott, és nem kellett belépőjegyet fizetni.

Woodstock: a legendás fesztivál helyszínén ma már táborozni lehet. Fotó: Bethel
Woodstock: a legendás fesztivál helyszínén ma már táborozni lehet. Fotó: Bethel

Azért Bethelben tartották meg végül a fesztivált, mert Wallkill városa visszavonta a rendezés jogát. Az esős hétvégén, a szabad ég alatt, 32 előadó és zenekar lépett fel a több százezer néző előtt. A hatalmas tömeg kétségbe ejtette a hatóságokat, az eredetileg kivezényelt 800 rendőr mellé is erősítést küldtek, de nem volt rá szükség.

A legenda ma is él, sőt, virágzik. New York-tól körülbelül két és fél óra autóútra, észak-nyugatra található a Bethel Woods Center for the Arts, ami nem tévesztendő össze magával Woodstock városával - amely nevét a gigantikus rendezvény viselte - és amely körülbelül 90 percnyi autóútra van ide.

Luxus glampingek, wi-fivel, terasszal

Azok, akik a nagyobb kényelmet kedvelik, választhatják a helyszíni glampinget, többszintes, luxus szintű, hordozható, könnyen összeszerelhető építményekkel. Ezek áramcsatlakozással és wifivel rendelkeznek, és úgy vannak berendezve, mint egy szállodaszoba. A fedett teraszrészt ülőgarnitúra teszi még kényelmesebbé. A színpadtól és a Bethel Woods-i Múzeumtól mindössze öt perces sétára található táborból nagyszerű kilátás nyílik a környékre.

A vagányabb, a komfortra kevesebbet adó turisták részére az amfiteátrum közelében található füves területen sátrak szolgálnak. De a vendégek hozhatnak saját sátrat is, ez esetben közös a hozzáférés a hordozható vécékhez, kézmosó állványokhoz és zuhanyzókhoz.

Bőven van hely arra, hogy a lakóautóval érkezők komfortosan érezzék magukat, de bérelhetők lakóautók is, amelyek oly népszerűek az USA-ban. Különböző tartalmú lakóautó csomagot lehet vásárolni, és a standard autós kempingek is rendelkezésre állnak. Mindenki hozzáférhet a közeli mellékhelyiségekhez és zuhanyzókhoz, és természetesen itt sem gond a wi-fi.

Kulturális forradalom volt, világsztárokkal

Aki anno részt vett az első Woodstock-i fesztiválon, annak örök emlék marad az a három nap. A világ akkori legnagyobb sztárjai jöttek el, Janis Joplintól Jimi Hendrixig. De fellépett többek között Joan Baez, a Grateful Dead, a The Who, a Creedence Clearwater Revival is. John Lennon is ráállt volna, de egyéb elfoglaltsága miatt végül nem jött el. Sokan hiányolták Bob Dylant is, ő sem volt jelen.

Ez egy megismételhetetlen kulturális forradalom volt, a helyszín része nemcsak a popzene történelmének, hanem az amerikai társadalomnak. A fesztivál eredeti plakátjai ma sok ezer dollárért cserélnek gazdát, mint ahogy minden tárgy is, ami az akkori eseményekhez kötődik.

Lakóautók százai férnek el az óriási területen. Fotó: Bethel
Lakóautók százai férnek el az óriási területen. Fotó: Bethel

Tekintettel a terület kulturális örökség mivoltára, nagy örömünkre szolgál, hogy az országban az első olyan helyszínek egyikeként kínálunk szabadtéri kikapcsolódást, amely történelmünket és a festői tájat élőzenével ötvözi – nyilatkozta Eric Frances, a Bethel Woods Center for the Arts vezérigazgatója a Travel + Leisure amerikai turisztikai napilapnak.

Ma már viszonylag kevesen érkeznek nosztalgiából, de a fiatalok közül is sokan kíváncsiak az ominózus helyszínre. No meg az előadókra, mert ma is tartanak zenei fesztivált.

Több mint 17 éve, hogy a Pavilion Stage amfiteátrum továbbra is fogadja az előadókat. A 2024-es nyári szezonban többek között a Hootie & the Blowfish, Alanis Morisette, Jason Mraz, Train, REO Speedwagon, Limp Bizkit, Hozier, Lynyrd Skynyrd, a ZZ Top és Melissa Etheridge lép fel. Most először nyújtanak szervezetten táborozási lehetőséget a koncertezőknek, bár aligha jut szálláshely mindenkinek. Holott a mai fesztivál jelentősége és látogatottsága sokkal kisebb, mint az elsőé, és ma már jegyet is kell vásárolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mennyivel lett drágább a horvátországi nyaralás? Papíron
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 14:41
Horvátországban az EU-s harmonizált fogyasztói infláció 3,5 százalék volt júniusban, ami 1 százalékponttal magasabb az európai átlagnál. A vendéglátás és szállás azonban az átlag felett drágult.
Turizmus Óvatosan a tengerparton: a homokbalesetek több halált okoznak, mint a cápatámadások
Kormos Olga | 2024. július 21. 10:44
Emberek milliói nyaralnak minden évben a tengerparton, ahol a napsütést, a tengert és a homokpartokat keresik. Sokan imádnak ezeken a partokon homokvárakat építeni vagy alagutakat ásni, ám sokan talán nem is sejtik, milyen veszélyes lehet gödröket ásni a homokban.
Turizmus Az amerikai repterek is megszenvedték az informatikai leállást
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:14
Rengeteg járatot törölni kellett.
Turizmus Ferihegy legalább egy brossúrával lemaradt a nagy repterektől, ahol dübörögnek a munkagépek
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:42
Több nagy európai, amerikai és ázsiai reptéren is hatalmas beruházások zajlanak. Ferihegyen erre még csak ígéret van.
Turizmus Az öböl, ahol a világ legdrágább Guinness-sörét adják
Kormos Olga | 2024. július 13. 05:49
Tenger, hegyek, napsugarak. E három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert, és a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet. Sőt, a szállás, az élelmiszer és a benzin is olcsóbb Magyarországnál, így minden összeállhat egy kellemes nyaraláshoz Montenegróban, ahol legutóbb a Világjáró körülnézett.
Turizmus Katari tulajdonos is megjelenhet Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 17:46
Lesz 3. terminál, de egyelőre csak a 2-est bővítik.
Turizmus Búcsú a Malpensától Milánóban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 12:02
Átkeresztelik a milánói repteret: Berlusconi nevét veszi fel
Turizmus Crema után Cremona – kulturális turizmus Itáliában
Elek Lenke | 2024. július 5. 16:35
Lehet-e idegenforgalmi attrakció a hegedűkészítés? Igen, bár feltehetően egy szűkebb, zeneértő réteg számára. Mára Amerika kezdi felfedezni Itália eddig nem nagyon szem előtt lévő értékeit is.
Turizmus Horvátországba készül nyaralni? Rosszabb lehet az utazás, mint valaha
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 13:35
Már júniusban óriási dugók alakultak ki a horvát autópályákon, a nyár közepén még rosszabb lehet a helyzet - ráadásul az árat is megemelték.
Turizmus Méregdrága „homokvár a semmi közepén”, az új lengyel kormány is végigvinné
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 14:57
A 2023 őszén hatalomra került lengyel kormány átveszi elődje liblingjét, a Varsó és Łódź között építendő közlekedési csomópont megépítését, amit a szakértők egy része értelmetlennek tart.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG