1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Júniusban több külföldi turista érkezett Magyarországra, ugyanakkor a belföldi forgalom visszaesése miatt összességében 0,5 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Budapesten júniusban a belföldi és a külföldi vendégek száma is emelkedett, míg Balatonon visszaesett a kereslet.

Több időt töltenek Magyarországon az angol turisták

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a külföldi vendégek 1069 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 3,2, az éjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt 2011 júniusához viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 51 százaléka, a szállásdíjbevétel kétharmada származott a külföldiektől.

A KSH a tavalyi végleges vendégéjszaka számok összesítésével felállította a legnépszerűbb magyar városok listáját. A népszerűségi listát Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti. Részletek>>

A legjelentősebb küldő országokból: Románia, Ausztria, Németország, továbbá az Amerikai Egyesült Államokból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Egyesült Királyságból, Csehországból, Oroszországból és Olaszországból hazánkba látogató vendégek eltöltött éjszakáinak száma nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben növekedést, a többi kategóriában stagnálást, illetve csökkenést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében csökkent.

Kevesebbet nyaralnak a magyarok belföldön

Júniusban a belföldi vendégek 1026 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 49 százaléka. Számuk 1,6, az éjszakáké 3,0 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal javult. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 72,5, a négycsillagosok 58,3 százalékos foglaltságot értek el.

A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 5,0 százalékkal, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7,0 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 000 és 38 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5200 és 30 300 forint között alakult, ami 34–130, illetve 18–103 eurónak felelt meg. Nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak a szállodai szobaárak.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,5 százalékkal emelkedett júniusban. A szálláshelyek 25,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14,4 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe júniusban 4,9 százalék volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt júniusban, 27 forinttal (10 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel korábban.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül a vizsgált időszakban még 2222 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1774 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek 857 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 24 százalék volt.

Kevesebb a turista a Balatonnál

Budapesten a vendégforgalom összességében 5,8 százalékkal emelkedett a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma mindösszesen 0,7 százalékkal nőtt. A Balatoni üdülőkörzetben mind a külföldi-, mind a belföldivendég-éjszakák száma visszaesett, összességében 3,6 százalékkal.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken júniusban közvetlenül mintegy 31 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyek körében jelentős volt a fluktuáció, a kapacitásukra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. június 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3073 volt, ezen belül 983 szálloda 57 ezer szobával, 1076 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban, júniusban 948 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 179 szálloda működött, ezek kapacitása 263 szobával volt több, mint 2011-ben.  Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1014 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG