1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a cafetéria adóterhének növelésével visszaeshet a belföldi turizmus, ami jelentősen ronthatja a hazai szállodaipar teljesítményét, foglalkoztatási pozícióját.

Csökkenni fog a munkáltatói hozzájárulás

Az MSZÉSZ pénteki közleménye szerint "megdöbbenve, s várható következményeit illetően aggodalommal" fogadta azt a bejelentést, hogy a cafetéria jelenleg 30,94 százalékos adóterhelése 2013. január 1-jével 51,17 százalékra emelkedik.

A munkáltatók az intézkedés következtében - a cafetéria adójának 2011. január 1-jével történt megemeléséhez hasonlóan - várhatóan csökkenteni fogják ennek a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják, ami erősen visszavetheti a 2012-ben bevezetett SZÉP-kártyák forgalmát, és különösen azok kereskedelmi szálláshelyeken történő felhasználását - hívja fel a figyelmet a szövetség. Emiatt visszaeshet a belföldi turizmus, ami éppen most kezdett növekedni, ez pedig jelentősen visszavetheti a válságból éppen kilábaló szállodaipart is.

A vesztesek a vidéki szállodák

A KSH adatai szerint idén az első nyolc hónapban az összes vendégéjszaka 43,4 százalékát - 4 millió 856 ezret magyar vendégek töltötték el a szállodákban. A belföldi vendégéjszakák száma először augusztusban haladta meg a külföldiekét, a múlt év azonos hónapjához képest pedig hat százalékkal növekedett.

Ennek 90,3 százaléka vidéki hotelekben jelent meg. Az üdülési csekkel (ÜCS) és SZÉP-kártyával való kifizetéseknek pedig a 91 százaléka került a Budapesten kívüli, főleg magyar tulajdonban lévő hotelekhez, és bevételük 23,6 százalékát adta - hívja fel a döntéshozók figyelmét a Szövetség.

A magyarországi szállodákban a hazai vendégek 2 milliárd 289 millió forintot Üdülési Csekkel (ÜCS), 4 milliárd 976 millió forintot pedig SZÉP-kártyával fizettek a KSH első nyolc havi adatai szerint. Sok olyan – elsősorban wellness – szálloda van, amelyek esetében az ÜCS+SZÉP kártya forgalom a szobákból származó árbevétel 50-70 százalékát is eléri, meghaladja. A túlkínálat miatt ezekben a szállodákban a legjobb az ár-érték arány: már 8000 forint/éj áron is wellnessezhetünk.

Ezt is ki kellett igazítani

Az NGM honlapján közzétett adatok szerint a SZÉP-kártya tulajdonosok száma augusztus végén meghaladta a 730 ezret. A SZÉP-kártyák három zsebébe összesen 56 milliárd 464 millió forintot töltöttek fel: a szállásadás alszámlára az összeg 26,9, a vendéglátás alszámlára 58, a szabadidő alszámlára 15,1 százalékát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be az újabb, 367 milliárd forintos jövő évi költségvetési kiigazítást, amelynek egyik eleme a béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsának 10 százalékról 27 százalékra emelése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG