<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
5 ázsiai és 5 európai nagyváros is szerepel azon a listán, amely azt a 12 helyet rangsorolja, ahol a legjobb a bevásárlás az egész világon. Budapest nincs a listán, de azért nem kell feltétlenül messzire utaznunk a top 12-es shopping-élményért.

A CNN nemrég összeállított egy listát a világ nagyvárosairól, ahová a leginkább érdemes elutazni egy jó bevásárlókörútra. Négy szempont alapján értékelték a városokat, szakértőket kérdeztek meg a világ minden részéről. Egyrészt vizsgálták a helyi tömegközlekedési viszonyokat, a takik árát és elérhetőségét, az utazgatáshoz szükséges időt. Megnézték azt is, milyen kedvezményeket kínálnak egy adott városban, milyenek a szezonális leértékelések, milyen az átlagos árszínvonal.

A harmadik értékelési szempont a változatosság volt: hányféle márka érhető el, milyen és mennyi bolt, áruház, butik vagy piac áll rendelkezésre. Negyedszer a vásárlói élményt igyekeztek felmérni: mennyire szép a város, milyenek a kirakatok és a bolti dekorációk, mennyire barátságos és hozzáértő a bolti személyzet, milyen étkezési és szálláslehetőségeket kínál az adott város. Ez alapján a következő végeredményt kapták:

A 12. helyre Szöul került, ahol a legmagasabb az egy főre eső hitelkártyás tranzakciók száma; a luxus mellett az olcsón elérhető helyi butikokat emelte ki a CNN.

A Myeongdong bevásárlóutca Szöülban.
Image credit: sepavo / 123RF Stock Photo

A 11. lett Milánó, elsősorban mint a divat világának egyik fővárosa.

Ilyen egy pláza Milánóban - a II. Viktor Emánuel passzázst Milánó szalonjának is nevezik.
Image credit: tomas1111 / 123RF Stock Photo

A 10. helyen Madrid végzett, a luxustermékeket itt kínálják az egyik legjobb áron a világban.

Ilyen Madrid bevárásló utcája télen, feldíszítve
Image credit: jiss / 123RF Stock Photo

Dubaj a 9. helyre került, a városban található a világ legnagyobb plázája - 2014. január 2-ától február elejéig tartják a Dubai Shopping Festival rendezvénysorozatot, ahol akár 70 százalékkal olcsóbban is vásárolhatnak a turisták.

A régi piac Dubajban
Image credit: philipus / 123RF Stock Photo

A 8. helyhez vagyunk a legközelebb, legalábbis földrajzilag: Bécsben ugyan nagyon korán zárnak az üzletek, de Európa talán legjobb árait is itt találta a CNN.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár legnagyobb regionális konkurense, a bécsi Rathaus előtt tartott karácsonyi vásár.
Image credit: sborisov / 123RF Stock Photo

A 7. Buenos Aires lett, főleg a kiváló minőségű bőrárukat emelték ki a felmérést készítők.

A Galerías Pacífico bevásárlóközpont a Florida street és a Cordoba Avenue sarkán.
Image credit: EcoSnap / 123RF Stock Photo

Hong Kong a 6. helyre került, ahol a boltokban már-már agresszív módon igyekeznek segíteni a vevőknek. Nagy pozitívum viszont az ár/érték-arány, felmérések szerint a vásárló turisták háromnegyede átlag fölötti mértékben volt elégedett azzal, amit a pénzéért kapott.

A Time Square bevásárlóközpont Hongkongban.
Image credit: saiko3p / 123RF Stock Photo

Párizs az 5. helyen végzett - a CNN röviden úgy összegzi a helyzetet, hogy a városban nem ruhát árulnak, hanem életstílust.

A Galeries Lafayette Párizsban, a Boulevard Haussmannon. 10 emeletnyi divat.
Image credit: nito500 / 123RF Stock Photo

A 4. helyre került a malajziai Kuala Lumpur. A világ 10 legnagyobb plázájából 3 itt található. Az árak a CNN szerint nem vészesek, a vásárlási élmény kiemelkedő, az akciók, vásárok időnként hónapokon át tartanak.

A Kuala Lumpur City Centre egy város a városban - a hatalmas bevásárlóközpont mellett a területen találhatóak a Petronas ikertornyok is.
Image credit: gracethang / 123RF Stock Photo

A dobogót elcsípte London: bár a taxi borzasztóan drága, a 3. helyet mégis a brit főváros kapta - ezzel Európa legjobb bevásárló-városa lett. Sehol máshol nincs ugyanis az öreg kontinensen ennyi bolt és ennyi nemzetközi és hazai márka.

Európa egyik legnagyobb áruháza a londoni Harrods.
Image credit: anizza / 123RF Stock Photo

A 2. helyre és egyben Ázsia csúcsára Tokió került. A vásárlókkal királyhoz méltóan bánnak, sok nyelven beszél a bolti személyzet, de a legnagyobb bevásárlóközpontokban személyre szabott tolmács-szolgálat is segít a pénzköltésben - és még egy saját tanácsadót is kaphatunk. A város igazi gasztronómiai mennyország, az árak pedig meglepően kedvezőek.

A turisták kedvelt tokiói célpontja a Ginza negyed - itt az összes luxusmárka megtalálható.
Image credit: sepavo / 123RF Stock Photo

A lista élén idén New York áll; itt megtalálható a divattörténelem minden korszaka, az összes nagy tervezőház üzlete - a változatosságra és a vásárlási élményre egyaránt a maximális 10 pontot kapta a város.

A Times Square New York egyik lefontosabb kereskedelmi csomópontja, a világ egyik legnagyobb gyalogosforgalmú útkereszteződése, egyesek szerint az Univerzum középpontja...
Image credit: gary718 / 123RF Stock Photo

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG