5p
A hegyoldalnak vezetett utasszállító őrült pilótája kapcsán felvetődik a kérdés, hogy juthat egy ember idáig, és hogy lehet kikerülni a jövőben az ebből adódó kockázatot. Ráadásul ez nem az első eset: több hasonló is történt, és az eltűnt maláj gépnél is erre utalnak az eddig feltárt információk.

Elsőre meglepő és hihetetlen, hogy valaki képes odáig eljutni, hogy visszaélve korlátlan légi hatalmával, meggyilkol 150 ártatlan embert, köztük gimnazistákat, mert épp olyan kedve van. Legalábbis egyelőre így néz ki: tettére más indíték nem látszik. Viszont kiderült, hogy korábban depressziós volt, ezzel kezelték is, és mégis pilóta lett.

Pilóta vagy űrhajós? Esetleg bukott a tőzsdén?

Itt lehet az első gond. Ugyan nem lehet minden pilóta olyan „superman”, mint az űrhajósok, de azért ha valaki ezt a pályát választja, és csak egyszer is felmerül pszichiátriai probléma, akkor jobb lenne eltanácsolni, nézzen más állás után. A pilótának szinte korlátlan a hatalma és a felelőssége a levegőben, ebbe csak kicsit is bizonytalan lelkivilágú embert bevenni nem lehet.

Az előző eseteknél ugyanakkor nem volt korábbi hasonló probléma, viszont az egyiknél komoly oka volt a pilótának az öngyilkosságra, amihez feltehetően olyan düh társult az egész világgal szemben, hogy tébolyult agya ezt egy tömeggyilkossággal gondolta kiélni. Ez a Silk Air esete, amelynek járatát a pilóta Indonézia fölött fordította zuhanórepülésbe. Ő nem lassan süllyedt, mint a mostani fickó, hanem függőlegesen, és a gravitáció erejét még meg is toldotta a motorok erejével, így hamar átlépte a hangsebességet, a gépből ekkor darabok szakadtak le, és persze rendkívül gyorsan leért. Ráadásul nem szárazföldre, hanem egy folyóba, így gyakorlatilag nyomok is alig maradtak utána.

Nos, itt az ok az volt, hogy a pilóta tőzsdeügyletbe keveredett az ázsiai válság idején, óriásit bukott, és dollárban milliós összeget követeltek rajta. Igen frusztráló lehetett, és felettesei nem feltétlenül tudtak erről, mert akkor valószínűleg szabadságra küldték volna, esetleg segítenek neki megoldást találni. Ez még a 2001-es bin Laden féle akciók előtt volt, amikor nem zárták még a pilótafülke ajtaját. Feltehetően ezért is döntött a függőleges és hangsebességet átlépő zuhanás mellett: a mosdóban lévő másik pilótának sem ideje, sem módja nem volt visszajutni és beavatkozni.

További esetek

Emellett még két eset volt a 2001-es események előtt, amely sok ember halálát okozta: az egyik 1994-ben Marokkóban történt, itt 44 embert vezetett az Atlasz-hegységnek a pilóta. A másik 1999 októberében történt egy egyiptomi gépen a New York-ból való felszállás után: ugyanúgy, mint most, mikor a kapitány kiment a kabinból, az első tiszt zuhanásba vitte a gépet. Itt, mivel az ajtó még nem volt zárva, visszatért a kapitány, és dulakodni kezdtek. Nem sikerült időben megfékezni az őrültet, a gép lezuhant, előtte még egy „allah akbar” kurjantás hallatszik a felvételen.

A közelmúltban két eset történt. Az egyik Namíbiában, ahol ez esetben a kapitány vezette földnek a járművet, míg az első tiszt ment ki (33 áldozat), a másik pedig a legrejtélyesebb eset, a maláj gép tavalyi eltűnése. Itt bizonyíték nincs, csak részleges adatok, amelyek valószínűsítik a hasonlóságot a mostani esettel.

A maláj tigris

A gép az utazómagasság elérése után eltűnt, vagyis úgy tűnik, minden kapcsolatot szándékosan szakítottak meg a fedélzeten. Az eltűnés után egy darabig ismert a gép útja, mivel katonai radarok észlelték, legalábbis amíg szárazföld fölött repült.  A gép a thai-maláj határon haladt, számtalanszor átlépve a két ország határát. Ezt egy elmélet szerint azért tette, hogy egyik ország se figyeljen fel rá, miután mindig csak igen rövid időre lépett a légterükbe. Ezután Penang szigete felé fordult, és ez az, ami igen gyanús: a kapitány erről a szigetről származott. A szigetnél három nagy kanyart hajtott végre, megdöntve a gépet, mintha jól akarná azt látni. Mintha meg akarta volna tekinteni szülőföldjét még egyszer, utoljára. Ez után se kép, se hang, egy műhold adatból azt vélelmezik, hogy még 4 órán át repült délnek.

A körülmények alapján nem kis esélye van, hogy itt is a pilóta, pontosabban a kapitány zakkant meg. Persze itt kérdés, hogy ilyen hosszú időn át az első tiszt vagy az utasok hogy nem tudtak valamit tenni. Nehéz elképzelni, hogy 4 órán át dörömbölnek az ajtón, ennyi idő alatt már akár szét is szedhetik annyira repülő belsejét, hogy eljutnak a kezelőszervekig. Persze erre is lehet egy magyarázat: a szülőföld-látogatás után a kapitány kieresztette a levegőt, délnek fordult, fél óra múlva mindenki megfulladt, a gép pedig az üzemanyag kifogytakor zuhant az óceánba, 3-4 ezer kilométerrel arrébb.

Ne zárkózhasson be

Ezek után az a kérdés, hogy lehet ezek közül az esetek közül minél többet megakadályozni akkor is, ha a pilótánál korábban semmilyen jele nem mutatkozik az elmezavarnak. Úgy tűnik, a legbiztosabb megoldás az, ha nem marad egyedül egy pilóta sem a fülkében, vagy ha igen, akkor ne legyen általa teljesen zárható ajtó. Most már kisebb veszélynek tűnik, hogy bin Laden embereihez hasonló alakok a pilótafülkében randalíroznak, 2001 óta nem is volt erre kísérlet. Ráadásul az azóta öntudatosabbá vált utasok még akkor is ártalmatlanná tehetik őket, egy hermetikusan elzárt őrült ellen viszont senki nem tud semmit tenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG