<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egyre több hazai család pihen, nyaral itthon és a bővülést már nem a SZÉP-kártya, hanem a jobb gazdasági helyzet ösztönzi - mondta az NGM államtitkára a turisztikai adatokat értékelve. Tavaly sikeréve volt a magyar turizmusnak, idén például az orosz piac megőrzése azért komoly feladatokat jelent majd.

Február 26-án, a Turizmus Kiállítás alatt mutatják be Magyarország új turizmus stratégiáját - jelentette be Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója azon a tájékoztatón, amelyen a hazai turisztikai ágazat tavalyi eredményét értékelték.

Nagyot ugrott a magyar turizmus

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint abszolút sikeréven van túl a hazai turisztikai ágazat: 2013-hoz képest Magyarországon 7,2 százalékkal több vendég 5,4 százalékkal több éjszakát töltött el, s a szállásdíj-bevételek ennél is jelentősebb, 12,4 százalékos mértékben növekedtek. Tavaly összesen 9,5 millió vendég 24,2 millió éjszakát töltött hazai vendéglátó-helyeken.

Az államtitkár szerint az a tény, hogy egyre több hazai vendég van a vendéglátóhelyeken, jól mutatja, hogy a gazdaság erősödik. A hazai turisták száma közel 10 százalékkal nőtt, míg az általuk a szálláshelyeken hagyott összeg csaknem 15 százalékos növekedést mutat. Esetükben erős volt a december is: a vendégéjszakák 10,1, a szállásdíj-bevételek 18,5 százalékos növekedést mutatnak. A magyar turisták a szállásokért 15,9 milliárd forint értékben SZÉP-kártyával fizettek, ami 3,9 százalékos növekedést jelent - azaz egyre többen már nem csak azért kelnek útra, mert ilyen cafeteria elemmel rendelkeznek.

A németek, az osztrákok és az oroszok

A külföldi turisták számában kettősség figyelhető meg: a külföldi vendégek száma csak 4,6 százalékkal nőtt, ám a vendégéjszakák növekedése csak 2,7 százalékos volt. Ugyanakkor a tőlük származó szállásdíj-bevétel bővülése itt is elérte a 11 százalékot.

A 10 legnagyobb küldő ország közül még mindig Németország vezet - 2 millió feletti vendégéjszakával -, ám ott tavaly szerény, 1,1 százalékos visszaesés volt tapasztalható a vendégéjszakák tekintetében. Ezzel kapcsolatban Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy itt kissé módosítanak a célpiacokon és nyitnak a fiatalabbak felé. A küldő országok listájának második helyén Ausztria, míg a harmadik helyen Oroszország áll.

Kevesebbet utaznak az oroszok

A Privátbankár kérdésére Glattfelder Béla kiválónak értékelte az elért eredményt annak a fényében, hogy a környező országokban 20-30 százalékkal is elmaradtak az orosz vendégek. A háború eltolódása és a rubel gyengülése ugyanakkor annak ellenére is feladatokat szab meg a hazai turisztikai vezetés elé, ha a felmérések azt mutatják, hogy az orosz vendégek továbbra is kedvelik Magyarországot, elsősorban a fürdőinket, kitüntetett helyen pedig Hévíz és környékét.

Tavaly csak a Ciprusra és Magyarországra utazó turisták száma nőtt az orosz idegenforgalmi hivatal adatai szerint - emlékeztetett Ruszinkó Ádám, aki szerint ennek ellenére mindent el kell követniük, hogy hazánk továbbra is vonzó kiutazási célpontja legyen az orosz turistáknak. Az elmúlt években dinamikusan nőtt az orosz vendégforgalom, akkor sem lehetünk majd elégedetlenek, ha 2015-ben nem érjük el a 2015-ös adatokat - jelezte Ruszinkó Ádám.

Tavaly a legjelentősebb bővülést egyébként a Szlovákiából (17,1%) és Csehországból (11%), valamint az Egyesült Államokból és Izraelből érkező (10,9-10,9%) érkező vendégek produkálták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG