Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Óbuda önkormányzata és a Schmidt Máriához köthető közalapítvány is erre kényszerült, mert a megbízottak nem tudják teljesíteni a vállalásaikat.

A koronavírus-járvány csapást mért minden üzleti tevékenységre, ideértve a szerződések teljesítését. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési dokumentációkban egyre másra bukkannak fel a folyamatban lévő kontraktusok módosításai, mivel a megváltozott feltételek miatt meghiúsult, vagy kérdésessé vált az eredeti határidők teljesítése.

Az elmúlt napokban két ilyen típusú korrekció került fel az európai uniós közbeszerzési oldalára. Az egyiket az Orbán-rendszer egyik fő ideológusához, Schmidt Máriához kötődő szervezet töltötte fel, a másikat pedig a politikai küzdőtér másik oldalán álló, nem kormánypártiak által vezetett III. kerületi önkormányzat hozta nyilvánosságra.

Utóbbi a helyi parkolási rendszer üzemeltetésére kötött szerződést volt kénytelen módosítani. A kormány a járvány második hulláma miatt november 4-én elrendelte az ingyenes parkolás visszaállítását, az intézkedés határidejét 2021. február 8.-ában állapította meg. Erre tekintettel az automaták szolgáltatási funkciója leállt, onnan jegyet nem lehet váltani.

Csakhogy – érvel a megrendelő önkormányzat – ettől függetlenül nem lehet állagmegóvás nélkül hagyni ezeket a készülékeket, hogy az újraindulásukkor zavartalan legyen a 170 parkoló-automata üzemeltetése. Ezért arról állapodott meg a szerződést – még 2015-ben, 120 hónapra – elnyerő, három cég alkotta cégcsoporttal, hogy november 4-től 40 százalékos díjat fizetnek az automaták karbantartásáért.

Amely az alábbiakban merül ki:

ápolás, gondozás, a gépek működőképességének , funkció-képességének felmérése érdekében végzett ellenőrzés, állapot- és tárgyfelügyelet, továbbá helyreállítás.

A módosítással automatánként havonta 25 ezer forintban részesül a megbízott, de mindez nem érinti a teljes szerződéses értéket, ami 1 759 500 000 forint a hatályos megállapodás szerint.

A három cég, amelyik megbízottként üzemelteti az automatákat:

  • DBM Banktechnikai és Kereskedelmi Kft.
  • Jumbo Log Járműgyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató kft.
  • Lövőház 2010 Kft.

Utóbbi cég tulajdonosáról, Zámbó Zsoltról a szabadeuropa.hu közölt riportot bő egy hónappal ezelőtt, bemutatva, hogy az érdekeltségei milyen beágyazottsággal rendelkeznek a fővárosi közszolgáltatási piacon. Hogy ezzel áll-e összefüggésben, vagy sem, azt nem tudjuk, mindenesetre a Lövőház tavaly 904 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett 153,3 millió forintos adózott eredménnyel zárt – az egy évvel korábbi 71,1 millió után.

Mint említettük, akad más, sürgőssé vált szerződésmódosítás is a pályázati tárakban. Erre kényszerült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek kuratóriumában ül mások mellett Schmidt Mária kormánybiztos is (Schmidt a ’30 éve szabadon’ emlékév koordinálásáért felel). A szerződés akkreditált továbbképzések előkészítéséről, megszervezéséről és lebonyolításáról szól, valamint a helyszínek, étkeztetés, oktatási kellékek biztosításáról, legalább 5000 fő részére. Azonban az idei teljesítést szakaszosan bár, de ellehetetlenítették a járvány miatt hozott kormányzati intézkedések. Ezért szükségessé vált a végteljesítési határidő kitolása 2021. november 30-ra. A megbízott ez esetben a Prekog Alfa Szolgáltató és Tanácsadó Kft. A szerződéses értéket – 787,4 millió forintot – ebben az esetben sem érinti a módosítás. A Prekog tavaly egyébként 1,392 milliárd forint nettó értékesítési árbevételre 743,3 millió forint adózott eredményt ért el. A cég és a közalapítvány elmélyült kapcsolatáról az Átlátszó közölt cikket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Ezek az ágazatok kapnak a kibővített bértámogatásból
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 08:18
A kormány péntek este közölte, hogy az újabb korlátozások miatt mely ágazatok kapnak majd a kibővített bértámogatásból.
Vállalat Indul a verseny a nettó zéró karbonkibocsátásért - élen az európai vállalatok
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:21
Elemzők szerint 2030-ra az összes vállalat csaknem egynegyede nettó zéró karbonkibocsátással rendelkezik majd. Az európai cégek élen járnak ezen a területen, de más térségek is egyre jobban felzárkóznak. 
Vállalat Garantiqa: az év végéig elérhető lesz a garanciaprogram
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 14:41
Egész évben elérhető marad a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 
Vállalat Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 15:03
Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara. 
Vállalat Tovább puhul a szigor az üzleti utazásoknál: újabb 4 kivételt nevezett meg Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 06:28
Eddig 13 EU-n kívüli ország volt a kivételek között, most újabb 4 ország került be azok közé, ahonnan 10 napos karantén nélkül térhetnek vissza a megfáradt üzleti utazók.
Vállalat Wizz Air: 3-4 év, mire visszatér az utasforgalom
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 2. 07:11
A Wizz Air vezérigazgatója szerint az emberek mobilitási igénye vissza fogja állítani az utazási kedvet, de sokkal inkább bízik a hosszú távú talpra állásban, mint a rövid távúban, úgy véli, a légiközlekedési iparág talán 2024-25-re jut újra a 2019-es szintre - írta a Magyar Nemzet kedden.
Vállalat Hiába a koronavírus, így is kimagasló lett az ALTEO 2020-as eredménye
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 08:44
Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.
Vállalat Kifocizhatják a sportfogadó-cégeket az angol labdarúgás szponzorai közül
Marosi Gergely | 2021. március 1. 05:17
A labdarúgás és a sportfogadás-hirdetések úgy vannak egymással, mint a borsó meg a héja. Már ameddig a törvényhozók úgy nem döntenek, hogy ezentúl csak héj nélküli borsót lehet árusítani. Az Egyesült Királyságban március végén fejezi be munkáját az a kormányzati munkacsoport, mely adatokat gyűjt a 2005-ös Szerencsejáték-törvény (Gambling Act) modernizációjához, érintve szerencsejáték és sport kapcsolatát. Elképzelhető, hogy kitiltják a szponzorok közül a sportfogadással foglalkozó cégeket akkor, amikor a koronavírus-járvány amúgy is lyukakat ütött a klubok költségvetésébe.
Vállalat Kkv-k ezrei kaptak a lehetőségen
MTI | 2021. február 27. 08:59
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette.
Vállalat Nagy autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 13:23
A külgazdasági és külügyminiszter facebookos élő videóban tájékoztatott az új autóipari beruházásról.
hírlevél