<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Gazdasági Versenyhivatal nem talált vizsgálatra okot adó körülményt annak kapcsán, hogy a Mészáros Lőrinc és a Keszthelyi Holding Zrt. által fele-fele arányban tulajdonolt Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. megpróbálja bekebelezni a már most is a közel 33 százalékos tulajdonában lévő CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-t.

A Gazdasági Versenyhivatal a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. feletti közvetlen egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódás tárgyában a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján igazolja, hogy az összefonódás-bejelentés alapján a törvény szerint vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn – tette közzé a GVH.

Az MNB még nem adott zöld jelzést Mészáros Lőrincék felvásárlási ajánlatára. Fotó: MTIAz MNB még nem adott zöld jelzést Mészáros Lőrincék felvásárlási ajánlatára. Fotó: MTI

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. egy hete, július 7-én jelentette be a Versenyhivatalnak, hogy közvetlen egyedüli irányítást szerezne a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. felett.

A Hungarikum jelenleg a CIG 32,9 százalékos tulajdonosa, s június 19-én nyilvános vételi ajánlatot tett a biztosító még nála nem lévő többi részvényére. 327 forintot adnának a papírért, amely ma a Budapesti Értéktőzsdén 317 forintos árfolyamon zárt. A tájékoztatás szerint a CIG papírjainak 3 havi súlyozott átlagára 326,5378 forint volt, míg az egy részvényre jutó saját tőke 147,21 forintot tett ki. A törvény szerint az ajánlati árnak e két összeg magasabbikát meg kell haladnia, így határozták meg a 327 forintot.

A Hungarikum Kft. felét Mészáros Lőrinc, a másik felét a Keszthelyi Holding Zrt. birtokolja, utóbbi egyedüli tulajdonosa a névadó, Keszthelyi Erik. A Hungarikum 2020. szeptember 24-én állapodott meg az ugyancsak Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-vel, hogy utóbbitól megvásárolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő 23 466 020 darab részvényt. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte is, amire azért volt szükség, mert a Hungarikum átlépni készült a törvényben nevesített 20 százalékos határértéket.

A Hungarikum az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert a hazai független biztosítási ügynökök piacán, azon közel 6,5 milliárd forintos nettó árbevételével immár a második legnagyobb hazai szereplő. Közel 4 milliárdos adózott nyereségéből 3 milliárd forintot osztalékként kivettek a tulajdonosok, akikre tehát fejenként 1,5-1,5 milliárd jutott.

A CIG feletti teljes irányítás megszerzése ahhoz lenne fontos a Hungarikumnak, hogy a 2023 közepéig egyesülő három nagybankot, a Budapest Bankot, az MKB Bankot és a Takarékbankot összefogó Magyar Bankholding – amelynek legnagyobb tulajdonosa ugyancsak Mészáros – tetemes, mintegy 1,9 milliós, zömében lakossági ügyfélköréből minél többnek tudjon CIG-es biztosítást értékesíteni.

Az idén az első negyedévben a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. adózott eredménye 383 millió forintra nőtt a tavalyi év azonos időszakában mért 243 millió forint nyereség után. A csoport teljes átfogó jövedelme 67 millió forint veszteség volt január-márciusban az egy évvel korábbi 1,18 milliárdos mínusszal szemben. A saját tőkéje a 2020 végi 13,894 milliárd forintról 13,795 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. A saját tőke változását a teljes átfogó jövedelem 67 millió forintos veszteségének elszámolása és a visszavásárolt saját részvények összege (mínusz 32 millió forint) okozta.

Azért volt szükség arra, hogy a Hungarikum bejelentse a CIG-gel tervezett összefonódását a GVH-nál, mert "a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. és vállalkozáscsoportja a biztosításközvetítői piacon aktív, míg a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és általa irányított vállalkozás széles körben kínálnak élet és nem élet ági biztosítási termékeket magánszemélyek és vállalati ügyfelek részére" – olvasható a Versenyhivatal honlapjára egy hete feltett hivatalos indoklásban.

A CIG bekebelezéséhez azonban még az MNB áldása is szükséges, mivel a jegybank a nyilvános vételi ajánlattételt június 29-én felfüggesztette.

Márpedig ez a felfüggesztés még mindig érvényes – közölte a GVH mai döntését a Budapesti Értéktőzsde honlapján ismertető közleményében a CIG igazgatósága. Egyúttal üzent is az MNB-nek, miszerint "a GVH ma megkapott döntésének közlése mellett az Ajánlatra vonatkozó tájékoztatásával hozzájárulhat az Ajánlat és az abban foglalt egyes feltételek egyenszilárdságú részvényesi megértéséhez".

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG