<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvad tulajdonosába, a Keszthelyi Holding Zrt.-be. Utóbbi kizárólagos gazdája az a Keszthelyi Erik, aki Mészáros Lőrinccel felesben birtokolja a hazai biztosításialkusz-piacon gőzerővel előretörő Hungarikum Kft.-t. A céges adatokból arra lehet következtetni, az összeolvadást az ihlette, hogy a vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik, szemben a befogadó holdinggal, amely egyre jobban hasít.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. 2021. szeptember 30-án beolvad a Keszthelyi Holding Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből.

Mindkét cég Keszthelyi Erikről kapta a nevét, aki 2015 januárjában alapította a Keszthelyi Holding Zrt.-t, fő tevékenységként vagyonkezelésre. Legfőbb vagyoneleme a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., amely a második Orbán-kormány 2010-es megalakulását követően fokozatosan egyre nagyobb szeletet hasított ki a piacból. S éves nettó árbevétele alapján mára már az osztrák OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft. mögött a második legnagyobb független biztosításközvetítő Magyarországon. Mint arról laptársunk beszámolt, a Hungarikum nettó árbevétele 2020-ban már a 6,5 milliárd forintot közelítette, ami több mint 2 milliárddal több a 2019-esnél, s 4 milliárddal a 2018-asnál.

De még nagyobb babérokra tör a Hungarikum, ezt jelzi, hogy tavaly megszerezte a CIG Pannónia-csoport közel egyharmadát. Közel két hete pedig nyilvános vételi ajánlatot is tett a többi részvényesnek.

Mely eljárást azonban a Magyar Nemzeti Bank – értékpapírpiaci felügyeleti mivoltában – felfüggesztette. A tőzsdei cég által közzétett hivatalos tájékoztatás jogi szaknyelvezetéből nehezen hámozható ki, mi is volt a felfüggesztés oka. Eszerint a „felügyelet előtt az Ajánlattevő kérelmére folyamatban lévő, a Céltársaságban és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ben (székhelye: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B. ép.) történő minősített befolyás megszerzésének engedélyezésével kapcsolatban indult eljárások (Bit. eljárások) – a Felügyelet meglátása szerint – az Engedélyezési eljárással szorosan összefüggenek”. Annyi tudható, hogy ez a bizonyos Bit. eljárás a biztosítási törvény szerinti eljárásra utal, de hogy pontosan mire, az nem derül ki.

Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.
Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.

A Hungarikumba Keszthelyi Erik mellé tulajdonosként 2018 márciusában nem más szállt be, mint a Mészáros-házaspár, ötven százalékos üzletrészt szerezve. Utóbbit ma már – a házaspár válása miatt – egyedül Mészáros Lőrinc birtokolja, miután Kelemen Beatrix Csilla 2020 júliusában kiszállt.

E kitérő után azonban térjünk vissza az alaphírhez, a két Keszthelyi-társaság összeolvasztásához. Aminek hivatalos indoka a cégközlönyben megjelent bejelentésből nem derül ki. A számokból azonban arra lehet következtetni, hogy azért kerül sor a frigyre szeptember 30-ától, mert – a 2011 februárjában eredetileg biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre útnak indított, ám 2015 áprilisától már alapvetően saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó – Keszthelyi Vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik. A 2020-as évét például közel 65 millió forintos mínusszal zárta, ami már meghaladta a mintegy 50 milliós nettó árbevételét. Ennek következtében annak 2018-ban még csaknem 425 milliós saját tőkéje az elmúlt év végére 289 milliósra olvadt.

Ezzel pont ellentétes pályát írt le a Keszthelyi Holding. A 2016-os vesztesége után következő években csak nyereséget termelt – egyre növekvő árbevétel mellett. Az öt évvel ezelőtti, közel 144 millióval szemben 2020-ban már 879 milliós forgalma közel 1,4 milliárdos profittal társult, aminek kövezkeztében a Keszthelyi Holding saját tőkéje a tavalyi év végén megközelítette a 900 milliót. A 2020-as profitot teljes egészében kivette Keszthelyi Erik, sőt még az eredménytartalékot is megcsapolta, így összességében 1,5 milliárd forintos osztalék ütötte a markát. Hajszálra ugyanannyi, mint amennyit a Hungarikumból is kivett, így összességében e két érdekeltsége révén Keszthelyi Erik 3 milliárd forinttal gyarapodott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az idén először bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé, 20,9 milliárd forintra taksált vagyona a 72. helyre volt elég.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvasztását követően a 2021. szeptember 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint a Keszthelyi Holding Zrt. mérlegfőösszege 1,9 milliárd forintra rúg majd. Befektetett eszközeinek értéke mintegy 1,1 milliárdot tesz ki, amely döntően tárgyi eszköz, a forgóeszközei pedig csaknem 780 milliót érnek. Saját tőkéje 863,5 millió lesz, vagyis valamennyivel kevesebb, mint a holding tavaly év végi ezen mutatója. Ez az 5 millión maradt jegyzett tőke mellett 315 milliós tőke- és 543,5 milliós eredménytartalékból tevődik össze. Az egyesült társaság valamennyivel több mint 1 milliárdos kötelezettséggel folytatja működését, amely teljes egészében rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes.

Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Nagy változást hozott a 2023-as év az Erstének
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 14:11
A szerkesztőségünknek is megküldött közlemény szerint idén már karbonsemlegesen működik az Erste Magyarországon.
Pénzügyi szektor MNB: a magyar bankrendszer sokk-ellenálló
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 14:21
Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve egy csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Pénzügyi szektor Örülhet az Orbán-rendszer, megint sokan vettek állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 12:17
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG