<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvad tulajdonosába, a Keszthelyi Holding Zrt.-be. Utóbbi kizárólagos gazdája az a Keszthelyi Erik, aki Mészáros Lőrinccel felesben birtokolja a hazai biztosításialkusz-piacon gőzerővel előretörő Hungarikum Kft.-t. A céges adatokból arra lehet következtetni, az összeolvadást az ihlette, hogy a vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik, szemben a befogadó holdinggal, amely egyre jobban hasít.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. 2021. szeptember 30-án beolvad a Keszthelyi Holding Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből.

Mindkét cég Keszthelyi Erikről kapta a nevét, aki 2015 januárjában alapította a Keszthelyi Holding Zrt.-t, fő tevékenységként vagyonkezelésre. Legfőbb vagyoneleme a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., amely a második Orbán-kormány 2010-es megalakulását követően fokozatosan egyre nagyobb szeletet hasított ki a piacból. S éves nettó árbevétele alapján mára már az osztrák OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft. mögött a második legnagyobb független biztosításközvetítő Magyarországon. Mint arról laptársunk beszámolt, a Hungarikum nettó árbevétele 2020-ban már a 6,5 milliárd forintot közelítette, ami több mint 2 milliárddal több a 2019-esnél, s 4 milliárddal a 2018-asnál.

De még nagyobb babérokra tör a Hungarikum, ezt jelzi, hogy tavaly megszerezte a CIG Pannónia-csoport közel egyharmadát. Közel két hete pedig nyilvános vételi ajánlatot is tett a többi részvényesnek.

Mely eljárást azonban a Magyar Nemzeti Bank – értékpapírpiaci felügyeleti mivoltában – felfüggesztette. A tőzsdei cég által közzétett hivatalos tájékoztatás jogi szaknyelvezetéből nehezen hámozható ki, mi is volt a felfüggesztés oka. Eszerint a „felügyelet előtt az Ajánlattevő kérelmére folyamatban lévő, a Céltársaságban és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ben (székhelye: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B. ép.) történő minősített befolyás megszerzésének engedélyezésével kapcsolatban indult eljárások (Bit. eljárások) – a Felügyelet meglátása szerint – az Engedélyezési eljárással szorosan összefüggenek”. Annyi tudható, hogy ez a bizonyos Bit. eljárás a biztosítási törvény szerinti eljárásra utal, de hogy pontosan mire, az nem derül ki.

Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.

A Hungarikumba Keszthelyi Erik mellé tulajdonosként 2018 márciusában nem más szállt be, mint a Mészáros-házaspár, ötven százalékos üzletrészt szerezve. Utóbbit ma már – a házaspár válása miatt – egyedül Mészáros Lőrinc birtokolja, miután Kelemen Beatrix Csilla 2020 júliusában kiszállt.

E kitérő után azonban térjünk vissza az alaphírhez, a két Keszthelyi-társaság összeolvasztásához. Aminek hivatalos indoka a cégközlönyben megjelent bejelentésből nem derül ki. A számokból azonban arra lehet következtetni, hogy azért kerül sor a frigyre szeptember 30-ától, mert – a 2011 februárjában eredetileg biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre útnak indított, ám 2015 áprilisától már alapvetően saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó – Keszthelyi Vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik. A 2020-as évét például közel 65 millió forintos mínusszal zárta, ami már meghaladta a mintegy 50 milliós nettó árbevételét. Ennek következtében annak 2018-ban még csaknem 425 milliós saját tőkéje az elmúlt év végére 289 milliósra olvadt.

Ezzel pont ellentétes pályát írt le a Keszthelyi Holding. A 2016-os vesztesége után következő években csak nyereséget termelt – egyre növekvő árbevétel mellett. Az öt évvel ezelőtti, közel 144 millióval szemben 2020-ban már 879 milliós forgalma közel 1,4 milliárdos profittal társult, aminek kövezkeztében a Keszthelyi Holding saját tőkéje a tavalyi év végén megközelítette a 900 milliót. A 2020-as profitot teljes egészében kivette Keszthelyi Erik, sőt még az eredménytartalékot is megcsapolta, így összességében 1,5 milliárd forintos osztalék ütötte a markát. Hajszálra ugyanannyi, mint amennyit a Hungarikumból is kivett, így összességében e két érdekeltsége révén Keszthelyi Erik 3 milliárd forinttal gyarapodott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az idén először bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé, 20,9 milliárd forintra taksált vagyona a 72. helyre volt elég.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvasztását követően a 2021. szeptember 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint a Keszthelyi Holding Zrt. mérlegfőösszege 1,9 milliárd forintra rúg majd. Befektetett eszközeinek értéke mintegy 1,1 milliárdot tesz ki, amely döntően tárgyi eszköz, a forgóeszközei pedig csaknem 780 milliót érnek. Saját tőkéje 863,5 millió lesz, vagyis valamennyivel kevesebb, mint a holding tavaly év végi ezen mutatója. Ez az 5 millión maradt jegyzett tőke mellett 315 milliós tőke- és 543,5 milliós eredménytartalékból tevődik össze. Az egyesült társaság valamennyivel több mint 1 milliárdos kötelezettséggel folytatja működését, amely teljes egészében rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos