<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvad tulajdonosába, a Keszthelyi Holding Zrt.-be. Utóbbi kizárólagos gazdája az a Keszthelyi Erik, aki Mészáros Lőrinccel felesben birtokolja a hazai biztosításialkusz-piacon gőzerővel előretörő Hungarikum Kft.-t. A céges adatokból arra lehet következtetni, az összeolvadást az ihlette, hogy a vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik, szemben a befogadó holdinggal, amely egyre jobban hasít.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. 2021. szeptember 30-án beolvad a Keszthelyi Holding Zrt.-be – derül ki a legfrissebb cégközlönyből.

Mindkét cég Keszthelyi Erikről kapta a nevét, aki 2015 januárjában alapította a Keszthelyi Holding Zrt.-t, fő tevékenységként vagyonkezelésre. Legfőbb vagyoneleme a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., amely a második Orbán-kormány 2010-es megalakulását követően fokozatosan egyre nagyobb szeletet hasított ki a piacból. S éves nettó árbevétele alapján mára már az osztrák OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft. mögött a második legnagyobb független biztosításközvetítő Magyarországon. Mint arról laptársunk beszámolt, a Hungarikum nettó árbevétele 2020-ban már a 6,5 milliárd forintot közelítette, ami több mint 2 milliárddal több a 2019-esnél, s 4 milliárddal a 2018-asnál.

De még nagyobb babérokra tör a Hungarikum, ezt jelzi, hogy tavaly megszerezte a CIG Pannónia-csoport közel egyharmadát. Közel két hete pedig nyilvános vételi ajánlatot is tett a többi részvényesnek.

Mely eljárást azonban a Magyar Nemzeti Bank – értékpapírpiaci felügyeleti mivoltában – felfüggesztette. A tőzsdei cég által közzétett hivatalos tájékoztatás jogi szaknyelvezetéből nehezen hámozható ki, mi is volt a felfüggesztés oka. Eszerint a „felügyelet előtt az Ajánlattevő kérelmére folyamatban lévő, a Céltársaságban és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-ben (székhelye: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 11. B. ép.) történő minősített befolyás megszerzésének engedélyezésével kapcsolatban indult eljárások (Bit. eljárások) – a Felügyelet meglátása szerint – az Engedélyezési eljárással szorosan összefüggenek”. Annyi tudható, hogy ez a bizonyos Bit. eljárás a biztosítási törvény szerinti eljárásra utal, de hogy pontosan mire, az nem derül ki.

Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.Mészáros Lőrinc tulajdonostársa, Keszthelyi Erik (képünkön) racionalizál. Fotó: Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.

A Hungarikumba Keszthelyi Erik mellé tulajdonosként 2018 márciusában nem más szállt be, mint a Mészáros-házaspár, ötven százalékos üzletrészt szerezve. Utóbbit ma már – a házaspár válása miatt – egyedül Mészáros Lőrinc birtokolja, miután Kelemen Beatrix Csilla 2020 júliusában kiszállt.

E kitérő után azonban térjünk vissza az alaphírhez, a két Keszthelyi-társaság összeolvasztásához. Aminek hivatalos indoka a cégközlönyben megjelent bejelentésből nem derül ki. A számokból azonban arra lehet következtetni, hogy azért kerül sor a frigyre szeptember 30-ától, mert – a 2011 februárjában eredetileg biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre útnak indított, ám 2015 áprilisától már alapvetően saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó – Keszthelyi Vagyonkezelő évek óta veszteségesen működik. A 2020-as évét például közel 65 millió forintos mínusszal zárta, ami már meghaladta a mintegy 50 milliós nettó árbevételét. Ennek következtében annak 2018-ban még csaknem 425 milliós saját tőkéje az elmúlt év végére 289 milliósra olvadt.

Ezzel pont ellentétes pályát írt le a Keszthelyi Holding. A 2016-os vesztesége után következő években csak nyereséget termelt – egyre növekvő árbevétel mellett. Az öt évvel ezelőtti, közel 144 millióval szemben 2020-ban már 879 milliós forgalma közel 1,4 milliárdos profittal társult, aminek kövezkeztében a Keszthelyi Holding saját tőkéje a tavalyi év végén megközelítette a 900 milliót. A 2020-as profitot teljes egészében kivette Keszthelyi Erik, sőt még az eredménytartalékot is megcsapolta, így összességében 1,5 milliárd forintos osztalék ütötte a markát. Hajszálra ugyanannyi, mint amennyit a Hungarikumból is kivett, így összességében e két érdekeltsége révén Keszthelyi Erik 3 milliárd forinttal gyarapodott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az idén először bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé, 20,9 milliárd forintra taksált vagyona a 72. helyre volt elég.

A Keszthelyi Vagyonkezelő Kft. beolvasztását követően a 2021. szeptember 30-ai keltezésű vagyonmérleg-tervezet szerint a Keszthelyi Holding Zrt. mérlegfőösszege 1,9 milliárd forintra rúg majd. Befektetett eszközeinek értéke mintegy 1,1 milliárdot tesz ki, amely döntően tárgyi eszköz, a forgóeszközei pedig csaknem 780 milliót érnek. Saját tőkéje 863,5 millió lesz, vagyis valamennyivel kevesebb, mint a holding tavaly év végi ezen mutatója. Ez az 5 millión maradt jegyzett tőke mellett 315 milliós tőke- és 543,5 milliós eredménytartalékból tevődik össze. Az egyesült társaság valamennyivel több mint 1 milliárdos kötelezettséggel folytatja működését, amely teljes egészében rövid lejáratú, azaz egy éven belül esedékes.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Pénzügyi szektor Orbán Viktor veje cégének már bankja is lesz
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 11:55
A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.
Pénzügyi szektor A kamatstop jól belerondíthatott a bankok 2021-es évébe
Csabai Károly | 2021. december 27. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni a lapunk körkérdésére még az Orbán-kormány újabb piactorzító, egyértelműen választási kampányfogásnak tekinthető intézkedése előtt adott évértékelő válaszaikból. Azok szerint ugyanis a nehézségek, mint a hitelmoratórium, az MNB-kamatemelések és a járványhullámok ellenére az OTP, a K&H, az Erste, valamint a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank egyesülését előkészítő Magyar Bankholding összességében sikeresként értékelte az idei évét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló