2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Infotörvény változásának köszönhetően megfelelő belső szabályozással könnyebben küldhetnek személyes adatokat harmadik országba a multik.

Október 1-jén lép hatályba az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló Infotörvény módosítása.

A jelenlegi szabályozás szerint személyes adat kizárólag akkor továbbítható harmadik országba, ha ahhoz az érintett kifejezetten hozzájárul, vagy ha biztosított az átadott személyes adatok megfelelő szintű védelme. Ez utóbbi témakört érinti a módosítás - magyarán az érintett magánszemélyek hozzájárulása nélkül is könnyebben, de biztonságosan továbbíthatóak lesznek a személyes adatok.

Jöhet az újfajta adatvédelmi szabályzat

A Deloitte Legal összeállítása szerint a kötelező szervezeti szabályozás (binding corporate rules, BCR) olyan kötelezettségvállalás, amelyben egy multinacionális vállalatcsoport tagjai vállalják, hogy adatkezelési gyakorlatuk során minden országban – így az EGT területén kívül működő tagvállalatoknál is – biztosítják az Európai Unió normáinak megfelelő szintű adatvédelmet. Egy BCR tartalmilag tulajdonképpen egy komplex, egész vállalatcsoportra kiterjedő adatvédelmi szabályzat, ami meghatározza, milyen adatokat és hogyan kezel a társaság, valamint rendezi az adatvédelem és adatbiztonság érdekében alkalmazott szabályokat és ezek biztosításának garanciáit az adattovábbítás során.

Lesz vele adminisztráció, de aztán könnyebb és olcsóbb

Ha a vállalatcsoporton belül létezik BCR, az lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy az általa kezelt személyes adatokat harmadik országba, tehát az EGT területén kívülre továbbítsa anélkül, hogy ahhoz az érintett magánszemélyek kifejezett hozzájárulásukat adták volna - írja a Deloitte Legal.

A BCR alkalmazása a megfelelő szintű védelem biztosításának lehetséges körét bővíti októbertől. A BCR-eket magyarországi alkalmazásuk előtt minden esetben engedélyeztetni kell majd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal - akkor is, ha már van alkalmazott BCR a vállalatcsoporton belül, amit más tagállamban engedélyeztek - írja a Deloitte. Első körben tahát igényel némi plusz adminisztrációt a bevezetése, a későbbiekben azonban megkönnyítheti és olcsóbbá teheti az adattovábbítások rendszerét.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG