BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. február 16. 12:55

A közösségi oldal az appjait használja fel lokációkövetésre a rájuk potenciálisan veszélyesnek ítélt usereknél. A privát üzeneteket és a kommenteket is monitorozzák, egy egyszerű "fuck you, Zuckerberg" is elég ahhoz, hogy az ember a megfigyeltek listáján találja magát.

(Pixabay)

A Facebook folyamatosan monitorozza és követi azon felhasználók mozgását, akiket a cég biztonsági csapata a közösségi oldal dolgozóira és irodáira nézve potenciális fenyegetésként értékel, derül ki a CNBC cikkéből. A lokációkövetésre a vállalat a különböző appjait használja fel, de akár a privát üzeneteinket is átolvashatják, ha az appok nem szolgáltatnak elég pontos adatokat.

Listáznak

Az oldal biztonsági csapata 2008 óta heti frissülésű listát vezet a potenciálisan veszélyes userekről, a megfigyelendők névsorába (“Be On the Lookout”, BOLO-lista) fenyegető bejegyzésekkel, kommentekkel és üzenetekkel lehet bekerülni. A fenyegetéseknek nem kell meghatározott személy vagy Facebook-központ ellen irányulnia, lehetnek teljesen általános érvényűek is, a posztoló akkor is a listán találja magát. Ettől fogva ott virít a neve, a fényképe, az általános lokációja, egy rövid leírással együtt, mely megindokolja, miért került fel a BOLO-listára.

A listázás gyakorlatáról a Facebook egyik volt biztonsági szakembere beszélt a CNBC-nek, aki egy nagyjából egy évvel ezelőtti esetet hozott fel példaként. Eszerint 2018 elején egy user nyílt fenyegetést tett közzé az oldalon, mely nagyjából úgy hangzott, hogy "holnap mindenki megfizet" a Facebook egyik - a cikkben meg nem nevezett - európai irodájában. A vállalat észlelte a bejegyzést, ellenőrizte a felhasználó adatait, és megállapította, hogy az ugyanabban az országban él, mint ahol a fenyegetett iroda működik. A cég ezután értesítette a helyi hatóságokat, és az appjain keresztül maga is elkezdte követni a felhasználó mozgását.

Az okostelefonos lokációkövetés nem a Facebook sajátja: egy sor cég azon gazdagszik meg, hogy titokban minden lépésünket követi. Erről az iparággá hízott gyakorlatről bővebben itt írtunk.

A listára kerülés követelményei nem túl acélosak: nem kell hozzá hosszú, fröcsögő bejegyzéseket posztolni vagy e-maileket küldeni a Facebooknak, sok esetben elég az, ha valaki olyasmiket kommentel a CEO vagy helyettese nyilvános posztjaira, mint mondjuk "fuck Mark Zuckerberg / Sheryl Sandberg". De elég lehet egy generikus "fuck Facebook" is.

Nem csak külsősök landolnak a listán. Ha valakit kirúgnak a Facebook-tól, akkor egyes esetekben a (most már frissen ex-)kollégák kérik a biztonsági csapatot, hogy kövessék az illetőt, például akkor, ha az elbocsátott alkalmazott láthatóan nehezen viseli, hogy nem hosszabították meg a szerződését. Mások azért részesülnek kéretlenül a kiemelt bánásmódban, mert lopnak az irodából. A CNBC-nek három volt biztonságis is azt mondta, hogy majdnem minden kirúgott facebookos felkerül a listára, egyikük hozzátette: maga az eljárás "nagyon szubjektív" alapokon nyugszik. A listázás néha nagyon kínos szituációkat szül, előfordul, hogy a cég visszahív egy korábban kirúgott embert, aki aztán fennakad az iroda recepcióján: a biztonsági őrök nem engedik be, mert a BOLO szerint fenyegetést jelent a cégre.

Követnek

A lokációkövetéshez azonban csak akkor nyúl a cég, ha egy fenyegetés térben és/vagy időben nagyon specifikus, tehát a felhasználó megadja, melyik irodával és mikor tervez valamit. Akkor is beindul a követés, ha a fenyegető olyasvalaki, aki rendszeresen résztvesz facebookos rendezvényeken. Olyan is előfordul, hogy a követés egészen rövid lesz: például, ha a fenyegető egy európai irodáról posztol, de rögtön az első ellenőrzésnél kiderül, hogy amúgy, mondjuk, Kelet-Ázsiában van, akkor a művelet le is zárul, mert a biztonságiak nem valós fenyegetésre módosítják a bejegyzés megítélését.

A kínos esetek körét bővíti az a szituáció, amikor a Facebook a saját gyakornokai egy csapatát követte. 2017-ben a gyakornokok nem jelentkeztek be otthonról a cég rendszerébe, hogy dolgozzanak, a menedzserük pedig - egy volt biztonsági szakember elmondása szerint - egyszerűen aggódott, hogy mi lehet velük. Elkezdték a lokációkövetést, de semmi különösebben használhatót nem találtak - ekkor álltak neki átolvasni a privát üzeneteiket, melyből kiderült, hogy semmi bajuk, csak kempingezni mentek, tehát átverték a menedzsert.

A CNBC-nek további volt Facebook-alkalmazottak is megszólaltak, akik közül többen dermesztőnek, bigbrotheresnek bélyegezték ezt a biztonsági gyakorlatot, voltak azonban olyanok is, akik megalapozottnak látták azt, mondván az oldal alkalmas szélsőséges érzelmek felkorbácsolására, és ha a 2,7 milliárd felhasználó csupán egyszázad százaléka fenyegetőzik komolyan, már az is 270 ezer esetet jelent.

A Facebook szóvivője szerint az iparág standard eljárását alkalmazzák a fenyegetések felmérésében és a fenyegetők beazonosításában, azonban ezzel együtt komolyan veszik a magánszféra és a személyes adatok védelmét, és minden olyan állítás hamis, mely szerint a biztonsági csapat a gyakorlattal bármiféle határvonalat átlépett volna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vállalat Facebook

Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Vállalat Három cégéből 20 milliárdos osztalék hullott Mészáros Lőrinc ölébe
Székely Sarolta | 2020. május 29. 15:36
A felcsúti polgármester három nagyobb építő- és vasútipari cége hozta a kötelezőt. Sőt, a zászlóshajónak is tekinthető Mészáros és Mészáros Kft. még várakozáson felül is teljesített.
Vállalat Trump rendelettel bünteti a közösségi médiát, mert megsértődött a Twitterre
MTI | 2020. május 29. 09:18
Mark Zuckerberg azonnal az amerikai elnök mellé állt.
Vállalat Az Audi is kisöpörte a padlást, 700 milliárd forintot vittek haza
Király Béla | 2020. május 29. 06:16
Az Audi Hungária is közzétette a 2019-es gazdasági adatait, amelyből az derül ki, hogy az autógyártó vállalat magyarországi tevékenysége tovább erősödött. Érdekesség ugyanakkor, hogy a társaság nem csak a tavalyi eredményét, hanem annál jóval nagyobb összeget vett ki osztalékként.
Vállalat Töltse fel most még kedvezőbb feltételekkel dolgozói SZÉP-kártyáját!
Natív tartalom | 2020. május 28. 11:16
A megnövekedett keretösszeg és a csökkentett terhek idén még vonzóbbá teszik a dolgozói pihenőkártyát mind a cégek, mind a munkavállalók számára. 
Vállalat Új bioüzemanyag-gyár épül Dunaföldváron
MTI | 2020. május 27. 16:11
A Pannonia Bio Zrt. nyáron kezdi a finomító építését a telephelyén.
Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
Vállalat Nyáron megszűnik az állami felügyelet a Kartonpack felett
Székely Sarolta | 2020. május 27. 07:47
Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.
Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Friss
hírlevél