5p

A munkaerőpiac állandó változásokkal néz szemben Magyarországon is, reagálva a környező gazdasági és társadalmi hatásokra. A munkalehetőségek mennyisége és típusa, a munkaadók elvárásai és a munkavállalók igényei egyaránt fejlődnek. 

A munkaerőpiacon végbemenő folyamatokat több tényező befolyásolja, ami a Szeged munka linkre kattintva is megfigyelhető, hiszen manapság több olyan népszerű állásajánlattal lehet találkozni, amire 5-10 évvel ezelőtt egyáltalán vagy alig volt igény.

A Jooble álláskereső portál álláshirdetések aggregációjával foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a Jooble összegyűjti az interneten megtalálható álláshirdetéseket egy helyre. Elég egy keresőszót beírni, vagy megadni a munkavégzés helyét, de a részletes keresés több szűrőt is engedélyez, amivel még inkább személyre lehet szabni a találatokat. Így már nem szükséges oldalakon át keresni a megfelelő ajánlatot, hiszen a felhasználóbarát kialakításnak köszönhetően a Jooble még egyszerűbbé tette az álláskeresést.

Jooble: népszerű szakmák Magyarországon 2024-ben

A Jooble álláskereső portál kiemelt szereplője a hazai munkaerőpiaci folyamatnak, hiszen naprakész információkkal szolgál az álláskeresők számára, és segít a munkaadóknak gyorsabban megtalálni a megfelelő munkavállalókat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a 2024-es magyarországi munkaerőpiac jellemzőit, a legnépszerűbb szakmákat és a munkavállalók iránti elvárásokat.

Magyarországon 2024-ben több népszerű szakma és terület iránt érdeklődnek a munkavállalók és a munkáltatók:

1. Az állatorvoslás területe mint korábban is, idén szintén fontos szerepet tölt be.

2. Nemzetközi kapcsolatok szakértőkre továbbra is nagy szükség van, az álláslehetőségek különbözőek lehetnek: kereskedelmi manager, projekt koordinátor, nemzetközi befektetési szakértő, stb.

3. Mivel egyre nagyobb az igény arra, hogy az online térben megfelelően közvetítsük az információkat, a kommunikáció és médiatudomány végzettség is egyre több munkalehetőséget kínál.

Ne feledjük, hogy az idő múlásával egyre fontosabbá válik az online térben való jelenlét, ezért szinte minden szakmát és szolgáltatást online reklámoznak a cégek. Így a megfelelő technológiai tudás, az online trendek ismerete szinte minden szakmában nagy előnyt jelenthet. Érdemes szétnézni a Győr állás oldalon és megvizsgálni, milyen munkakörben milyen elvárásokat szabnak a munkáltatók.

4. A pszichológia területe szintén jelentős érdeklődést mutat, hiszen a mentális egészség fontossága egyre inkább felértékelődik, és a munkáltatók többsége igyekszik megfelelő pszichológiai támaszt nyújtani az alkalmazottaknak.

5. Az informatikus szakemberekre már 10 évvel ezelőtt is nagy szükség volt, de ez a tendencia 2024-ben még erősebb lesz, mint valaha.

Többek között a technológiai fejlődés hatására történnek ekkora változások a munkaerőpiacon is, hiszen a mesterséges intelligencia megjelenésével, akár egyéb szoftver használatával megváltoznak a munkavállalói szerepek (pl. gondoljunk csak a koronavírus-járványra, amikor a világ áttért az online munkavégzésre, persze azok, akiknél ez kivitelezhető volt. Ki gondolta volna korábban, hogy a kisiskolás gyermekek online tanulnak meg majd írni és olvasni?).

6. Természetesen a turizmus és a vendéglátás szférája továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország gazdaságában, hiszen az ország egy része a turizmus köré épül, és a nyári időszakban éli a csúcsát. Az idegenforgalom és a vendéglátás területén dolgozók számára nem csak Magyarországon, hanem külföldön is több lehetőség van: szállodákban, éttermekben és egyéb turisztikai szolgáltatóknál lehet elhelyezkedni.

A munkáltatók követelményei a munkavállalókkal szemben 2024-ben

Magyarországon 2024-ben az álláskeresés több szempontból is kihívásokkal teli lehet, hiszen a munkaerőpiacon történő változásokkal néha nehéz felvenni a ritmust.

Az álláskeresőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a munkáltatók milyen elvárásokkal rendelkeznek, és milyen követelményeket kell teljesíteni a munkahelyen. Az változatlan, hogy a releváns szakmai tapasztalatot részesítik előnyben a munkáltatók.

Pályakezdőként érdemes azokra a készségekre felhívni a figyelmet, amelyeket a tanulmányok során sajátítottál el: legyen az tudományos konferenciákon való részvétel, szakkörök vezetése, csapatmunka vagy egyéni problémamegoldó készség, stb. A munkáltatók számára nagy előnyt jelent, ha a munkavállaló képes önállóan dolgozni és gyorsan alkalmazkodni a változásokhoz.

Mire lehet még szükség 2024-ben álláskeresőként?

A megfelelő kommunikációs készség és a csapatmunkában való jártasság 2024-ben elengedhetetlen, legyen szó bármilyen munkakörről, de főleg azokban az esetekben, amikor a cégnél home office lehetőség van. A hibrid munkavégzés vagy a teljes távmunka kihívást jelenthet a munkáltatók és a munkavállalók számára is, hiszen nem hagyományos módon van szükség a vállalati kultúra megőrzéséhez és a csapatok közötti kommunikáció fenntartásához. Ha ilyen munkakörben szeretnél állást találni, érdemes tájékozódni az online kommunikációs lehetőségek használatáról, vagyis ismerd meg a népszerűbb kommunikációs csatornákat, amelyeket általában a cégek használnak (Zoom, Microsoft Teams, Slack, Skype, Discord, stb.).

Egy 2024-es felmérés szerint idén 20%-kal több az álláskereső, mint tavaly, ezért az álláskeresőknek és a munkáltatóknak egyaránt nagy figyelmet kell fordítaniuk a munkaerőpiaci változásokra, hogy hatékonyan tudjanak alkalmazkodni az új piaci igényekhez.


 

https://unsplash.com/photos/people-sitting-on-chair-in-front-of-table-while-holding-pens-during-daytime-KdeqA3aTnBY

(x)

Címkék: Vállalat
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
Vállalat "Ez másról szól, mint arról, hogy holnapra rózsaszínűre festjük az eget" – beszélgetés Tóth - Patai Krisztinával, a Waberer’s ESG-ért felelős vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 13:21
A tőzsdei vállalatok pénzügyi beszámolói mellé felsorakoznak a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az ezeket összefogó vállalatirányítás terén elért eredményeiket bemutató jelentések. Ezeket ma már megrendelőik és befektetőik is alaposan áttanulmányozzák – mondta Tóth - Patai Krisztina, a Waberer’s ESG-ért felelős igazgatója a lapunknak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a logisztikai iparágban miért különösen fontosak ezek a szempontok. Ahogy arról is, hogy az ESG-s tényezőknek való megfelelés nem kizárólag pénzkérdés.
Vállalat Nagyot harapott a kínai BYD a Teslába
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 14:07
A kínai autógyártó értékesítései 21 százalékkal nőttek a második negyedévben, felzárkózva a jórészt Kínában gyártott amerikai Tesla mögé.
Vállalat Új piacra tört be az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 17:13
Terjeszkedik a cég.
Vállalat Nagy vállalkozásba kezd a 4iG - Ursula von der Leyen szavai után
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 10:31
A magyar cég eddigi legnagyobb nemzetközi beruházására készül, együttműködésben a Telecom Egypt egyiptomi szolgáltatóval.
Vállalat Lezárult a Magyar Telekom részvény-visszavásárlása, vagy mégsem?
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 10:09
A távközlési társaság összesen 21 200 065 törzsrészvényt vásárolt vissza 22,3 milliárd forintért június 19. és 26. között - a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatása szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG