BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 7. 10:02

Kezdjük a jó hírrel: a finomítás erős teljesítményének köszönhetően a vártnál magasabb lett az idei első negyedévi adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (Ebitda). Az viszont rossz, hogy a készletátértékelési és pénzügyi ráfordításai nagyobb veszteséget okoztak a Molnak, mint arra a piac számított.

A Mol készlethatások kiszűrésével számított, január-március közötti 191,4 milliárd forintos Ebitda-ja 33 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét - derül ki a társaság ma reggel, a Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentéséből. De ami ennél is fontosabb: az összesített Ebitda 15,6 százalékkal lett magasabb az elemzők által vártnál. A pozitív meglepetés a finomítás-kereskedelem üzletág várt feletti teljesítményének köszönhető - mutat rá az Equilor Befektetési Zrt. elemzése -, míg a kutatás-termelés szegmens kissé alulteljesített.

A hazai energetikai multi adózott eredménye viszont a vártnál nagyobb, 48,4 milliárd forintos mínuszt mutatott, amit a forint első negyedévi jelentős gyengülése következtében elszámolt 88,8 milliárd forintos pénzügyi ráfordítás és a készletek 67 milliárd forintra rúgó átértékelése okozott.

Bizonytalan kilátások Bizonytalan kilátások

Ami az egyes üzletágakat illeti:

- A kutatás-termelés Ebitda-ja alacsonyabb lett a vártnál, 56,4 milliárd forint, ez éves szinten 29 százalékos csökkenés. Amit egyrészt a világpiaci kőolajár (közülük is a Mol által irányadónak tekintett északi-tengeri Brent) 21, valamint a gázár 30 százalékos csökkenése okozott. Másrészt az, hogy a napi kitermelési mennyiség közel 5 hordóval, 110,6 hordóra mérséklődött.

- A finomítás-kereskedelem készlethatásoktól tisztított Ebitda-ja 91,1 milliárd forintot tett ki, ami 135,8 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedéves értéket, és jóval magasabb lett a piaci konszenzus által várt 73,3 milliárdnál is. A készletek átértékelése 67 milliárdnyit rontott, ami így éves alapon 28,7 százalékkal lett alacsonyabb. Egy év alatt a finomított termékek értékesítése 5 százalékkal csökkent, a finomítói marzsok pedig 6,3 dollárra emelkedtek hordónként a tavalyi első negyedév 3,1 dollárjához képest. A petrolkémiai termékek árrése átlagosan 8 százalékkal volt alacsonyabb éves összehasonlításban.

- A gáz üzletág Ebitda-ja a magasabb értékesítési volumen és az alacsonyabb működési költség hatására éves viszonylatban19 százalékkal, 21,9 milliárd forintra nőtt, ez több mint 3 milliárddal több, mint amennyire a piac számított.

- A fogyasztói szolgáltatások 27 milliárd forintos Ebitda-ja 8,6 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, ez is valamennyivel megverte a piaci várakozásokat. Ne feledjük: a koronavírus márciusban az akkor még alapvetően nem az otthonaikba visszahúzódó embereket még inkább bespájzolásra késztette a kiskereskedelmi készletekből, ezekből profitáltak a Mol Fresh Cornerei, amelyek egy év alatt 11-gyel, az idei első negyedév végére 888-ra nőttek.

Vegyes kilátások

A Mol kilátásait ronthatja, hogy a kutatás-termelésben nehézségei adódtak Pakisztánban, ami miatt a mező kitermelése átmenetileg 50 százalékra csökkent. Áprilisban 70-75 százalékos kihasználtság mellett működtek a cég finomítói, ez májustól a korlátozó intézkedések feloldásával párhuzamosan növekedhet. Ugyanakkor e hónaptól a 9 dollár feletti finomítói marzsok jelentős visszaesése várható.

A cég benzinkutjainak üzemanyagforgalma 35-40 százalékkal csökkent áprilisban, mely hónapban már ennél is nagyobb visszaesés következett be a Fresh Cornerek forgalmában, igaz, az elmúlt napokban már fokozatos javulás volt megfigyelhető.

Az idei évre továbbra sem fogalmazott meg eredményvárakozást a vezetőség, az osztalék kifizetésének újratárgyalására pedig a külső környezet stabilizálódását követően kerülhet sor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A CIG Pannónia Biztosító kivonul Lengyelországból
MTI | 2020. június 3. 18:08
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) eladja a lengyel fuvarozói szakmai felelősségbiztosítás üzletágát állomány-átruházás keretében - közölte a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a tőzsde honlapján szerdán.
Vállalat Milliárdok jártak 143 ezer munkahely megmentéséért
Kollár Dóra | 2020. június 3. 17:51
A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezte, hogy újabb forrásokat fog kérni a kormánytól. Összegyűjtöttük, hogy mely cégek vehették át eddig a támogatói okiratokat.
Vállalat Koronavírus előtti szárnyalás a Wizz Airnél
MTI | 2020. június 3. 14:08
Több mint kétszeresére nőtt a diszkont légitársaság adózott eredménye a március 31-ével zárult pénzügyi évben az előző évihez viszonyítva - derül ki a társaság honlapján nyilvánosságra hozott eredménykimutatásból.
Vállalat Miért viszik ki a pénzt Magyarországról az autógyártók?
Király Béla | 2020. június 2. 17:31
A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett, kifizetett osztalékként.
Vállalat A Gyurcsány-család a politikát választotta a biznisz helyett
Baka F. Zoltán | 2020. június 1. 15:47
Egyetlen jelentős tranzakció hozott izgalmat az egykori cégbirodalom megmaradt részében.
Vállalat Zsinórban második éve veszteséges Mészáros Lőrinc gigaberuházásra készülő vasútépítő cége
Baka F. Zoltán | 2020. május 31. 20:07
A minimum 750 milliárdos üzletre egyelőre még nem készült fel az RM International.
Vállalat Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre
MTI | 2020. május 31. 12:37
Aki akar, utazhat.
Vállalat Egyértelműen fickósabb, macsósabb lett Trump a sikeres SpaceX-kilövéstől
MTI | 2020. május 31. 08:17
"Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben", mondta az amerikai elnök a sikeres indítás után, majd hozzátette, hogy az USA nem is lesz második semmiben.
Vállalat Startupokat célozna meg Áder János klímavédelmi alapítványa  
Valkai Nikoletta | 2020. május 30. 19:55
40 millió forint keretösszeggel írtak ki pályázatot, a győztes is megvan.
Vállalat Hivatalos: bevette Debrecent a BMW
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 19:59
A BMW Group átvette és kifizette a leendő debreceni autógyárának a területét, az ingatlan tulajdonjogát megszerezte.
Friss
hírlevél