<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ez az év döntő lehet az USA-ban a marihuána legalizálása szempontjából, az eddigi 23 után újabbak engedélyezhetik az orvosi célú felhasználást, és a rekreációs célú fogyasztás is utat törhet. A döntő, hogy ősszel elnökválasztások lesznek, márpedig sok államban a többség már szíváspárti, és így szavazatok nyerhetők a legalizálással.

Több amerikai híroldal is írt a napokban arról, hogy 2016 a marihuána éve lehet az Amerikai Egyesült Államokban. Már az USA államainak közel fele, 23 engedélyezte legalább orvosi célokra a használatát. A Forbes szerint 2015-ben négy államban és a fővárosban, Washingtonban legalizálták, de 2016 újabb áttörést hozhat, mert sokan az elnökválasztáshoz kapcsolják a kérdést.

A Kongresszus előtt van egy törvény, amely megkönnyítené a marihuána egyes tagállamokban történő gyógyszerré nyilvánítását és például lehetővé tenné, hogy a bankok együttműködjenek marihuánával foglalkozó cégekkel. Könnyítené a növénnyel foglalkozó kutatásokat is. A sorsa kérdéses, egyelőre fektetik, de a közvélemény nyomására még előkerülhet.

Volt, amikor viccnek számított

A Forbes szerint további törvényjavaslatok is fekszenek a törvényhozás előtt, bár kérdéses, melyiknek lesz pozitív a fogadtatása. Ugyanakkor 13 olyan államot sorolnak fel, ahol a marihuána ügye az idén pozitív irányba mozdulhat el a jogszabályokban.

A Fool.com felemlegeti, hogy 1995-ben, amikor az USA egyetlen tagállamában sem volt legális a cannabis még orvosi célokra sem, a lakosság 25 százaléka volt csak a legalizálás mellett. A politikusok kerülték a témát, mint a tüzet, az „orvosi marihuána” kifejezés pedig viccnek számított.

Vagy nem tilos, vagy nem büntetik

Ma, 21 évvel később a legalizáció támogatása több mint 50 százalékos a lakosságon belül, 23 államban legalizálták legalább orvosi célokra, ezek közül négy államban pedig „rekreációs”, azaz pihenési, szórakozási céllal szabadon lehet használni (Oregon, Washington, Colorado, Alaska, valamint a fővárosi körzetben, Washington DC). Ezen kívül vannak még államok, ahol dekriminalizálták, azaz tilos, de nem büntetik, vagy csak enyhe mértékben.

Választások körül minden megtörténhet

A Fool.com tucatnyira teszi azon államok számát, ahol az őszi elnökválasztás környékén legalizációs lépések várhatók, bár a legtöbb államban ez még nem biztos. A rekreációs, tehát szabad felhasználás híveit is megcélozhatják hét államban.

Nevadában már biztosan lesz erről döntés, de valószínűleg Kalifornia, Vermont, Arizona, Michigan, Rhode Island és Ohio is csatlakozik, pedig ez utóbbiban egy hasonló kezdeményezés nemrég megbukott. Amint azonban hozzáteszik, választások környékén sok minden megtörténhet az USA-ban, nehéz kiszámítani a közhangulat változásait.

Papírjuk is lehet majd róla

Ami a gyógyászati célú felhasználást illeti, ennek gátja volt eddig, hogy nem vizsgálták meg elég alaposan a szer hatásait, mellékhatásait, az előírásos alapossággal, miképp a gyógyszerek hosszadalmas, néha sok éves tesztelésénél. Ezen a téren is változás várható, a tőzsdén is jegyzett GW Pharmaceuticals nemsokára közzéteszi cannabis-alapú gyógyszere, az Epidiolex vizsgálati eredményeit.

(A cég részvénye /NASDAQ:GWPH/ egyébként az utóbbi két évben 40 dollárról 120 dollár fölé emelkedett, majd 60 közelébe esett vissza. Ez azonban összefügghet a biotechnológiai részvények tündöklésével és bukásával is.)

Ennyien szívnak

A 24/7 WallSt oldal szerint 11 államban legalizálhatják a közeljövőben a marihuánát. Ezekben a legfontosabb közös vonás, hogy a szavazók között többségben vannak a pártolók, Connecticut-ban például 63 százalékuk van mellette.

Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint a 12 év feletti amerikaiak 12,3 százaléka szívott marihuánát. Az említett 11 államban azonban átlag feletti az arányuk, Rhode Island-en például 20 százalék. A pártolók szerint a szabályozás inkonzisztens: ha az amerikai felnőtteknek el lehet adni legálisan alkoholt, cigarettát, gyógyszereket, koffeint, akkor marihuánát miért nem?

Feszültségek a jogrendszerben

Inkonzisztens már az egész jogrendszer abban is, hogy az intézmények teljesen másképp ítélik meg a kérdést. Míg egyes államok tiltják, mások engedik, megint mások csak gyógyszerként, megint mások tűrik, addig a szövetségi állam szintjén továbbra is tiltott. Úgyhogy mielőtt az USA-ban füvezni támad kedve, azért olvassa el a Fehér Ház tájékoztatóját is...

Végül hallgassa meg a spanyol Ska-P együttes legalizációs dalát, amelyben nem egyszerűen büntetlenséget, de minőségi és olcsó anyagot is kérnek a népnek (angol szöveg itt).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló