TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ez az év döntő lehet az USA-ban a marihuána legalizálása szempontjából, az eddigi 23 után újabbak engedélyezhetik az orvosi célú felhasználást, és a rekreációs célú fogyasztás is utat törhet. A döntő, hogy ősszel elnökválasztások lesznek, márpedig sok államban a többség már szíváspárti, és így szavazatok nyerhetők a legalizálással.

Több amerikai híroldal is írt a napokban arról, hogy 2016 a marihuána éve lehet az Amerikai Egyesült Államokban. Már az USA államainak közel fele, 23 engedélyezte legalább orvosi célokra a használatát. A Forbes szerint 2015-ben négy államban és a fővárosban, Washingtonban legalizálták, de 2016 újabb áttörést hozhat, mert sokan az elnökválasztáshoz kapcsolják a kérdést.

A Kongresszus előtt van egy törvény, amely megkönnyítené a marihuána egyes tagállamokban történő gyógyszerré nyilvánítását és például lehetővé tenné, hogy a bankok együttműködjenek marihuánával foglalkozó cégekkel. Könnyítené a növénnyel foglalkozó kutatásokat is. A sorsa kérdéses, egyelőre fektetik, de a közvélemény nyomására még előkerülhet.

Volt, amikor viccnek számított

A Forbes szerint további törvényjavaslatok is fekszenek a törvényhozás előtt, bár kérdéses, melyiknek lesz pozitív a fogadtatása. Ugyanakkor 13 olyan államot sorolnak fel, ahol a marihuána ügye az idén pozitív irányba mozdulhat el a jogszabályokban.

A Fool.com felemlegeti, hogy 1995-ben, amikor az USA egyetlen tagállamában sem volt legális a cannabis még orvosi célokra sem, a lakosság 25 százaléka volt csak a legalizálás mellett. A politikusok kerülték a témát, mint a tüzet, az „orvosi marihuána” kifejezés pedig viccnek számított.

Vagy nem tilos, vagy nem büntetik

Ma, 21 évvel később a legalizáció támogatása több mint 50 százalékos a lakosságon belül, 23 államban legalizálták legalább orvosi célokra, ezek közül négy államban pedig „rekreációs”, azaz pihenési, szórakozási céllal szabadon lehet használni (Oregon, Washington, Colorado, Alaska, valamint a fővárosi körzetben, Washington DC). Ezen kívül vannak még államok, ahol dekriminalizálták, azaz tilos, de nem büntetik, vagy csak enyhe mértékben.

Választások körül minden megtörténhet

A Fool.com tucatnyira teszi azon államok számát, ahol az őszi elnökválasztás környékén legalizációs lépések várhatók, bár a legtöbb államban ez még nem biztos. A rekreációs, tehát szabad felhasználás híveit is megcélozhatják hét államban.

Nevadában már biztosan lesz erről döntés, de valószínűleg Kalifornia, Vermont, Arizona, Michigan, Rhode Island és Ohio is csatlakozik, pedig ez utóbbiban egy hasonló kezdeményezés nemrég megbukott. Amint azonban hozzáteszik, választások környékén sok minden megtörténhet az USA-ban, nehéz kiszámítani a közhangulat változásait.

Papírjuk is lehet majd róla

Ami a gyógyászati célú felhasználást illeti, ennek gátja volt eddig, hogy nem vizsgálták meg elég alaposan a szer hatásait, mellékhatásait, az előírásos alapossággal, miképp a gyógyszerek hosszadalmas, néha sok éves tesztelésénél. Ezen a téren is változás várható, a tőzsdén is jegyzett GW Pharmaceuticals nemsokára közzéteszi cannabis-alapú gyógyszere, az Epidiolex vizsgálati eredményeit.

(A cég részvénye /NASDAQ:GWPH/ egyébként az utóbbi két évben 40 dollárról 120 dollár fölé emelkedett, majd 60 közelébe esett vissza. Ez azonban összefügghet a biotechnológiai részvények tündöklésével és bukásával is.)

Ennyien szívnak

A 24/7 WallSt oldal szerint 11 államban legalizálhatják a közeljövőben a marihuánát. Ezekben a legfontosabb közös vonás, hogy a szavazók között többségben vannak a pártolók, Connecticut-ban például 63 százalékuk van mellette.

Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint a 12 év feletti amerikaiak 12,3 százaléka szívott marihuánát. Az említett 11 államban azonban átlag feletti az arányuk, Rhode Island-en például 20 százalék. A pártolók szerint a szabályozás inkonzisztens: ha az amerikai felnőtteknek el lehet adni legálisan alkoholt, cigarettát, gyógyszereket, koffeint, akkor marihuánát miért nem?

Feszültségek a jogrendszerben

Inkonzisztens már az egész jogrendszer abban is, hogy az intézmények teljesen másképp ítélik meg a kérdést. Míg egyes államok tiltják, mások engedik, megint mások csak gyógyszerként, megint mások tűrik, addig a szövetségi állam szintjén továbbra is tiltott. Úgyhogy mielőtt az USA-ban füvezni támad kedve, azért olvassa el a Fehér Ház tájékoztatóját is...

Végül hallgassa meg a spanyol Ska-P együttes legalizációs dalát, amelyben nem egyszerűen büntetlenséget, de minőségi és olcsó anyagot is kérnek a népnek (angol szöveg itt).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Nagy bajban van a vadászturizmus a koronavírus miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:08
Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a külföldi vadászok, mint az előző vadászidényben. A koronavírus-járvány azonban derékba törte az ágazat prosperitását - írja a Világgazdaság.
Vásárló Komoly bizonytalanságot hozhat az új törvény a kisebb magánrendelőknek
Natív tartalom | 2020. október 12. 15:59
A kedden váratlan gyorsasággal elfogadott, az egészségügy régóta húzódó kérdéseit rendező új jogszabály alapjaiban forgatta fel a szektort, a FoglaljOrvost.hu ezért a helyzet elemzésére meghívta a hazai magánszektor meghatározó szereplőit. Az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése vitán felül állóan szükséges volt, azonban az ehhez kapcsolódó feltételrendszer a hétvége óta borzolja az ágazat szereplőinek kedélyeit, legyen az közkórház vagy privát klinika vezetője, vagy az érdekképviseleti szervezetek egyike – hangoztatta több megszólaló is.
Vásárló Nagyot nőhet az étrendkiegészítők piaca a járványidőszakban
Márkázott tartalom | 2020. október 11. 10:29
Az étrend-kiegészítők piaca már a járvány előtt is dinamikusan fejlődött, 2017-ben 24 milliárd forintot költött a lakosság táplálék­kiegészítőkre, míg a vény nélkül kapható gyógyszerek piaca már akkor 124 milliárd forint árbevételt hozott. Az ember általában akkor kezd el ténylegesen figyelni az egészségére, amikor valamilyen problémával néz szembe, esetleg első kézből tapasztalt egy betegséget. 2020-ban valami hasonló történt, mivel egy nem várt járvány küldte az egész országot karanténba. Már a tavasz folyamán be kellett zárkóznunk a lakásokba, így nem csoda, hogy alig jutottunk hozzá a napfényhez, és ezzel más vitaminokhoz.  Bár a járványhelyzet folyamatosan változik, most átveszi a helyét az influenzajárvány, amitől talán idén tartanak a legtöbben. Sajnos az azonos tüneteket okozó vírust nem mindenki fogja tudni gyorsan azonosítani, és talán pont emiatt nem tudunk majd menni dolgozni. Nem véletlenül tűnik úgy, hogy az étrendkiegészítők napja éppen most érkezett el. Amikor ezekről a kiegészítőkről beszélünk, akkor sokan az edzőtermekre asszociálnak. Tény, hogy sokan plusz fehérje italokkal érnek el nagyobb hatást, azonban más tápanyagra is szüksége van a testünknek, ezek pedig a vitaminok.
Vásárló 47 éves rekord dőlt meg Ferihegyen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 8. 18:18
Az 1973-as szintre esett vissza az utasforgalom szeptemberben. 
Vásárló Halvány reménysugár: meg lehet fékezni az esztelen élelmiszerár-emelkedést?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. október 7. 06:05
Augusztus és a szeptember után októberben elmaradt a kétszámjegyű áremelkedés a hipermarketekben, és történelmi csúcsot sem hozott legfrissebb Árkosár-felmérésünk - így sem sokkal került kevesebbe az októberi nagybevásárlás 22 ezer forintnál. Továbbra is méregdrága az alma? Mennyiből lehet kihozni egy teázást? Megnéztük. 
Vásárló Tervek a jövőre
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 14:14
Ez a 2020-as év elég húzós volt már eddig is. És sajnos még mindig nincs vége. Talán mindannyian egyet értünk abban, hogy hosszú ideje a világtörténelem legrosszabb évét tapossuk. De az élet, mint sok más probléma ellenére, most sem állt meg, és nem is fog. Saját magunk, családunk és barátaink érdekében is igyekezzünk a jövőre koncentrálni. Ez nagy segítség mentálisan mindannyiunknak ebben a nehéz időszakban. Kisebb vagy nagyobb, közeli vagy távoli tervek kovácsolásával a lelki egyensúlyunkat újra megtalálhatjuk, és pozitív jövőképet tűzhetünk ki magunk elé.
Vásárló Hogyan csomagoljunk be egy raklapot?
Márkázott tartalom | 2020. október 5. 09:19
A tökéletes raklap nem csak a stabilitás és a biztonság szempontjából fontos, hanem a szállítási díjak miatt is. Ha a raklap jól van becsomagolva, akkor kevesebb helyet foglal el. A rosszul összeállított raklapok nem rakhatók egymásra, ezért sok szállító ebben az esetben külön díjat számít fel. Ebben a cikkben összeszedtük a helyes raklap-összeállítás és -csomagolás lépéseit. 
Vásárló Így válaszon csinos ruhát lányának!
Márkázott tartalom | 2020. október 4. 10:05
Minden anyukának mosolyt csal az arcára, mikor édes kis ruhácskába öltöztetheti a lányát. A döntést persze nem könnyű meghozni, amikor a boltok és a különböző weboldalak is tele vannak édesebbnél édesebb ruhákkal. Az Abel & Lula egy olyan márka, amely minden kislánynak és anyukának könnyen a szívébe lopja magát. Azonban minden esemény más-más ruhácskát követel meg, mi pedig most elárulunk minden fontos információt ahhoz, hogy a tökéleteset tudják kiválasztani!
Vásárló Antik hatású kerítés a legegyszerűbben
Márkázott tartalom | 2020. október 3. 13:41
Sokféle kerítéstípus közül választhat az, aki családi háza kerítését szeretné felépíteni vagy felépíttetni. Annyi variációs lehetőség van, hogy nem egyszerű a választás. Persze választhatunk úgy, hogy melyik tetszik, de vannak azért más szempontok is. Tartósság, gyors megvalósíthatóság, színválaszték, egyediség, hogy csak párat említsek a sok szempontból.  Sok esetben a vegyes anyaghasználat a célravezető, de ízlés kérdése, hogy ki milyen alapanyagokat használ. Ha antik hatású kerítést szeretnénk, akkor is sok lehetőségünk van, de megmutatjuk az egyik leggyorsabban felépíthetőt, legegyszerűbbet.
Friss
hírlevél