4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnál sokkal kevésbé emelkedő dohánytermékárak okozták a fő inflációs meglepetést a múlt hónapban a londoni elemzők szerint.

Ahogy arról a Privátbankár.hu is beszámolt, októberben 0,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció a szeptemberben mért 1,4 százalék után. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni befektetési és elemzőházak szakértői 1,2-1,4 százalékos előrejelzéseket adtak az októberi inflációra.

A vártnál sokkal kevésbé drágult a cigi

A keddi adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai közölték: számításaik szerint a várt és a tényleges inflációs ütem közötti különbségből 0,2 százalékpontnyi adódik a dohánytermékek árának a várakozásoknál sokkal kisebb emelkedéséből.

A ház elemzői szerint a dohányfélékre megállapított kiskereskedelmi árrés korábbi emelésének átszűrődő hatása a múlt hónapban megszűnt, és már nem valószínű, hogy a későbbiekben ez a hatás ismét megjelenik a fogyasztói árakban.

A 4cast szakértői szerint ez "tartós lefelé ható sokkot" jelent a következő tizenkét hónapra szóló inflációs előrejelzésekre.

Azért az olcsó tankolásról se feledkezzünk meg

Legutóbb 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció, a mutató értéke akkor 0,6 százalék volt. Mináry Borbála, a KSH szakértője az MTI-nek az adatközlés után elmondta: az üzemanyagok ára egy hónap alatt 4,7 százalékkal csökkent, ez önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztói árindexet.

A hazai elemzőket meglepte az adat

Év végéig további csökkenést várnak a magyar elemzők, az éves átlagos fogyasztói árindex 1,8 százalék körül alakul, vagyis bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt, így marad tere az alapkamat csökkentésének.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary elemzője szerint az élelmiszerek és dohánytermékek árainak alakulása mellett a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások árai azt jelezték, hogy a gazdaságban nincs különösebb keresleti inflációs nyomás, ami szintén hozzájárul a dezinflációs folyamathoz. Megjegyezte, hogy a többkörös rezsicsökkentés hatása egész évben hat a mutatóra, illetve míg tavaly ilyenkor komoly élelmiszerár-emelkedéssel szembesültek a fogyasztók, az idén ez a kedvezőbb időjárás és terméseredmények miatt sokkal mérsékeltebb.

3 százalékos alapkamatot látnak

Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint a meglepetést leginkább az élelmiszerárak emelkedésének markáns mérséklődése okozhatta, illetve a dohánytermékek árrésének emelése már túlnyomórészt megjelent a fogyasztói árindexben.

Suppan Gergely novemberben az októberihez hasonló, 0,9 százalékos inflációra számít, a háztartási energiaárak további 11,1 százalékos csökkentése decemberre 0,5 százalékra mérsékelheti az inflációt. A nemzetközi dezinflációs trendek szintén az inflációs nyomás további mérséklődését vetítik előre, az európai országokban az infláció szinte kivétel nélkül alulmúlta a várakozásokat - jegyezte meg.

Suppan szerint a jelenlegi árazások alapján a monetáris tanács 3,25 százalékig csökkentheti az alapkamatot, ami megfelel várakozásuknak is, de nem tartja kizártnak, hogy az alapkamat végül 3 százalékra csökken. Az alacsony hazai kamatszint a jövő év végéig fennmaradhat - fűzte hozzá.

Közel a nulla?

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy ebben az adatban a novemberi rezsicsökkentés hatása még nem látszik, az a decemberi árindexet további 0,8 százalékponttal csökkenti. Az infláció így az év végére nulla százalék közelébe süllyedhet.

Az alacsony áremelkedés a jegybankot további lazításra ösztönözheti, így az irányadó ráta 3 százalék alá süllyedhet az idei év végén vagy a jövő év elején. Az elemző szintén 1,8 százalékos éves átlagos inflációt vár 2013-ra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG