3p
A készpénzmentes fizetési megoldások egyre kelendőbbek világszerte. A bankkártyák és a mobiltelefonok hamarosan lecserélik az érméket és a bankjegyeket, ezzel a ténnyel manapság már jobb megbarátkozni. Rengetegen vannak még azonban olyanok, akik nem térnek át az újfajta fizetési módokra, és maradnak a jól bevált készpénznél. Értük is harcolnak a fizetési szolgáltatók, de az új piacok meghódításáért is sokan szállnak harcba.

Szakított az elektronikus fizetési szolgáltatásokat kínáló PayPal és a kereskedőóriás eBay. A felbontott szerződés értelmében a PayPal bármelyik másik e-kereskedelmi szolgáltatóval dolgozhat együtt, ahogy az eBay is implementálhat új fizetési módokat a rendszerébe.

A nagyreményű céget még 2002-ben vásárolta meg a növekvő eBay, akkor 1,5 milliárd dollárt adtak a PayPalért, egyes becslések szerint viszont ma eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

A döntés sokakat meglepett, főleg azért, mert a legtöbben azt hitték, hogy a két szolgáltató nagyon is jól megfér egymás mellett: a PayPal fizetési megoldásai felgyorsírják az eBay vásárlásait, így többet adhat el gyorsabban. A PayPal cserébe adatokat kap a vásárlókról és ezáltal fejlesztheti tovább a szolgáltatásait.

Az idők azonban változnak és a felgyorsult fejlődés ütemét nem feltétlenül tudta felvenni a nagy e-kereskedelmi platform, ami magával rántotta fizetési szolgáltatót is. Ezt a rabigát ledobva a PayPal gőzerővel koncentrálhat a fejlesztésekre, amire szüksége is van. Ganna Jevtusenko a PayPal kelet-közép-európai üzletfejlesztési vezetője a mobilfizetési jövőjéről és a konkurenciáról:

Vészes sebességgel fejlődnek azok a szolgáltatások, amelyeknek csak egy célja van: végleg leszámolni a készpénzes és a bankkártyás fizetéssel. A mobilfizetés egészen addig nem volt igazán a köztudatban, amíg az Apple ki nem dobta az új iPhone 6-ot, amivel már belekóstolhattak a vásárlók az érintéses fizetés új evolúciójába.

Na nem mintha ne lett volna korábban is elérhető ez a fizetés: a Near Field Communication (NFC) technológiával ellátott mobilok már régóta a piacon vannak, a Google pedig elindította a Wallet szolgáltatását, amely egy digitális pénztárcaként funkcionál, ám nem volt még biztonságos a rendszer és elsőre gyorsan megbukott.

Magyarország a mobilfizetés tekintetében igen jól áll: nem csak a mobiltelefonra van szükség a tranzakcióhoz, kell az üzletnek egy terminál is. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint nagyjából 38.000 terminálnál fizethetünk egyérintéssel, ami az összes terminál 42 százaléka.Ezeket az eszközöket 2020-ig alkalmassá kell tenni az egyérintéses fizetésre.

Azt, hogy valóban ebbe az irányba halad a jövő fizetési rendszere, kár tagadni. A kérdés igazából az: ki csípi meg a felhasználókat egy olyan egyszerű és biztonságos módszerrel, amely egy csapásra a mainstream, mindennapi felhasználások sorába repíti technológiát. Egyre többen kínálják fel ezeket a lehetőségeket és az üzletek is egyre nyitottabbnak tűnnek.

A PayPal nem csak a nagy techóriásokkal, az Apple-lel és a Google-lel harcol, hanem a bankkártya-kibocsájtókkal is. Szinte mindenki akar egy jókora szeletet több ezermilliárd dolláros tortából. A Mastercard is előállt már saját rendszerével a Samsunggal együttműködve, de ugyanígy tettek a telekommunikációs cégek, a bankok és független fejlesztők is.

A harc tehát egyre élesebb, a fogyasztónak pedig várhatóan egyre könnyebb. Azt, hogy ki kavarja fel legközelebb az ismeretlen vizeket a digitális fizetések tengerén még nagy kérdés, de esélyesnek tűnik, hogy a Microsoft is beszáll a pénztárcákért vívott harcba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG