3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A készpénzmentes fizetési megoldások egyre kelendőbbek világszerte. A bankkártyák és a mobiltelefonok hamarosan lecserélik az érméket és a bankjegyeket, ezzel a ténnyel manapság már jobb megbarátkozni. Rengetegen vannak még azonban olyanok, akik nem térnek át az újfajta fizetési módokra, és maradnak a jól bevált készpénznél. Értük is harcolnak a fizetési szolgáltatók, de az új piacok meghódításáért is sokan szállnak harcba.

Szakított az elektronikus fizetési szolgáltatásokat kínáló PayPal és a kereskedőóriás eBay. A felbontott szerződés értelmében a PayPal bármelyik másik e-kereskedelmi szolgáltatóval dolgozhat együtt, ahogy az eBay is implementálhat új fizetési módokat a rendszerébe.

A nagyreményű céget még 2002-ben vásárolta meg a növekvő eBay, akkor 1,5 milliárd dollárt adtak a PayPalért, egyes becslések szerint viszont ma eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

A döntés sokakat meglepett, főleg azért, mert a legtöbben azt hitték, hogy a két szolgáltató nagyon is jól megfér egymás mellett: a PayPal fizetési megoldásai felgyorsírják az eBay vásárlásait, így többet adhat el gyorsabban. A PayPal cserébe adatokat kap a vásárlókról és ezáltal fejlesztheti tovább a szolgáltatásait.

Az idők azonban változnak és a felgyorsult fejlődés ütemét nem feltétlenül tudta felvenni a nagy e-kereskedelmi platform, ami magával rántotta fizetési szolgáltatót is. Ezt a rabigát ledobva a PayPal gőzerővel koncentrálhat a fejlesztésekre, amire szüksége is van. Ganna Jevtusenko a PayPal kelet-közép-európai üzletfejlesztési vezetője a mobilfizetési jövőjéről és a konkurenciáról:

Vészes sebességgel fejlődnek azok a szolgáltatások, amelyeknek csak egy célja van: végleg leszámolni a készpénzes és a bankkártyás fizetéssel. A mobilfizetés egészen addig nem volt igazán a köztudatban, amíg az Apple ki nem dobta az új iPhone 6-ot, amivel már belekóstolhattak a vásárlók az érintéses fizetés új evolúciójába.

Na nem mintha ne lett volna korábban is elérhető ez a fizetés: a Near Field Communication (NFC) technológiával ellátott mobilok már régóta a piacon vannak, a Google pedig elindította a Wallet szolgáltatását, amely egy digitális pénztárcaként funkcionál, ám nem volt még biztonságos a rendszer és elsőre gyorsan megbukott.

Magyarország a mobilfizetés tekintetében igen jól áll: nem csak a mobiltelefonra van szükség a tranzakcióhoz, kell az üzletnek egy terminál is. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint nagyjából 38.000 terminálnál fizethetünk egyérintéssel, ami az összes terminál 42 százaléka.Ezeket az eszközöket 2020-ig alkalmassá kell tenni az egyérintéses fizetésre.

Azt, hogy valóban ebbe az irányba halad a jövő fizetési rendszere, kár tagadni. A kérdés igazából az: ki csípi meg a felhasználókat egy olyan egyszerű és biztonságos módszerrel, amely egy csapásra a mainstream, mindennapi felhasználások sorába repíti technológiát. Egyre többen kínálják fel ezeket a lehetőségeket és az üzletek is egyre nyitottabbnak tűnnek.

A PayPal nem csak a nagy techóriásokkal, az Apple-lel és a Google-lel harcol, hanem a bankkártya-kibocsájtókkal is. Szinte mindenki akar egy jókora szeletet több ezermilliárd dolláros tortából. A Mastercard is előállt már saját rendszerével a Samsunggal együttműködve, de ugyanígy tettek a telekommunikációs cégek, a bankok és független fejlesztők is.

A harc tehát egyre élesebb, a fogyasztónak pedig várhatóan egyre könnyebb. Azt, hogy ki kavarja fel legközelebb az ismeretlen vizeket a digitális fizetések tengerén még nagy kérdés, de esélyesnek tűnik, hogy a Microsoft is beszáll a pénztárcákért vívott harcba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG