<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Apple bocsánatot kér az iPhone-tulajdonosoktól, amiért cserben hagyta őket. Ahelyett, hogy szóltak volna az akkumulátor-csere szükségességéről, szép csendben lelassították a régi telefonjaikat a szoftverrel, így véve rá az embereket arra, hogy cseréljék le a készüléküket valami újra és drágára. A jövő hónaptól sokkal olcsóbbá teszik az akkucserét.
Fotó: EPA/Erik S. Lesser

Az Apple azt állítja: miattunk lassítja be a telefonokat

Ahogy öregszik egy iPhone, úgy lesz egyre lassabb - ezt eddig a legtöbben valamiféle természetes jelenségnek, a hardver (és a szoftver) elöregedésének tudták be, néhányan azonban szándékosságot véltek felfedezni mögötte. Az igazi meglepetés akkor jött, amikor kiderült: utóbbiaknak van igaza, és a cég ezt el is ismerte.

Persze az Apple azt állítja, nem azért teljesítenek az idő előrehaladtával egyre gyengébben a telefonjaik, hogy új készülékek vásárlására vegyék rá az embereket, hanem pont hogy a saját érdekükben védik a fogyasztókat. Ahogy ugyanis öregszik az akkumulátor, úgy lesz egyre kisebb a teljesítménye és válik megbízhatatlanabbá - az Apple azt állítja, a telefon teljesítményét az akkumulátorhoz igazítják, így nem fordul elő (vagy legalábbis ritkábban), hogy használat közben hirtelen kikapcsol a telefon, ezzel esetleg más alkatrészek károsodását vagy adatvesztést okozva. Így az öreg telefon ugyan lassabb lesz, de nem következnek be hirtelen leállások olyankor, amikor az öreg aksi nem tudja kiszolgálni a csúcsra hajtott telefon áramigényét - állítja az Apple.

Miért nem szóltak inkább, hogy cseréljünk aksit?

A fogyasztók viszont átverve érzik magukat: az Apple nem szólt erről az intézkedéséről, így senki sem tudott arról, hogy a belassult telefonjában igazából elég lenne aksit cserélni ahhoz, hogy újra a régi legyen - semmi szükség nincs a jóval drágább processzor-cserére, főleg nem új telefon vásárlására ahhoz, hogy az eredeti felhasználói élményt megkaphassák. Nem csoda, hogy a fogyasztók megtévesztésével vádolják az Apple-t, eddig nyolc szövetségi bíróságon nyújtottak be keresetet a cégóriással szemben. Emellett Franciaországban is jogi eljárásra számíthat a cég, mivel itt törvénybe ütközik a "tervezett elavulás".

Az Apple-nek nem volt valami boldog karácsonya. A társaság számára az egyik legfontosabb információ az, hogy mennyire fogy vagy nem fogy az éppen aktuális zászlóshajó iPhone-termék - márpedig az iPhone X-ről elég rossz hírek jöttek, úgy tűnik, nem nagyon kell a népnek a méregdrága telefon. Ezt követően robbant ki a mostani akkumulátor-botrány.
hirdetés

Így, hogy a vásárlók tombolnak a dühtől és be is perelik a céget, az Apple is lépéskényszerbe került (főleg hogy szép nagyot esett a részvény ára is az elmúlt napokban). Most elnézést kértek a vásárlóktól az akkumulátor-kérdés helytelen kezelése miatt, és több intézkedést is bejelentettek, hogy visszanyerhessék a vásárlók bizalmát. Ez fontos érdekük lenne, hiszen mostanában épp eddigi legdrágább telefonjuk, az iPhone X forgalmát próbálják felpörgetni, ami nem egyszerű, ha a tartósságával kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel.

Sokkal olcsóbb lesz az akkucsere

A jövő hónaptól a - garancián túli - akkumulátorcsere-díját kevesebb mint felére csökkentik (79 dollárról 29-re az Egyesült Államokban) a jövő hónaptól. Ezen kívül frissítik az iOS operációs rendszert is, hogy a telefon használói láthassák, ha olyan mértékben leromlott az akkumulátoruk állapota, hogy az már befolyásolja a telefon teljesítményét.

"Tudjuk, hogy sokan úgy érzitek, az Apple cserben hagyott titeket. Bocsánatot kérünk" - írja az Apple.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló