<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az Apple bocsánatot kér az iPhone-tulajdonosoktól, amiért cserben hagyta őket. Ahelyett, hogy szóltak volna az akkumulátor-csere szükségességéről, szép csendben lelassították a régi telefonjaikat a szoftverrel, így véve rá az embereket arra, hogy cseréljék le a készüléküket valami újra és drágára. A jövő hónaptól sokkal olcsóbbá teszik az akkucserét.
Fotó: EPA/Erik S. Lesser

Az Apple azt állítja: miattunk lassítja be a telefonokat

Ahogy öregszik egy iPhone, úgy lesz egyre lassabb - ezt eddig a legtöbben valamiféle természetes jelenségnek, a hardver (és a szoftver) elöregedésének tudták be, néhányan azonban szándékosságot véltek felfedezni mögötte. Az igazi meglepetés akkor jött, amikor kiderült: utóbbiaknak van igaza, és a cég ezt el is ismerte.

Persze az Apple azt állítja, nem azért teljesítenek az idő előrehaladtával egyre gyengébben a telefonjaik, hogy új készülékek vásárlására vegyék rá az embereket, hanem pont hogy a saját érdekükben védik a fogyasztókat. Ahogy ugyanis öregszik az akkumulátor, úgy lesz egyre kisebb a teljesítménye és válik megbízhatatlanabbá - az Apple azt állítja, a telefon teljesítményét az akkumulátorhoz igazítják, így nem fordul elő (vagy legalábbis ritkábban), hogy használat közben hirtelen kikapcsol a telefon, ezzel esetleg más alkatrészek károsodását vagy adatvesztést okozva. Így az öreg telefon ugyan lassabb lesz, de nem következnek be hirtelen leállások olyankor, amikor az öreg aksi nem tudja kiszolgálni a csúcsra hajtott telefon áramigényét - állítja az Apple.

Miért nem szóltak inkább, hogy cseréljünk aksit?

A fogyasztók viszont átverve érzik magukat: az Apple nem szólt erről az intézkedéséről, így senki sem tudott arról, hogy a belassult telefonjában igazából elég lenne aksit cserélni ahhoz, hogy újra a régi legyen - semmi szükség nincs a jóval drágább processzor-cserére, főleg nem új telefon vásárlására ahhoz, hogy az eredeti felhasználói élményt megkaphassák. Nem csoda, hogy a fogyasztók megtévesztésével vádolják az Apple-t, eddig nyolc szövetségi bíróságon nyújtottak be keresetet a cégóriással szemben. Emellett Franciaországban is jogi eljárásra számíthat a cég, mivel itt törvénybe ütközik a "tervezett elavulás".

Az Apple-nek nem volt valami boldog karácsonya. A társaság számára az egyik legfontosabb információ az, hogy mennyire fogy vagy nem fogy az éppen aktuális zászlóshajó iPhone-termék - márpedig az iPhone X-ről elég rossz hírek jöttek, úgy tűnik, nem nagyon kell a népnek a méregdrága telefon. Ezt követően robbant ki a mostani akkumulátor-botrány.

Így, hogy a vásárlók tombolnak a dühtől és be is perelik a céget, az Apple is lépéskényszerbe került (főleg hogy szép nagyot esett a részvény ára is az elmúlt napokban). Most elnézést kértek a vásárlóktól az akkumulátor-kérdés helytelen kezelése miatt, és több intézkedést is bejelentettek, hogy visszanyerhessék a vásárlók bizalmát. Ez fontos érdekük lenne, hiszen mostanában épp eddigi legdrágább telefonjuk, az iPhone X forgalmát próbálják felpörgetni, ami nem egyszerű, ha a tartósságával kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel.

Sokkal olcsóbb lesz az akkucsere

A jövő hónaptól a - garancián túli - akkumulátorcsere-díját kevesebb mint felére csökkentik (79 dollárról 29-re az Egyesült Államokban) a jövő hónaptól. Ezen kívül frissítik az iOS operációs rendszert is, hogy a telefon használói láthassák, ha olyan mértékben leromlott az akkumulátoruk állapota, hogy az már befolyásolja a telefon teljesítményét.

"Tudjuk, hogy sokan úgy érzitek, az Apple cserben hagyott titeket. Bocsánatot kérünk" - írja az Apple.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
Vásárló Napi munkánkhoz nagy segítséget nyújt a rokon értelmű szavak gyűjteménye
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 1. 08:19
A magyar nyelvről mi, magyarok tudjuk leginkább, hogy mennyire részletgazdag, kiterjedt szókinccsel rendelkezik. A mi nyelvünk annyira eredeti, hogy semmihez nem fogható, és még mindig kutatják az ősi nyelvemlékeinket. A külföldiek számára az egész egy katyvasz és szerintük nehezen tanulható, amivel teljes mértékben egyet lehet érteni. Bár, aki felismeri a mélyen benne rejlő logikát, az könnyebben el tudja sajátítani.
Vásárló A nap képe: ezt láttuk egy budapesti benzinkúton az üzemanyagár-stop szigorítása után
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 15:34
A rendkívüli, szombati Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy szűkül a jogosultak köre.
Vásárló A bentlakásos terápia nem büntetés, hanem esély egy új életre!
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:52
Amikor valaki a függőségével odáig jut, hogy már nem elegendő a heti néhány alkalmas konzultáció egy szakemberrel, akkor a legjobb választás részt venni egy több hetes bentlakásos terápián. Ez elsőre rémisztőnek tűnhet, de ha megtesszük az első lépést, akkor már csak nyerhetünk vele.
Vásárló A tudás hatalom
Márkázott tartalom | 2022. július 13. 10:26
Ezt az információs társadalom berobbanása óta talán senki sem vitatja. Minél hamarabb van a birtokunkban a tudás, annál gyorsabban tudunk cselekedni, amivel helyzeti előnybe hozhatjuk magunkat vagy akár a vállalkozásunkat. Természetesen ugyanezt az előnyt kínálhatjuk fel az ügyfeleinknek is, akik ha honlapunkon járnak, pár kattintással megtalálhatják a számukra releváns információkat.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG