Nagy port kavart a médiában az az sms, amelyben egy balatoni étteremtulajdonos pincérei egyik napról a másikra közölték: Ausztriába mentek dolgozni. Azóta egyre több dolog derült ki a magyar vendéglátás helyzetéről, például az, hogy nagyjából tarthatatlanná vált - igaz, ebből a vendégek egyelőre keveset vesznek észre. Viszont a vendéglátásban dolgozó szakemberek akár négyszer-ötször annyi pénzért inkább külföldre mennek dolgozni, ahol tárt karokkal várják őket. Olyannyira nagyok a különbségek, hogy lassan a nyári szezonért sem érdemes hazajönni.
Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint már sokkal korábban lehetett érezni, hogy komoly bajok lesznek. Azt, hogy valóban haláltusáját vívja-e most a magyar vendéglátás, vagy van valamilyen kiút, a Napi Kommentárban mondta el: