1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökken a háztartások terhe közszolgáltatást érintő ügyekben, és egyszerűsödik az ügyfelek dolga a Magyary-program részeként a közelmúltban hatályba lépett intézkedéseknek köszönhetően: a gáz- és villanymérők átírásának könnyebbé tétele önmagában 200 millió forintos megtakarítást jelenthet majd a felhasználóknak - mondta el Rétvári Bence az MTI-nek.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a korábbi években tapasztalt közigazgatási, hatósági logika helyett élethelyzet-alapú egyszerűsítésekre törekednek. A jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása. Mint kifejtette, évente több mint 800 ezer ilyen átírás történik lakáscsere, tulajdonosváltás miatt, és csak ez önmagában 200 millió forintos megtakarítást jelenthet a felhasználóknak.

Kitért arra, hogy országos, egységes eljárásrend lesz, egységes határidőkkel, és a szolgáltatóknak az eddigi akár 30 napos időtartam helyett a bejelentés kézhezvételét követő nyolc napon belül el kell végezniük a helyszíni ellenőrzést. Az új fogyasztó a korábbi fogyasztó bejelentésével egyidejűleg - ugyanazon a bejelentési lapon - jelezheti a szolgáltatónál a szerződéskötési igényét. A változás bejelentését a jövőben egységes formanyomtatvány könnyíti meg. A gáz- és villanymérők átírása a korábbi fogyasztó földgáz- vagy energiaszolgáltatással kapcsolatos szerződésének megszüntetését, az új fogyasztó esetében pedig e szerződés megkötését is jelenti - közölte Rétvári Bence.

Felidézte, hogy rövidült és egyszerűsödött a gázkészülékek és gázkazánok cseréjével kapcsolatos ügyintézés, és az eddigi 30-45 nap helyett a csere akár egy nap alatt is megtörténhet. Az egyszerűsített eljárás során nincs szükség új tervdokumentációra, nem szükséges a földgázelosztó azonnali, kötelező műszaki biztonsági cseréje sem, hiszen a gázszerelő felel az előírásoknak megfelelő műszaki biztonsági kivitelezésért.

A nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terhek is csökkentek, ami 320 ezer lakost érint, és a változásoknak köszönhetően egyszerűbben igényelhetik a kedvezményt. Nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását, és 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteni. A Magyar Államkincstár viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát.

Egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is, és az új formanyomtatványon már nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számla adatait. Jogosultként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteniük azoknak, akiknek több gázmérőjük van - az igénylőlapot eddig mérőóránként kellett benyújtaniuk.

A mellékvízmérőket 6 év helyett 8 évente kell majd cserélni. A fogyasztók így a költségek 25 százalékát megtakaríthatják mérőóránként. 2014. január 1-jétől a szolgáltató átvállalja a főmérő utáni díjat - közölte az államtitkár. A cserével egy időben üzembe helyezik, és az illetéktelen használat megakadályozására bélyegzéssel, zárral is ellátják a mellékvízmérőket.

Könnyebbé vált a ház körüli munkák hatósági engedélyeztetése is, például a fák kivágásánál az ügyintézés során kevesebb teher hárul az ügyfélre, 2 hónap helyett 45 nap az ügyintézés.

A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse a családok és háztartások adminisztratív terheit - mondta Rétvári Bence.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a boltláncok? Mire hajtanak a vásárlók?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:48
Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.
Vásárló Árkörkép a magyar diszkontokból, itt az eredmény - elindult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2023. szeptember 25. 05:49
Nagyon kiélezett versenyt futnak egymással és a többiekkel a diszkontok. Sok terméknél forintra pontosan azonos árat szabnak - derül ki a Klasszis Média Lapcsoport legújabb, havi rendszerességgel megjelenő Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérésének első epizódjából. Az Aldi, Lidl és Penny alkotta hármas első meccsében lényegében döntetlen született. 
Vásárló Kivételes cserét kínál a Tesco, nagyágyúval szövetkezik a brit boltlánc
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 15:45
Megunt, törött játékoknak adna új életet a Tesco: az üzletekben a gyerekek leadhatják a megunt, műanyagból készült játékaikat, amelyekből később akár székek, fogasok vagy kávéfőzők is készülhetnek. A brit üzletekben begyűjtött tárgyakat a Hasbro segítségével hasznosítja újra a Tesco.
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Vásárló Álláskeresés online vagy személyes kapcsolatokon keresztül? Előnyök és hátrányok
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 20. 17:41
Az álláskeresés nem könnyű feladat. Még ha sok lehetőség közül is választhatunk, az első személyes tapasztalatok megszerzéséig valójában nem tudhatjuk, melyik munkakör, cég, csapat illik leginkább kompetenciáinkhoz, személyiségünkhöz. Arra, hogy munkahelyet találjunk, ma már számos platformot biztosít az online tér, miközben még mindig sokan élnek a hagyományosabb módszerrel, és személyes kapcsolatokon keresztül tájékozódnak. Melyik lehet az előnyösebb?
Vásárló Sablonnal vagy egyedileg készüljön a névjegy?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 19. 08:53
A nagy cégek esetében, amelyek professzionális arculattal, megfelelő büdzsével rendelkeznek, nem lehet kérdés az egyedi tervezés, azonban a kisebb vagy kezdő vállalkozások esetében, illetve az utolsó pillanatban készülő névjegykártyák házilag, szerkesztő programokkal is készülhetnek. 
Vásárló Új szabály jöhet a fizetési haladékra, rögtön kiverte a biztosítékot
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 14:52
Az áruházak beszállítóit védené az Európai Bizottság azzal a javaslatával, amely számukra kedvezőbb fizetési határidőt szabna meg, ám a kiskereskedők lobbiszervezete akcióba lendült.
Vásárló Miért érdemes diákmunkát vállalni?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 10:27
Legyen szó akár a középiskolai, akár a felsőoktatásban eltöltött évekről, nyugodtan kijelenthető, hogy ez az egyik legszebb és leggondtalanabb időszak egy ember életében. Tanulás mellett ugyanis tele van olyan élményekkel, amelyekre és életünk későbbi szakaszában is szívesen gondolunk majd vissza.
Vásárló Hogyan válhatunk jobb értékesítővé?
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 16. 09:44
Ahhoz, hogy egy cég vagy vállalkozás elég bevételre tegyen szert, nélkülözhetetlen, hogy az értékesítési folyamat hatékony és gördülékeny legyen. Ez pedig sok esetben azon múlik, hogy a cég alkalmazásában vagy megbízásában álló értékesítő mennyire hatékonyan végzi a munkáját.
Vásárló Meglepetések a boltokban: jönnek a szuper bevásárlókocsik és az exoskeletonok
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 15. 14:55
Rakodást segítő robotszerű gépek könnyíthetik meg a boltosok munikáját. A bevásárlókocsik pedig okosabbak lesznek, kérdés, hogy ez mennyire jön be a vásáróknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG