<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
2015-ben sem unatkoztak a hackerek, jócskán nőtt a vállalatok ellen intézett kibertámadások száma, ezen belül is megduplázódott a kényes vállalati adatokat "túszul ejtő" zsaroló támadásoké - derül ki a Kaspersky Lab orosz számítógép biztonsági vállalat elmúlt 12 hónap tapasztalatait összefoglaló elemzéséből.

 

 

A céges felhasználók 58 százalékánál, az egy évvel korábbinál 3 százalékponttal többnél észleltek legalább egy alkalommal rosszindulatú szoftvert az elmúlt 12 hónapban. Internet alapú támadás minden harmadik (29 százalék) vállalati számítógépet érte, az irodai alkalmazásokat pedig háromszor annyi támadás érte vállalati gépeken, mint otthoni gépeken.  Különféle adathordozókon, például pendriveokon hozott kártevő programokkal a vállalati számítógépek 41 százalékát tették ki fertőzés kockázatának az idén.

Már az okostelefonokat is

Az Android platform ellen intézett támadások száma 7 százalékkal nőtt az idén, ami arra utal, hogy a bűnözők figyelmét nem kerülte el az alkalmazottak saját készülékein fellelhető vállalati adatok megszerzésének lehetősége sem.  A vállalatok ellen intézett támadások nagyban különböznek a magánszemélyeket célzóktól, mivel a bűnözők jellemzően nagyobb erőfeszítést tesznek a kiszemelt célpontok megközelítésére.

Nagy kockázat, nagy jutalom

A támadásokat általában gondosan megtervezték. A hackerek időt nem sajnálva kutatták fel a kiszemelt vállalatok beszerzői és kapcsolati listáját, valamint az alkalmazottak személyes érdeklődési körét és böngészési szokásait. Ezen ismeretek birtokában azonosítani tudták azokat a legális weboldalakat, amelyeket a rosszindulatú programok terjesztésére használhattak, és a támadásokat többször is megismételték.

Az idén a hackerek, valamint a fejlett állandó fenyegetést (Advanced Persistent Threat, APT) képviselő, nagy szakmai felkészültséggel és informatikai háttérrel rendelkező csoportok elsősorban a pénzügyi szervezeteket, bankokat, befektetési alapokat és tőzsdéket (beleértve a virtuális fizetőeszközöket kezelő intézményeket is) részesítették kitüntető figyelemben.

Újabban egyre inkább a kibertámadások célpontjává válnak a kiskereskedelmi üzletek kasszáinál a Point-Of-Sale (POS) terminálok is. Csak a Kaspersky szoftverei több mint 11 ezer POS-terminál ellen indított támadási kísérletet hiúsítottak meg az idén. A vállalat eddig összesen 10 POS-terminálokról adatlopásra kifejlesztett programcsomagot azonosított, közülük hetet az idén. Arról, hogy az ellopott személyes adatok mennyit érnek, itt írtunk! >>>

A legaljasabb vírus

Megduplázódott az idén a fontos vállalati adatok "túszul ejtésével" zsaroló, váltságdíjat szedő (ransomware) támadások száma. A Kaspersky több mint 50 ezer vállalati számítógépen fedezett fel az adatokat kódolással a felhasználó számára hozzáférhetetlenné tevő (criptolocker) programot.

A kódolás feloldásáért megkövetelt váltságdíj a vállalatoknál jellemzően jóval magasabb, mint a magánfelhasználók esetében és valószínűleg jóval nagyobb arányban fizetnek is a cégek, mivel az adatok elveszítése általában alapvető működésüket fenyegetné.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ízlés, bátorság, hagyomány – 30 éves lett a Budapest Borfesztivál
PR | 2021. szeptember 16. 10:20
A Budapest Borfesztivál az évek során megkerülhetetlen eseménye lett a hazai borkultúrának. Egészen pici, pár száz főnek szóló rendezvényből nőtte ki magát, mára pedig nemcsak a legjobb borok ünnepének számít, hanem egy több napos programsorozatnak is. A Budavári Palotába látogatók az ország fontos pincészetei mellett koncertekkel, izgalmas gasztronómiai kitelepülésekkel és egy klasszikus jótékonysági borárveréssel is találkozhatnak.
Vásárló Jegyezze fel naptárába: Budapest Borfesztivál a barátokkal szeptember 23-26. között!
PR | 2021. szeptember 8. 10:54
30. Budapest Borfesztivál - szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain - harminc éve a borkultúráért!
Vásárló Belehúzott a drágulás, újabb csúcsra emelkedett a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. szeptember 7. 05:27
Szeptemberben tovább gyorsult az áremelkedés a hazai hipermarketekben: a Privátbankár Árkosár-felmérése szerint újra történelmi csúcsra emelkedtek az árak. Egy év alatt 7,2 százalékot drágult a nagybevásárlás, a havi áremelkedés üteme idei csúcsot döntött. Egyre biztosabb, hogy az olaj drágulását idén semmi sem verheti meg – megnéztük, mi maradt a polcokon a nagy tejfölvisszahívás után.
Vásárló Itt a forradalmi újítás: a PolyGel!
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 5. 09:03
A műkörmök a női szépség egyik kifejező eszközei. Segítségükkel mindig tökéletes lehet a megjelenésed és az ápolt kezeid, körmeid árulkodnak nőiességedről. Ha gyengék a körmeid, nehezen erősíted és növeszted meg őket, ha kevés időd van velük foglalkozni, a műkörmökkel akkor is gyönyörű lehetsz.
Vásárló Ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 2. 11:33
Érdemes minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést. Így elkerülhető, hogy a szenteste napja rohanásból álljon. Nemcsak az ajándékokat érdemes időben beszerezni, hanem a téli otthon dekorációt és a karácsonyi díszeket is.
Vásárló Milyen lehetőségek rejlenek a repülőgépipar automatizálásában?
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 10:54
Az elmúlt években a légi közlekedési ágazat sok változáson ment keresztül annak érdekében, hogy javítsa az általa nyújtott szolgáltatásokat és csökkentse a költségeket.
Vásárló Budapest a programozás képzés terén remek opciókat kínál
Márkázott tartalom | 2021. szeptember 1. 09:46
Mit tehet az manapság, aki komolyan fontolóra venné a programozás képzés bármelyik formátumának a megkezdését Budapesten? Hol és milyen keretek között működik egyáltalán programozás képzés, illetve kiknek jelenthet mindez elérhető opciót? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk kiemelten a bejegyzés keretei között. Remélhetőleg a cikken keresztül sikerül némi betekintést nyújtani abba, hogy a programozó képzések terén mennyire kedvező a terep manapság.
Vásárló Kreatív technikák, ahol szinte lehetetlen hibázni!
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 17:11
Vannak olyan kézműves technikák, amelyeknek a megtanulása több órát, napot is igénybe vehet. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sokszor jól jönne olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel előképzettséget és mégis inspirál, miközben lenyugtat és feltölt. Az Alkoss Otthon kreatív áruház kreatív technikái mind olyanok, amelyeknél nem tételezik fel, hogy jártas vagy a témában, bármikor elkezdheted bármelyiket. A legegyszerűbb technikák, amelyeknél gyakorlatilag nulla a hibázási lehetőség, a karckép- és a fonalképkészítés.
Vásárló Páciens elégedettség, mint működő üzleti stratégia a fogászatban
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 31. 11:35
Ez a Straumann® és a Helvetic Clinics sikeres együttműködésének fókuszpontja
Vásárló Női órák ékszer helyett és mellé
Márkázott tartalom | 2021. augusztus 30. 14:55
A női órák egyes esetekben ékszerként is funkcionálhatnak. Hiszen nemcsak az idő mérésére jók, hanem remek kiegészítői lehetnek egy-egy öltözéknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos